Hartige taart met bleekselderij en oesterzwammen

bleekselderijtaart met paddenstoelen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bietenrisotto met geroosterde biet

bieten recept

Eigenlijk zijn dit twee recepten: 1 voor bietenrisotto en 1 voor geroosterde biet. Je kunt ook de geroosterde bieten op…

Bekijk het recept

Mais met oregano en boter

mais met geraspte kaas erover

Mmmm, als de mais zo lekker sappig en zoet is, hoef je er niet veel meer aan te doen dan…

Bekijk het recept

Bleekselderij is voor veel mensen niet zo’n voor de hand liggende groente om in zijn geheel te bereiden, meestal belandt hij in gedeeltes is een maaltijd. Bij mij staat hij elke week op de boodschappenlijst: een beetje in de bolognesesaus, een beetje in een soepje, wat stengels in een lunchbox, zo komt hij elke week op.  Echter, gewoon als groente kan hij ook heel goed. Gestoofd met een lekkere kaassaus, in een klassieke salade of een originele risotto, het kan allemaal. Maar deze week is het wat mij betreft tijd voor een hartige taart, lekker met een kikkererwtendeegje. Lekker met een groene salade erbij.

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij
  • 1 zakje oesterzwammen
  • 3- 4 sjalotjes
  • 2 el boter of olie
  • 6 eieren
  • 150 g geraspte oude kaas
  • 100 g crème fraîche
  • 1 tl Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • 1 tl kerrie
  • p&z
  • hartige taartdeeg (bv. diepvries bladerdeeg of zelfgemaakt deeg)
  • Recept voor deeg:
  • 50 g kokosvet
  • 2 eieren
  • 200 g kikkererwtenmeel
  • snuf zout
  • 50 g geraspte oude kaas

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst het deeg als je dat zelf wilt maken.  Voor het deeg meng je simpelweg alle ingrediënten tot een samenhangend geheel. Als je er een bal van kan vormen is her goed, voeg niet te snel water toe, eventueel kan het natuurlijk wel. Laat het minimaal ½ uur rusten in de koelkast, langer mag ook.  Bladerdeeg uit de vriezer leg je vast uit om te ontdooien wanneer je met de groente begint. Verhit de oven voor op 180°C. Was de bleekselderijstengels, bewaar het blad voor een bouillon en snijd de stengels in kleine boogjes. Veeg de oesterzwammen (of andere paddenstoelen, dat kan ook) schoon en scheur ze in reepjes. Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Verhit 1 el olie of boter in een koekenpan en de oesterzwammen tot ze een beetje kleuren. Geef ze een beetje p&z en schep ze uit de pan. Bak dan de sjalotjes glazig in een nieuwe el boter en voeg de bleekselderij toe. Bak een minuut of 5 tot ze iets zachter worden, voeg 1 tl kerrie toe. Rasp intussen de kaas en klop de eieren los met de crème fraîche en roer hier de kruiden, kaas en wat p&z door. Vet een springvorm in en bekleed met het deeg, maak een omstaand randje en prik de bodem hier en daar in met een vork. Verdeel de bleekselderij over de bodem, verdeel het ei-,mengsel erover en verdeel tot slot de gebakken oesterzwam over de taart. Bak 40-50 min in de oven tot het gaar is en het ei gestold. Laat 10 min afkoelen en snijd dan in punten.