Knolselderij shoarma

Knolselderijshoarma op een pitabroodje met knoflooksaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bleekselderij-quinoa risotto met tomaat

Risotto van quinoa met bleekselderij en tomaat

Vroeger was quinoa hier in huis niet zo geliefd, maar sinds Meike het elders heeft gegeten, weten we hoe we…

Bekijk het recept

Pastinaak puree met tijm

Pastinaak puree met tijm en rode uienjus

Pastinaak en aardappels zijn heerlijk als je ze samen roostert in de oven, maar deze keer maakte ik een zachte…

Bekijk het recept

In het beroemde restaurant Noma in Kopenhagen maakten ze ooit shoarma van knolselderij op zo’n manier dat het er helemaal echt uitziet: in plakjes op een spies geprikt, langzaam gegrild. Drie chefs waren in de weer om de plakken dun te snijden en te marineren met ingewikkelde mengsels, waarin ook truffels gaan. De Kievit-versie is gelukkig een stuk eenvoudiger en ik heb er alle vertrouwen in dat het je zal smaken en dat je plezier zult hebben om op deze manier knolselderij te eten! Ik marineerde de reepjes een uur of twee in de kruiden, korten of langer mag vast ook. Lekker met royaal knoflooksaus, die we natuurlijk ook gewoon zelf maken!

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • olijfolie om te bakken
  • 2 handjes sla (ijsbergsla of iets anders)
  • 1 rode ui
  • 1 tl suiker
  • 2 el appelazijn
  • 200 g Griekse yoghurt
  • flinke scheut olijfolie (extra vierge)
  • eventueel 2 el mayonaise
  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 handje peterselie
  • p&z
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • ongeveer 2 el shoarmakruiden (of maak zelf een mengsel:, 1 tl kaneel, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl kerriepoeder, 1 tl korianderpoeder, 2 tl  komijn, 3 tl  paprikapoeder ½ tl cayennepeper)
  • 1 tl zout

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de knolselderij, halveer, snijd in heel dunne plakken en vervolgens die plakjes in reepjes, formaat reepjes shoarmavlees! Doe de knolselderij in een kom en giet er een flinke scheut olijfolie over en meng met de shoarmakruiden. (Meng die zonnodig eerst in een kommetje door elkaar). Meng goed door elkaar en laat het liefst 1-2 uur intrekken. Maak intussen de saus door de yoghurt te mengen met mayonaise, fijngesneden peterselie, geperste knoflook, olijfolie en p&z. Snijd de rode uien in hele dunne ringen. Meng in een kommetje 1 tl suiker met de appelazijn en meng dit met de uien. Laat even intrekken. Snijd vast de sla in dunne reepjes. Verwarm in 2 ruime koekenpannen een scheut olie en bak de knolselderijreepjes op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Als je pan niet zo groot is doe je dit in gedeeltes: het moet bakken, niet koken. Proef of de knolselderij voldoende op smaak is. Verwarm de pitabroodjes in de oven. Snijd de broodjes open en beleg met sla en knolselderijshoarma en doe er een ruime hoeveelheid saus op. Garneer met een beetje ui, komkommer is er natuurlijk ook lekker bij.