Rendang van spitskool met shiitake

Rendang van spitskool met shiitake

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Raapstelenstamppot met gebakken appel

Raapstelenstamppot met gebakken appel en blokjes gebakken rooktofu

Yes, het regent en we eten stamppot, Holland op zijn best! Alhoewel, ook in een risotto of pastagerecht zijn raapstelen…

Bekijk het recept

Bleekselderij-quinoa risotto met tomaat

Risotto van quinoa met bleekselderij en tomaat

Vroeger was quinoa hier in huis niet zo geliefd, maar sinds Meike het elders heeft gegeten, weten we hoe we…

Bekijk het recept

Rendang is een Indonesisch gerecht waarin meestal rundvlees gekookt wordt in kokossaus. Deze plantaardige variant is heel anders van smaak, maar ook hier beginnen we met een kokossaus die je langzaam op smaak laat komen. Dit zou je ook een dag van te voren kunnen doen. De spitskool en shiitakes bak je kort en warm je dan nog even mee in de saus en dat kost maar een kwartiertje!

Ingrediënten

1 spitskool,  1 zakje shiitakes, 3 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 el vers geraspte gember, 1 el verse gehakte kurkuma, 1 tl of 1 el sambal oelek (hoeveel pit wil je?), 75 g cashewnoten, ½ tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 3+2 el olie, 400 ml kokosmelk, 50 g santen, 1½ groentebouillontablet, 1 grote of twee kleine stengels sereh (citroengras)

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de sjalotjes, snijd ze in stukken en doe ze in de keukenmachine. Pel de tenen knoflook en voeg ook toe. Schil en rasp de gember, schik en snijd kurkuma fijn en voeg samen me cashewnoten, sambal, komijn en koriander toe aan de sjalotten. Maal tot een gladde boemboe, een vrij droge pasta. Dit duurt 2-3 min. Verhit 3 el olie in een braadpan en bak de boemboe 3 min. op laag vuur. Voeg de kokosmelk en kokoscrème toe en verkruimel de bouillontabletten erboven. Snijd de onderkant van de stengels sereh af en snijd een paar keer in de lengte in en leg in de saus. Snijd met een dunschiller of scherp mesje zo dun mogelijk een paar grote stukken van de groene schil van de limoen en leg ook in de saus. Laat de rendangsaus een half uur zachtjes koken, met een deksel op de pan. Roer regelmatig. Misschien moet er een bekertje water bij, maar het is de bedoeling dat het een heel dikke saus wordt, hij moet alleen niet aanbakken!

Haal na een half uur de limoenschillen en de sereh uit de saus. Snijd ondertussen de spitskool in kwarten, snijd de harde kern eruit en snijd de kool in repen. Veeg de shiitakes schoon en snijd ze in reepjes. Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de kool en paddenstoelen 5 min. Voeg dan toe aan de rendangsaus en laat nog 10 min. zachtjes koken, schep regelmatig om. De saus verdwijnt bijna helemaal in de kool, dat is de bedoeling! Proef of je hem zout en pittig genoeg vindt. Snijd de geschilde limoen in partjes en serveer erbij.

Lekker met rijst en frisse komkommersla.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK