Bereiden
Pel de sjalotjes, snijd ze in stukken en doe ze in de keukenmachine. Pel de tenen knoflook en voeg ook toe. Schil en rasp de gember, schik en snijd kurkuma fijn en voeg samen me cashewnoten, sambal, komijn en koriander toe aan de sjalotten. Maal tot een gladde boemboe, een vrij droge pasta. Dit duurt 2-3 min. Verhit 3 el olie in een braadpan en bak de boemboe 3 min. op laag vuur. Voeg de kokosmelk en kokoscrème toe en verkruimel de bouillontabletten erboven. Snijd de onderkant van de stengels sereh af en snijd een paar keer in de lengte in en leg in de saus. Snijd met een dunschiller of scherp mesje zo dun mogelijk een paar grote stukken van de groene schil van de limoen en leg ook in de saus. Laat de rendangsaus een half uur zachtjes koken, met een deksel op de pan. Roer regelmatig. Misschien moet er een bekertje water bij, maar het is de bedoeling dat het een heel dikke saus wordt, hij moet alleen niet aanbakken!
Haal na een half uur de limoenschillen en de sereh uit de saus. Snijd ondertussen de spitskool in kwarten, snijd de harde kern eruit en snijd de kool in repen. Veeg de shiitakes schoon en snijd ze in reepjes. Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de kool en paddenstoelen 5 min. Voeg dan toe aan de rendangsaus en laat nog 10 min. zachtjes koken, schep regelmatig om. De saus verdwijnt bijna helemaal in de kool, dat is de bedoeling! Proef of je hem zout en pittig genoeg vindt. Snijd de geschilde limoen in partjes en serveer erbij.
Lekker met rijst en frisse komkommersla.