Rabarbertaart

Print Friendly, PDF & Email

Rabarbertaart

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Gegrilde asperges met kaas en tomaat

Print Friendly, PDF & Email

dat is weer eens iets anders dan ei en ham…

Bekijk het recept

Koolrabi met peterselieroomsaus

Print Friendly, PDF & Email

Koolrabi en peterselie in één pakket, dat vraagt om een recept samen!

Bekijk het recept

Rabarber is eigenlijk een groentesoort, met fruitige toepassingen in rabarbermoes en rabarbertaart. Als voedingsgewas wordt het pas sinds de 18-de eeuw geteeld, daarvoor al sinds eeuwen door de Chinezen voor medicinale doeleinden. Rabarber is een overblijvende plant met zetmeelrijke wortelstokken, die winterhard zijn. Uit de ogen op deze wortelstokken groeien stevige stelen met grote bladeren, tot augustus-september, dan stopt de groei. Om de plant kans te geven kracht te verzamelen, wordt er na Sint Jan (24 juni) niet meer geoogst. De rabarber kan ook in bloei ’schieten’. Nog heel jonge bloempluimen schijn je te kunnen eten, het zou op bloemkool lijken, ik ken ze alleen op een vaas. De rabarberteler breekt er gewoonlijk de bloemstengels uit. Het beruchte oxaalzuur van de rabarber kan zich in het lichaam verbinden met calcium uit het overige voedsel. Dit ongunstige effect kan je opheffen door wat krijt (calciumcarbonaat) met de rabarber mee te koken, maar persoonlijk doe ik dat nooit. Het zou ook de zure smaak een beetje neutraliseren. Ik neem liever een schep volle kwark of slagroom extra….
Je kunt een simpele compote maken (zie de tips hieronder), of deze heerlijke rabarbertaart!

Ingrediënten

 • Voor het deeg:
 • 120 g zachte boter
 • 60 g suiker
 • 210 g meel
 • 1 eierdooier
 • Vulling:
 • 700 g rabarber
 • 80 tot 100 g suiker
 • 2 el maïzena
 • 2 eierdooiers
 • Schuim: eiwit van 3 eieren
 • 100 g suiker

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Roer de boter en de suiker romig. Meng er het meel, eierdooier en zo nodig wat water door, kneed het deeg kort, rol het uit en bekleed er een vlaaiblik van 20 cm doorsnee mee. Bak het korstdeeg ‘blind’ (met een vulling van bv. droge bonen op een vel bakpapier) 20-25 min. in de oven (200°C) tot het baksel goudbruin is. Draai de oventemperatuur terug tot 150°C als je de bodem eruit haalt. Snijd de rabarber in stukjes en kook met de suiker en 1 el water gaar en roer tot moes. Roer de maïzena glad met 2 el water, voeg toe aan de rabarber en kook door totdat het indikt. Haal van het vuur, klop de eierdooiers erdoor en giet het mengsel in de deegvorm. Sla de eiwitten stijf, klop er geleidelijk de suiker door. Schep het schuim op de rabarber en bak de taart nog 20 min. Warm én koud lekker.

Simpele compote:
Verwijder lelijke plekjes en was de stelen. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze in kleine stukjes en zet ze op met een bodempje water. Gebruik geen aluminium pan, de zuren in de rabarber breken het aluminium af. Als de rabarber helemaal uit elkaar valt, is het gaar. Gebruik suiker naar smaak, zoeten met rozijnen of andere fruitsoorten meekoken is ook een optie. Eet het warm of koud, als bijgerecht of toetje. Wanneer de compote een beetje dun is, bindt je het met wat maïzena, die je met wat water tot een papje roert en dan even mee kookt met de rabarber.

Nog wat tips:
*Pureer de rabarber na het koken met de staafmixer of keukenmachine, je krijgt dan een heerlijke en schuimige massa.
*Kook wat kersen mee met de rabarber, en voeg royaal vanillesuiker toe naast gewone suiker….
*Of meng 1 deel geklopte slagroom, 1 deel kwark en 2 delen rabarbermoes tot een heerlijke ‘fool’!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Gegrilde asperges met kaas en tomaat

Print Friendly, PDF & Email

dat is weer eens iets anders dan ei en ham…

Bekijk het recept

Koolrabi met peterselieroomsaus

Print Friendly, PDF & Email

Koolrabi en peterselie in één pakket, dat vraagt om een recept samen!

Bekijk het recept