Rode kool met cranberries

5123 rode kool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Gele bieten met sinaasappel à la Ottolenghi

Gele bieten met sinaasappel à la Ottolenghi

Bietjes eten wij thuis vaak met linzen of met geitenkaas en pitjes of met gehaktballetjes of gerookte makreel, maar de…

Bekijk het recept

Sperziebonen met basilicum en Parmezaan

Sperziebonensalade met basilicum en Parmezaan

In zuidelijk Frankrijk eten ze graag boontjes als salade, bijvoorbeeld in de beroemde salade Nicoise. En ja, dat kan prima,…

Bekijk het recept

Rode kool met Kerst, dat is natuurlijk een klassieker. Sommige mensen stoven hem heel lang, ik vind dat hij na 20 minuten ook al lekker is. De cranberries zorgen in deze versie voor het nodige zuurtje, de appeltjes zitten in de stroop. Het is makkelijk van te voren te maken, het laat zich goed opwarmen. Ideaal kerstgerecht dus!

Ingrediënten

  • 1 rode kool (of een halve, als hij erg groot is)
  • 2 uien
  • 50 g cranberries
  • ½ tl kruidnagelpoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl tijm
  • 2 el appelstroop
  • p&z
  • olie

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de uien, halveer ze en snijd in stukjes. Verwarm een ruime scheut olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui glazig, laat rustig op laag vuur 10 minuutjes bakken. Voeg kruidnagel, tijm en gemberpoeder toe. Was de cranberries en laat uitlekken. Halveer de rode kool, snijd de harde kern er uit en snijd in stukjes. Roer de appelstroop door de uien en voeg de cranberries toe, laat met een deksel op de pan een minuut of 5 smoren. Voeg dan de rode kool toe, het laurierblaadje en wat p&z. Laat met een deksel op de pan ongeveer 15 min. stoven, roer halverwege een keer om. Als je van zachte kool houdt, stoof je simpelweg wat langer. Lekker met een traditioneel gebakken beestje en aardappelpuree, maar ook heerlijk met rijst en bijvoorbeeld een mooi padddenstoelen-linzenpasteitje!