Stoofpotje koolraap en tomaat

gestoofde koolraap met tomaat

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Alle pakketten krijgen koolraap deze week, dat komt mooi uit als je een Sint Maarten lampion wilt maken (een filmpje vind je hier), maar het komt ook mooi uit dat deze dikke knol vol zit met vitamine C en nog een heleboel andere goede stofjes. Een perfecte groente voor dit jaargetijde dus!

De koolraap heeft een uitgesproken smaak, waar niet iedereen van houdt. Ga je hem gewoon in blokjes koken, dan komt die smaak goed naar voren, nog meer als je ze stoomt of stooft met een klein beetje boter of olie. Of bak ‘m in de oven met rode ui en tijm! Als je nou die koolraapsmaak een beetje wilt afvlakken, moet je aan de slag met wat stevige tegenhangers. Citroen is een heel goede, of een pittige kaas bijvoorbeeld. Blauwe kaas of lekker zoute feta. In een ovenschotel, bijvoorbeeld. Als je vlees eet is salami een idee, bijvoorbeeld op een pizza met koolraap. De Italiaanse keuken biedt nog meer mogelijkheden: pasta carbonara of bolognese, waarbij je de koolraap ook in plaats van de spaghetti kunt serveren. Of snijd ‘m in plakjes, kook even voor en bak dan in de pan of oven, met een Italiaanse topping met tomaat en kaas. Je vind heel veel recepten op onze site!

Deze week testte ik een nieuwe combinatie met tomaat en ik stopte er ook weer zo’n lekker Madame Jeanette pepertje bij, want die vind ik erg lekker met tomaat en ui. Laat ‘m gewoon een tijdje meestoven, dan geeft ze al veel smaak af. Andere pepers kun je natuurlijk wel fijnsnijden, die zijn minder heet.

Ingrediënten

  • 1 grote koolraap
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 4- 5 tomaten
  • 1 potje tomatenpuree
  • 1 tl oregano
  • p&z
  • olijfolie

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel ui en knoflook en snipper de ui en hak het teentje knoflook fijn. Snijd de koolraap in kwarten en schil deze, snijd daarna in plakken en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg knoflook en koolraap toe en strooi er wat zout over, bak al omscheppend en smoor een 5 min. met een deksel op de pan. Snijd in die tijd de tomaten in stukjes. Voeg toe aan de pan, als ook de oregano en wat peper. Weer 5 min. met de deksel op de pan en dan voeg je de tomatenpuree en eventueel een beetje water toe. Stoof met een deksel op de pan tot je de koolraap gaar genoeg vindt, prik af en toe even, het hangt af van hoe groot je blokjes zijn en wat je lekker vindt, ik schat dat je nog zo’n 15 min. nodig hebt. Genoeg om rijst of quinoa te koken en misschien nog iets erbij te maken, ik combineerde met gebakken kidneybonen, gekruid met gerookte paprikapoeder en komijn. Of doe de bonen door de stoof zelf, dat kan ook!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Knolselderij met rozemarijn uit de oven

Heb je tijd?

Bekijk het recept

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept