Chioggia bieten met veldsla en vijg

Print Friendly, PDF & Email

Onze dochter Meike houdt van koken en kreeg onlangs van haar oma een mandoline kado. Nee, niet zo één met snaren (die had ze al!), maar zo’n schaaf waar je heel mooie dunne plakjes mee kan schaven. Nou zijn rauwe bietjes echt niet zo gemakkelijk om de schaven, maar oooo het effect van die mooie ringetjes in chioggia, daar moest ik natuurlijk iets mee! Ze smaken trouwens behoorlijk pittig, dus je moet wel een beetje knaag – en eet-lef hebben voor deze salade. Op de receptenpagina in het pakket vind je trouwens ook nog een recept voor bietjes uit de oven, dat is zachter van smaak. Maar ja, dan gaat ook een hoop van die mooie kleur verloren. Een mooi voorafje bij een herfstig diner, of als maaltijd met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes, zou ik zeggen.

Ingrediënten

1 of 2 chioggia bieten, 1 zakje veldsla – andere slablaadjes kunnen ook, 50 g walnoten (of dop lekker verse noten!), 100 g verse zachte geitenkaas, 4 vijgen, 1 citroen, 3- 4 el olijfolie, ½ tl venkelzaadjes, p&z, 1 tl honing

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Vijzel de venkelzaadjes fijn en meng ze met het sap van een halve citroen, 3 el olijfolie, de honing en p&z tot een dressing in een kom. Boen de bietjes goed schoon met een borsteltje of schuurspons, of schil ze heel dun. Snijd ze dan heel dun in plakjes met een mandoline of een goed scherp mes. Hussel ze om met de dressing en laat even staan. Maak de veldsla schoon, was het en zwier droog. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en laat daarna afkoelen op een bordje, hak ze eventueel grof. Was de vijgen en snijd ze in plakjes of kerf ze in en vouw ze open als een bloemetje. Leg de plakjes biet op een bord of schaal, zoals bij een carpaccio. Meng de veldsla in de restanten van de dressing en leg deze in het midden van de ring bieten. Verbrokkel de geitenkaas over de veldsla en verdeel de walnoten erover. Tot slot geef je de vijgen een mooie plek en sprenkel je er nog een beetje olijfolie over.