Pasta met pompoensaus

Print Friendly, PDF & Email

Op Rosa’s school hielp ik met het uithollen van pompoenen, de bovenbouwleerlingen maakten een Halloween-pompoen.  Ik had sprak een vader die blij wat van het vrijgekomen vruchtvlees meenam: dan kon zijn vrouw lekker pasta met pompoensaus maken! “Dat doen ze in Italië, daar komt zij vandaan”.  Een recept kon hij me helaas niet geven, maar een beetje inspiratie had ik en dat is meestal genoeg! Ik kruidde de saus met salie en gaf een zoute toets aan het geheel met gebakken rooktofu. Flinters kaas of verkruimelde feta zouden ook goed kunnen denk ik. Ik maakte een vegan versie met edelgistvlokken en die tofu dus en gebruikte ook plantaardige room, maar dierlijke varianten kunnen natuurlijk ook, Parmezaan en crème fraiche of een scheutje slagroom. En in plaats van salie kan je ook een ander kruid nemen natuurlijk, bijvoorbeeld tijm of oregano. Het lekkerst met verse pasta, maar ook dat is geen must.

Ingrediënten

500 g pompoen,  300 g wortel, 8-10 salieblaadjes,  2 ui, 2 tenen knoflook, 1 bouillonblokje, 2 el edelgistvlokken, scheutje plantaardige room, 350 g pasta,  olijfolie,  peper uit de molen, 2 el pompoenpitjes,  eventueel 1 pakje gerookte tofu, 2 el tamari

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Als je dit gerecht met tofu wilt eten, bereid je deze eerst voor. Dep de tofu droog, snijd in blokjes en marineer deze in een kommetje in een paar lepels tamari, af en toe even omscheppen. Was de pompoen en snijd doormidden. Verwijde steel en onderkant en lelijk plekjes. Met een lepel haal je de zaadjes eruit. Snijd in parten en dan in blokjes, misschien heb je niet de hele pompoen nodig, bewaar de rest in de koelkast. Maak ook de wortels schoon en snijd in niet te dikke stukken (wortel heeft wat langer nodig dan pompoen, dat los je op door niet te dikke plakjes te snijden). Pel ui en knoflook en snipper beide fijn. Was de salie en pluk er zo’n 8 tot 10 blaadjes af. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en frituur hierin 4 salieblaadjes ter garnering straks. Haal ze uit de pan als ze bruin en knapperig zijn geworden en laat afkoelen. In een tweede pan verwarm je ook wat olie en daarin fruit je de ui en knoflook glazig. Zet ook vast water op voor de pasta. Voeg de pompoen en wortel toe aan de uien en voeg ook het bouillonblokje toe en ongeveer 400 ml water. Breng aan de kook en stoof in ongeveer 15 min. zacht, roer af en toe. Hak de salie fijn en voeg halverwege toe. Ondertussen bak je in de koekenpan de tofublokjes bruin en een beetje knapperig.  Afhankelijk van de kooktijd van de pasta zet je ook die vast op. Rooster eventueel de pompoenpitjes even tot ze knapperig zijn, laat afkoelen op een bordje. Als de pompoen en wortel zacht zijn, maak je met de staafmixer  (of ander gereedschap, een blender of roerzeef kunnen ook) er een gladde saus van. Voeg de edelgistvlokken en room toe en eventueel nog wat water, het moet een dikke, maar wel vloeibare saus worden. In plaats van edelgist en plantaardige room kan je natuurlijk ook kaas (neem bv Parmezaan) en slagroom of crème fraîche gebruiken. Maak op smaak met peper uit de molen. Giet de pasta af en serveer de saus op de pasta, er verdeel op het bord de tofu en pompoenpitjes erover en garneer met het salieblaadje.