Thaise boontjes met noedels

Thaise boontjes met noedels

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bietensoep met gember en kokosmelk

Rode bietensoep met gember en kokos

Volgens mij kan je van elke groente soep maken en moeilijk is dat meestal niet. Neem nou deze mooie rode…

Bekijk het recept

Wintersla met citrus- voor witlof, andijvie of Chinese kool

Wintersla met citrus- voor witlof, andijvie of Chinese kool

Op herhaling, deze heerlijke winterse salade. En of je ‘m nou maakt met witlof, andijvie of Chinese kool: het is…

Bekijk het recept

In onze tuin groeien alle kruiden geweldig, ze houden van warmte! De Thaise basilicum heeft een iets ander aroma dan de gewone en leent zich heel goed voor… ja natuurlijk, Thaise gerechten. Ook lekker met bietjes, trouwens, voor als je nog wat overhoudt van je bosje.

Ingrediënten

600 g sperziebonen, bosje Thaise basilicum, 2-3 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 rood pepertje, 1 dessertlepel tamarinde, 1 dessertlepel suiker (liefst bruin of riet), 1 limoen, ½ bouillonblokje, soja saus, olie om te wokken, 1 pak rijstoedels,  Optioneel:, reepjes vlees of blokjes tofu.

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Als je tofu gebruikt, snijd je dit eerst in blokjes, marineer ze even in een paar el sojasaus. Het vlees laat je vast op kamertemperatuur komen. Was de boontjes, snijd de puntjes er af en snijd ze doormidden. Pel sjalotjes en knoflook en hak beide fijn. Haal de zaadjes uit het pepertje en hak fijn. Maak het pepertje schoon. Meng in een kommetje een lepeltje tamarindepasta, een lepeltje suiker en het sap van 1 limoen. Als je geen tamarinde hebt, wil je misschien nog wat extra limoensap, maar maak je niet druk. Pluk de blaadjes van de takjes Thaise basilicum, was ze en scheur ze doormidden. Breng een pan water met een schepje zout aan de kook voor de noedels, kijk op het pak hoeveel tijd ze nodig hebben straks. Verwarm een scheut olie in de wok en bak ui en knoflook tot het licht kleurt. Voeg dan de peper toe, roer een paart maal om en voeg de boontjes toe. Schep steeds om. Los het halve bouillonblokje op in een kopje heet water en giet het over de boontjes, laat even garen met een deksel op de wok. Intussen maak je ook de noedels, spoel ze als ze klaar zijn even koud af en roer er een scheutje olie door, zodat ze niet gaan plakken. Als je de bonen gaar genoeg vindt, schep je ze uit de wok en hou je ze even apart. Verhit opnieuw olie  en bak de tofu tot het kleurt, of bak je vlees snel gaar (kip of biefstukreepjes zijn heel geschikt). Voeg de bonen toe en het tamarinde-limoensapmengsel. Roer om. Voeg de blaadjes basilicum erdoor en laat ze even slap worden. Meng fluks de noedels erdoor en klaar is je maal!