Venkeltaart met citroen

venkeltaart met citroen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Palmkoolrisotto met shiitake

risotto met palmkool en gebakken shiitake

Dit recept is gemaakt door onze Meike! De opdracht was: maak iets met palmkool en shiitake, de uitkomst was deze…

Bekijk het recept

Chioggia bieten met veldsla en vijg

een carpaccio van chioggiabiet met eldsla, geitenkaas, walnoot en vijgen

Onze dochter Meike houdt van koken en kreeg onlangs van haar oma een mandoline kado. Nee, niet zo één met…

Bekijk het recept

Venkel of knolvenkel is als je wilt een heel snelle groente: in stukjes gesneden, gekookt, met een lekker kaassausje en een portie pasta, ben je in 20 min. klaar. Iets bewerkelijker is bijvoorbeeld risotto, waar venkel zich erg goed voor leent. Deze keer liet ik me inspireren door de citroen in het pakket en zo kwam ik op deze hartige taart. Ik ben een beetje aan het experimenteren met glutenvrij koken en hartige taarten maken is best wel spannend. Ik ben nog niet geheel tevreden over de samenhang van het deeg (voor tips houd ik me aanbevolen), maar de smaak was uitstekend. De citroen geeft het geheel een lekker frisse toets, zorg wel dat je goed p&z gebruikt, want dat heeft de taart wel nodig. Wij aten er een frisse salade bij van andijvie, tomaat en kappertjes en dat was een prima combinatie.

Ingrediënten

Voor het deeg:, 250 g bloem (ik nam ½ glutenvrije bloem en ½ kikkererwtenmeel), 50 ml koud water, 1 ei, 125 g zachte boter, snuf zout, Voor de vulling:, 700 g venkel, 1 citroen, (rasp van 1 citroen, sap van ½ citroen, meer of minder naar smaak), 1 tl gedroogde tijm, p&z, 1 pakje zijdentofu of ricotta, 1 ei, handje geraspte (Parmezaanse) kaas

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Eerst maak je het korstdeeg: met de hand of de keukenmachine, het kan allebei. Meng de ingrediënten tot een samenhangend deeg, misschien heb je iets meer of minder water nodig. Kneed er een bol van en laat het een uurtje rusten in een folietje in de koelkast. Laat het liefst 15 min. op kamertemperatuur komen voor je het gebruikt. Verwarm de oven vast voor op 175°C. Vet een quichevorm of springvorm in en rol het deeg uit tot een passende lap. Bekleed de vorm ermee, maak een lage opstaande rand. Leg er een stukje bakpapier in en strot er oude bonen of speciale blind-bak korrels in en bak het deeg 15 min. voor. Intussen maak je de vulling. Was de venkel, houdt wat groen apart voor garnering en snijd onder- en bovenkant bij. Halveer de knol en snijd dan in parten, ik liet de onderkant intact, zodat het mooie parten werden, maar doe het hoe je goeddunkt. Rasp de schil van 1 citroen en houd dit even apart. Snijd uit het midden van de citroen 4 flinterdunne plakjes citroen en leg deze op de venkel. Doe er water op en kook de venkel zo’n 5 min. voor, tot je er bijna in kunt prikken. Giet daarna af in een vergiet. Meng intussen de zijdentofu of ricotta met citroenrasp, een beetje sap, royaal p&z, 1 ei en een tl tijm. Haal de folie met linzen van de taartbodem en beleg de taart met de venkel. Stort het tofumengsel erover, bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaan en leg er de vier citroenplakjes op. Bak 40 min. tot het deeg helemaal gaar is en het tofumengsel wat begint te kleuren. Strooi er voor het serveren nog wat fijngehakt venkelgroen over.