Pittige pastinaaksoep

soep van pastinaak, gegarneerd met taugé, pitjes en koriander

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenschotel met paddenstoel, ei en tijm

Pompoenschotel met paddenstoel, ei en tijm

Pompoen en tijm, dat is een bijna standaard setje. Een ander mediterraan kruid doet het trouwens ook goed met pompoen,…

Bekijk het recept

Snijbiet met mozzarella

snijbiet met mozzarella

Snijbiet met een laagje van gesmolten mozzarella: simpel en lekker! Dit gerecht kan je ook prima maken met bijvoorbeeld andijvie…

Bekijk het recept

Pastinaak is voor veel mensen nog steeds een wat vreemde groente, maar gezien zijn veelzijdigheid en smakelijkheid zou dat niet zo moeten zijn. Zoetig, kruidig, wortelig maar toch anders, pastinaak is een prachtige groente! Geschikt om soep mee te maken, in de oven te roosteren, te bakken in de koekenpan, als puree… de toepassingen zijn legio. Wij houden erg van pastinaak uit de oven, simpel met aardappels, knoflook en misschien wat tijm of rozemarijn. Mocht je nou niet zo erg houden van de smaak van pastinaak, probeer dan eens deze soep. Verrassend anders door een vleugje pindakaas!

Ingrediënten

  • 3 geschilde pastinaken
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2.5 cm gember
  • 2 el olijfolie
  • 1½ blokje groentebouillon
  • 2 el pindakaas
  • 1 klein blikje kokosmelk
  • snufje chilipoeder
  • 2 tl komijn
  • ½ bakje taugé

voor de topping:

  • 2  el geschaafde kokos
  • 1 el pompoenzaad
  • beetje geraspte schil van 1 sinaasappel
  • verse koriander

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven op 200°C. Boen de pastinaken schoon en snijd ze in gelijke stukken. Pel ui en knoflook en snijd de uit in kwarten. Schil de gember en snijd in plakjes. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spreid de pastinaken, ui, knoflook en gember er over uit. Sprenkel er wat olie over en hussel het even om. Rooster het 20 minuten en controleer dan even of de pastinaak zacht genoeg is, anders rooster je nog even langer.   Maak intussen de topping voor de soep. Rooster pompoenpitjes en de kokos op laag vuur tot de pitjes gaan knapperen. Rasp er een beetje sinaasappelrasp over. Hak ook alvast de koriander fijn en was de taugé. Als de pastinaak gaar is, doe je de groente in de blender (of  gebruik een staafmixer en ruime pan) en voeg de bouillonblokjes, 7 dl heet water, de pindakaas, kokosmelk, chilipoeder en komijn in de blender en mix het tot een gladde soep. Misschien moet er iets meer vocht bij! Warm de soep weer op en serveer met wat taugé, topping en gehakte koriander.