Snijbiettaart

snijbiettaart

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pasta met pompoensaus

Op Rosa’s school hielp ik met het uithollen van pompoenen, de bovenbouwleerlingen maakten een Halloween-pompoen.

Bekijk het recept

Witlofsalade met walnoot en peer 

In Frankrijk wandelden we onlangs tussen de notenbomen en smikkelden we onderweg van vers gedopte walnoten.

Bekijk het recept

Oe, lekker snijbiet! Snijbiet is familie van de spinazie en de rode biet en het is een fijn gewas om te telen. Het is robuust en moestuiniers zijn er dol op, omdat het makkelijk hergroeit. Dat doen wij meestal niet, maar we hebben wel een jaar gehad dat we één bijna struik-achtige snijbietplant lieten staan op de tuin, speciaal voor een Chinese buurvrouw die graag hele dikke stengels wilde. Snijbiet stoof je een beetje zoals spinazie, als slinkt het wel iets minder. Het smaakt dus goed samen met pasta, maar ook in een hartige taart is het een geschikte groente. Op deze deze site vind je nog meer snijbiet-baksels, zoals een plaattaart  of een frisse lasagne met citroen. In dit gerecht zijn de knoflook en peterselie de smaakmakers en hij is lekker smeuïg door de eieren en kaas.

Ingrediënten

700 g snijbiet, 6 el gehakte peterselie, 4-5 tenen knoflook, 2 el boter, 6 eieren, 100 g kaas (Parmezaan of belegen boerenkaas), 1 flinke scheut melk, p&z, Voor het korstdeeg:, 250 g bloem, 100 g boter, 1 ei, ½ tl zout, 1-3 el koud water

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst het deeg: meng de bloem met het zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine blokjes en meng deze, eventueel met een deeghaak of twee messen, vlug door de bloem. Voeg het ei en wat water toe en maak met vlugge, koele handen een deeg. Voeg zoveel water toe als nodig is om een stevige bal te vormen. Laat het deeg, ingepakt in folie,  minimaal een half uur in de koelkast rusten, liever 2 tot 3 uur. Was de snijbiet, laat goed uitlekken en snijd in stukjes. Rasp de kaas. Was de peterselie en hak fijn, pel de knoflook en hak ook fijn. Smelt 2 el boter in een ruime pan, bak kort de knoflook en voeg dan snijbiet toe en sauteer tot het gaat slinken. Doe over in een vergiet en laat het vocht er uit lopen en laat het wat afkoelen. Vet een diepe taartvorm, Ø 30 cm)  in met wat boter. Rol het deeg uit tot een lap en bekleed de taartvorm ermee. Een eventueel restje kan je gebruiken voor een versiering bovenop! Is het deeg wat te hard om uit te rollen? Snijd het met een groot mes in dunne plakken en duw die uit met je vingers, direct in de taartvorm. Klop de eieren los in een kom, voeg de melk en ¾ van de geraspte kaas toe en meng de snijbiet en gehakte peterselie erdoor. Vul de taart met het groentemengsel, strijk glad en versier met wat restjes deeg. Strooi het restant kaas erover en bak  de taart 45 min. in een op 190°C voorverwarmde oven.