Gesmoorde venkel met tomaat

Print Friendly, PDF & Email

venkel-gerecht

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept

Venkel is voor sommige mensen ook een beetje een lastige groente. Ik denk dat het komt omdat het niet zo’n typisch Hollandse groente is. Met aardappels en een gehaktbal erbij is venkel een beetje flets. Als je echter weet hoe je venkel moet behandelen, laat hij (of is het een zij? vast!) haar ware aard zien. Subtiel en toch ook heel uitgesproken van smaak. Een beetje delicaat, zeg maar. En dan kunnen er best stevige smaken naast staan. Vis of lamsvlees zijn traditionele combinaties die het goed doen. Wij zoeken het liever in de vegetarische hoek en kiezen dan graag voor een salade van héél dun gesneden venkel met zwarte olijven, sinaasappel en rozemarijn. Of, deze week: heel simpel gestoofd, samen met tomaat. Dat kunnen verse zijn, maar een blik of pot gepelde tomaten voldoet ook. Door het heel langzaam te stoven, neemt de venkel smaak over van de tomaat en wordt heerlijk zacht. En dus delicaat. Onze Rosa at zowat de hele pan leeg! Heerlijk met rijst en vis, met pasta en kaas; met gierst en falafel…

Ingrediënten

700 g venkel, 2 tenen knoflook, 4 verse tomaten (of een blikje tomatenstukjes), 1 laurierblaadje, 1 tl tijm, scheut water of witte wijn, olijfolie, p&z

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de venkel, snijd onder- en bovenkant bij en verwijder lelijke plekjes. Snijd eventueel groen loof eraf en bewaar als garnering. Snijd de venkel in dikke plakken. Pel de knoflooktenen en was de tomaten en snijd in plakken. Verwarm een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de venkelstukken hierin aan en strooi er wat zout over. Als ze een klein beetje gaan kleuren, sla je de knoflooktenen plat met de zijkant van een groot mes en voeg je die bij de venkel. Voeg ook de tomaat (vers of uit blik) en tijm en laurierblad toe. Voeg water of wijn toe, zodat de venkel bijna onderstaat. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat een half uurtje stoven, tot de venkel zacht is en heel smaakvol is geworden door de tomaat. Vis het laurierblaadje eruit en maal er wat peper over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept