Venkel is voor sommige mensen ook een beetje een lastige groente. Ik denk dat het komt omdat het niet zo’n typisch Hollandse groente is. Met aardappels en een gehaktbal erbij is venkel een beetje flets. Als je echter weet hoe je venkel moet behandelen, laat hij (of is het een zij? vast!) haar ware aard zien. Subtiel en toch ook heel uitgesproken van smaak. Een beetje delicaat, zeg maar. En dan kunnen er best stevige smaken naast staan. Vis of lamsvlees zijn traditionele combinaties die het goed doen. Wij zoeken het liever in de vegetarische hoek en kiezen dan graag voor een salade van héél dun gesneden venkel met zwarte olijven, sinaasappel en rozemarijn. Of, deze week: heel simpel gestoofd, samen met tomaat. Dat kunnen verse zijn, maar een blik of pot gepelde tomaten voldoet ook. Door het heel langzaam te stoven, neemt de venkel smaak over van de tomaat en wordt heerlijk zacht. En dus delicaat. Onze Rosa at zowat de hele pan leeg! Heerlijk met rijst en vis, met pasta en kaas; met gierst en falafel…