Winterse rode kool salade

Winterse rode kool salade met appel, kruidnagel, citroen en kaneel

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Chioggia bieten met veldsla en vijg

een carpaccio van chioggiabiet met eldsla, geitenkaas, walnoot en vijgen

Onze dochter Meike houdt van koken en kreeg onlangs van haar oma een mandoline kado. Nee, niet zo één met…

Bekijk het recept

Pasta met pompoensaus

Op Rosa’s school hielp ik met het uithollen van pompoenen, de bovenbouwleerlingen maakten een Halloween-pompoen.

Bekijk het recept

Lekker hoor, klassiek gestoofde rode kool, maar misschien heb je wel eens zin in iets anders. Je kan hem proberen in een soep, maar ook een frisse salade behoort tot de mogelijkheden. De appeltjes, kruidnagel en kaneel blijven, maar dat koken laat je gewoon achterwege. Verrassend fris!  Lekker bij rijst of een aardappelschotel, of met lekker bruinbrood en notenpasta.

Ingrediënten

  • 400 g rode kool
  • 2 appels
  • 1 citroen
  • 3 el gembersiroop
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 5 el olijfolie

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Haal lelijk blad van de rode kool en klief hem met een groot mes doormidden.  Waarschijnlijk is één helft wel genoeg! Snijd de kern er uit en daarna de kool met een groot mes heel fijn snijden, of met een mandoline heel fijn schaven. De kool in een grote kom doen, er wat zout over strooien en met je handen even er in knijpen en kneuzen. Citroenschil raspen op een fijne rasp, gebruik alleen de gele schil, het wit is bitter. De citroen daarna uitpersen. Doe de citroenrasp  en het sap (misschien niet meteen alles!) bij de rode kool en de gembersiroop, olie en kruiden. Meng alles door elkaar en laat minstens een uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Snijd de appels in schijfjes of blokjes en meng door de salade.