Winterse rode kool salade

Winterse rode kool salade met appel, kruidnagel, citroen en kaneel

geschreven door Kievit op 22 februari 2019

Nu de lente een beetje in de lucht zit, krijgen we zin in wat frissere gerechten op tafel. Toch is het natuurlijk ook nog gewoon winter en zullen we ons nog een tijdje moeten vermaken met winterse bewaarproducten, we kunnen niet allen maar winterpostelein eten natuurlijk. Maar als we nou de rode kool eens verwerken tot salade? En omdat het rode kool is en ook nog steeds winter, doen we er gewoon appeltjes , kaneel en kruidnagel bij. Verrassend fris! Lekker bij rijst of een aardappelschotel, of met lekker bruinbrood en notenpasta.

Nico’s wijntip

Riesling Kalkstein trocken 2017 Gustavshof

Andreas Roll is een van de meest duurzaam werkende wijnmakers die wij kennen. Hij doet er werkelijk alles aan om de natuur te ontzien. Uiteraard zijn al zijn wijngaarden biologisch én biodynamisch (met Demeter keurmerk) . Deze stijlvolle droge riesling geurt op elegante wijze naar rijp wit en geel fruit. In de mond is het een slanke, frisse verschijning, een wijn met ‘vulling’ bovendien. Omdat er in de wijn ook een hint van appel is te bespeuren tippen wij hem in combinatie met dit gerecht.

Ingrediënten

  • 400 g rode kool
  • 2 appels
  • 1 citroen
  • 3 el gembersiroop
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 5 el olijfolie
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 20 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Haal lelijk blad van de rode kool en kief hem met een groot mes doormidden.  Waarschijnlijk is één helft wel genoeg! Snijd de kern er uit en daarna de kool met een groot mes heel fijn snijden, of met een mandoline heel fijn schaven. De kool in een grote kom doen, er wat zout over strooien en met je handen even er in knijpen en kneuzen. Citroenschil raspen op een fijne rasp, gebruik alleen de gele schil, het wit is bitter. De citroen daarna uitpersen. doe de citroenrasp  en het sap (misschien niet meteen alles!) bij de rode kool en de gembersiroop, olie en kruiden. Meng alles door elkaar en laat minstens een uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Snijd de appels in schijfjes of blokjes en meng door de salade. Lekker met ambachtelijk brood en notenpasta of notenpesto.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!