Bij het uiteinde van 2019

Mineralen strooien 2019

31 december 2019

2019 was een memorabel jaar, waarin we eindelijk weer eigen tuinbouw hadden. Een lang gekoesterde droom werd werkelijkheid. De start begon woest, om nooit te vergeten.  Hier blikken we nog even terug. Op Kievit liggen ondertussen al weer veel plannen voor 2020!Valse startNa alle aanleg en ontginningswerkzaamheden van 2018, was het dan zover in het voorjaar, het eerste tuinbouwjaar kwam eraan. We hadden het land ontgonnen, vrijgemaakt van wortelonkruiden, schuren, kas, paden en beregening aangelegd en het overtollig water op het zuidperceel  opgelost.

Althans, zo leek het, want dat laatste bleek in het voorjaar toch iets minder opgelost dan voorzien. Ondanks alle inspanningen, was het grote zuidperceel veel drassiger dan voorzien, totaal verzadigd. We hebben met de hand bijna een kilometer greppel gegraven, toen liep het veld leeg en konden we aan de slag met de opdrogende bodem. We hebben gelijk doorgepakt en drainage aangelegd. Een aardige operatie, maar nu is mede omdat de bodem een keer goed kon opdrogen, het veld al veel beter gerijpt. Een valse start hadden we ook met de bezetting. Nog nooit hebben we in het team zoveel verandering ondergaan in de bezetting als in de periode rond maart. Een nieuwe stap van ons bedrijf veroorzaakte ook een kleine schok in de bezetting. Dat heet verandermanagement. Mensen die aan het einde van een cyclus zitten, hebben eerder de neiging te vertrekken als er grote verandering zich aandient, psychologie van de koude klei, wat resulteerde in een bezetting van de koude kermis.Gelijktijdig, als er in een organisatie verduidelijking optreed in de missie, dan trekt dat ook weer nieuwe mensen aan. We hebben velen moeten teleurstellen, zoveel sollicitanten dienden zich aan. Het is alleen wel zaak om nieuwe mensen goed op te leiden en dat kost tijd. De start van de tuin in het voorjaar was dat betreft bizar zwaar. Een nieuwe onderneming erbij en ook nog eens een flink deel van het team opnieuw inwerken. De energie-boost van de nieuwe tuin maakte het mogelijk.Voorts had 2019 voor mij persoonlijk ook nog wel wat in petto. Ik verloor na een fantastisch leven, mijn geweldige tante, die ik intensief heb mogen begeleiden op haar ziekbed. Roald Dahl had een prachtig verhaal over haar kunnen schrijven, zo’n geweldig mooi mens wat dat. Ook dat vond plaats toen eigenlijk net de tuin op gang kwam.En als ik nog niet genoeg uitdaging had, brak ik mijn rib, prikte ik een ijzeren staaf diep in mijn voet en reed ik met de tweewielige trekker in de sloot, omdat de onderhoudsmonteur het nodig vond een beveiliging onklaar te maken. Omdat ik het wel welletjes vond met de dynamiek van de tegenslag, verzweeg ik aan het thuisfront mijn trekker-incident en heb ik hem uit pure koppigheid er eerst in mijn eentje uitgehaald, voordat ik het heb gemeld. Immers, ik wilde niet dat mijn droomtuin een synoniem zou worden voor tegenslag. En dat heeft gewerkt! Door te bikkelen en door te bijten, tussen euforie en afzien, is het langzaam allemaal goed gekomen in het eerste jaar.
Goede groei!
Naast alle nieuwigheid was de grote vraag, hoe zal het gewas zich ontwikkelen? Daar is geen eenduidig antwoord op, want we hebben vele gewassen, we hebben een droog/vroeg perceel, we hebben een wat voedzamer en vochtiger perceel en we hebben een kas. Toch zijn we wel verbaasd, wat groeide alles goed. Natuurlijk, op bepaalde plekken groeide de paksoi niet goed weg, er was wat vraat her en der, we renden achter meerkoeten en duiven aan en een paar andere teelten vielen tegen. Maar over het algemeen stonden de groentevakken er goed bij. Collega tuinders die langskwamen keken hun ogen uit. En ik mag inmiddels regelmatig gastcolleges komen geven op de vakopleiding Warmonderhof, waar steeds meer mensen zich willen bekwamen in deze fijnere tuinbouw.
Goede groei geeft ook goed werk
Prachtig hoor, al die verschillende gewassen, maar die moeten ook nog geoogst worden! Alle nieuwe krachten hadden al snel in de gaten, dat is een vak apart. Hoe snij je sla, hoe doe je het handig met je kratten, hoe heb je een goede arbeidsverdeling en is het klaar voordat de zon fel schijnt? Het is bijna als een voetbalwedstrijd, iedereen moet ‘goed staan’. En dat is voor veel mensen wennen. Sterker nog, het wordt steeds moeilijker, omdat er weinig mensen nog in de landbouw willen werken of het nog echt kunnen. Er ontbreekt dan een soort basishandigheid en -conditie. In het seizoen is de routine bij Kievit toegenomen, in het nieuwe jaar bouwen we verder. We zijn erg blij met de vrijwilligers die ons trouw hebben geholpen dit jaar, dank jullie wel! Misschien ook iets voor jou in 2020?
Veel blije gezichten op de tuin!
Door de lastige start en het harde werken, ging tegen de zomer het licht een klein beetje uit. Waar zijn we aan begonnen? Gelukkig begon de tuin zijn kracht te laten zien. Er was zoveel positiviteit, zoveel blijdschap en zoveel beleving. De bloemen gingen bloeien en alles was zo mooi. We werden ontzettend blij van alle klanten die onze tuin kwamen bekijken. En als klap op de vuurpijl sprak onze landbouwminister opeens uit dat de landbouw veel regionaler georiënteerd zou moeten zijn. We zijn natuurlijk niet bezig voor onze minister, maar toch wel leuk als je opeens als eigenwijs bedrijf een soort pioniersrol lijkt te hebben.
Landbouw richting enorm of kleinschaligheid?
Dat voorbeeld willen we graag zijn in het nieuwe jaar. Er bewegen veel zaken in een zorgelijke richting, ook juist in de landbouw. Het valt tegen, de milieu-impact en ontvolking van de landbouw. De oplossing wordt vaak gezocht in schaalvergroting en nog meer beheersmaatregelen. Ondertussen zoeken wij ons heil in verbinding en regionale oriëntatie. Er zijn serieus plannen om alle landbouw in Nederland bij elkaar te vegen en dan nóg verder te intensiveren en dan vrij te maken van alle natuur. Die komt dan weer ergens anders. Ik heb altijd juist het gevoel dat het mooiste landschap wordt bewerkstelligd door kleinschaligheid, door kleine accenten in het landschap, door overgangszones van bos, naar haag, naar akker. Bovendien voor wiens heil produceren we dan in hemelsnaam nog? De andere denkrichting, midden in de samenleving, daar gaan wij verder mee!
Samenwerking met andere telers
Ondertussen werken we nog steeds intensief met de telers die je door de jaren heen al in de nieuwsbrief bent tegengekomen. Ze hebben allemaal wat ingeleverd, want meer dan de helft kwam dit buitenseizoen van onze eigen tuin. Toch zien we elkaar vooral als collega’s en zijn we onze afspraken verder aan het verfijnen.
Op de verwerking
Is ook heel hard gewerkt, want ook daar was de verandering goed voelbaar. Vier enorm ervaren krachten verlieten Kievit en de mensen die bleven werden goed getest op hun probleemoplossend vermogen. Het was hard werken en ook op bepaalde momenten even de blik op oneindig zetten. Gelukkig kwam er ook versterking, die overigens behoorlijk in het diepe is gegooid om alles gedaan te krijgen. Langzamerhand is er weer wat meer balans en routine terug en zijn we aan het werk om alle logistieke lijnen verder te verfijnen. De woeste zomeroogsten van Kievit vragen een andere logistiek dan die van vroeger.Met het verwerken van alle biologische groenten en fruit tot groente- en fruitpakketten en vele bestellingen is de dynamiek enorm. Je hebt wit (geweldig!) tot zwart (zeer slecht), maar zoals je weet zijn er woest veel tinten grijs!  En dat is ook de harde werkelijkheid van de noeste verwerker van Kievit, want het is makkelijk gezegd (louter spierwit is goed genoeg) dan gedaan. Want louter wit, dat is alleen in films mogelijk. Als Kievitmedewerker heb je, zeker met biologische groenten en fruit, te maken met levende producten. Behalve de vele grijstinten heb je ook nog wekelijks een puzzel om van al die verschillende maten goede porties te maken. En hetzelfde werk ligt er ook als er een collega uitvalt of als de producten met vertraging binnenkomen. Komt er 750 kilo venkel binnen die niet goed genoeg is? Binnen een paar uur moet er een oplossing komen, het pakket moet klaar en er ligt geen reserve-venkel op zolder.De onverschrokken Kievitmedewerkers hebben dus het afgelopen jaar hard gewerkt en daar mag je als Kievitklant best respect voor hebben! Natuurlijk ging niet alles perfect, maar zoals je kan lezen staan wij nog best wel aan dynamiek bloot. De echte Kieviters kunnen daar goed mee omgaan, ik ben trots op dit team. Je vindt ze niet overal meer, die echte werkers! Een tweeweekse vakantie om collectief te herstellen van een fantastisch, maar pittig jaar hebben ze zeker verdiend!  We zijn blij dat we even mogen luieren en daarna zie je ons weer fris en ja vast ook fruitig terug. Onze klanten danken we voor het trouwe lidmaatschap aan Kievit, door jullie kunnen wij onze droom verwezenlijken!
Het nieuwe jaar
Nog voor het uiteinde van 2019 denken wij van de firma Kievit natuurlijk ook alweer aan het nieuwe jaar. Niet alleen wordt er gewerkt aan een prachtig bouwplan voor het nieuwe jaar, ook het veld wordt alweer vertroeteld. De bodem wordt voorzien van sporenelementen, mineralen en een gunstige mix van de beste bacteriën en schimmels. De groeikracht komt uit de natuur, maar de vruchtbaarheid van de bodem stimuleren wij graag extra. En met resultaat, want de metingen hebben ons laten zien dat in het bouwjaar 2019 het bodemleven en de vruchtbaarheid met sprongen vooruit zijn gegaan. Voor 2020 zetten we deze trend graag door en daar wordt zelfs op oudjaarsdag met vreugde aan gewerkt. Op de foto zie je Sebastiaan biologische mineralenkorrels uitstrooien, gewoon met de hand!

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021