Schildpad

29 april 2025
Momenteel is er een forse oogstpiek op tuinbouwbedrijf Kievit! De andijviekroppen, de sla, de paksoi, de raapstelen en de spinazie vliegen je werkelijk om de oren! Allemaal blaadjes vol lente-vitaliteit: laag in calorieën en vol met mineralen en levenszin. Voor ons een drukte van belang. Heb je in de winter nog ruimte om jezelf af te vragen “Wie ben ik en wat doe ik op aard?” , aan dit soort overpeinzingen wordt in dit jaargetijde door een groentelawine ruw een einde gemaakt! Vanaf alle vroegte is ons enige bestaansrecht de groene velden te transformeren in keurig gesneden en gespoelde biologische groente. En deze zo snel mogelijk te trakteren op een plens lekker koud, fris kraanwater! Mocht één van ons toch blijven hangen in filosofische verkenningen en dromelarijen, dan zullen wij niet aarzelen om dit louterende koude water ook in te zetten voor een korte reset; dat is pas HR van de koude klei, uh zand.
Er was één sollicitant voor het oogstteam, die we helaas hebben moeten afwijzen. We hadden geen goed gevoel over z’n tempo en we hadden een visioen dat hij traag en gestaag alle sla naar binnen zou slokken. Hij ligt bij ons te zonnen op een verhoging bij de sloot. Zijn naam is schildpad. No hard feelings naar het dier. Overigens is het momenteel een drukte van jewelste rondom de hangplek van onze schildpad. De karpers vergaderen er en een vogel die volgens ons keihard ‘karekiet’ zingt, maar het toch niet is, houdt ons gezelschap. Het zijn dus niet alleen maar mensen die zich thuis voelen op een biologische tuinderij!
En dat snappen wij wel bij de firma Kievit. Er zijn wederom nogal wat berichten te vinden over bestrijdingsmiddelen waar dieren last van hebben. Dat roepen wij al sedert 1996, maar sinds de massale bijensterfte, wordt er ook beter opgelet door onderzoekers, overheden en consumenten. Onlangs werd er volop gepubliceerd dat al die goedbedoelde bloem- en kruidenranden langs conventionele (gif) akkers eigenlijk weinig zin hebben. Veel insecten die er op landen, komen in de grootste problemen met de residuen die er talrijk op te vinden zijn. En ook bij de tuincentra zijn prachtige bijenplanten te koop, zoals bijvoorbeeld lavendel, waar tien verschillende spuitmiddelen op te vinden zijn! Dan zijn wij weer extra blij dat wij elke dag mogen werken met vitale planten, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. En dat de vogel in het riet, -een karekiet is het niet- vrolijk fluit, de schildpad zijn teleurstelling van de afwijzing lijkt te vergeten in zon en dat we tijdens de oogst gewoon een spinazieblaadje kunnen eten zonder na te denken wanneer er voor het laatste keer gespoten is!
Asperges in de verkoop
Niet van eigen land, maar we zijn er wel mee in onze nopjes: we hebben momenteel weer volop asperges! Dit is natuurlijk een delicatesse om naar uit te kijken en het seizoen is maar kort, weest fris en alert van geest en profiteer van onze scherpe aanbiedingen! Van ons eigen land hebben we ook elke week een paar kistjes groene asperges. Dat is eigenlijk een asperge voor gevorderden, niet die zachte smaak van een witte asperge, maar eentje met de echte volle aspergesmaak. Wij moeten wel iets opbiechten. Jaarlijks moeten we met een soort landbouwtelling alle gewassen opgeven die wij telen. We hebben een klein rijtje aspergeplanten opgegeven en gelijk werd er een nieuwe instantie wakker. Er werd een onderzoek aangekondigd om te kijken of wij onze asperge-arbeiders wel fatsoenlijk behandelden en huisvesten. Je denkt, dit is een grapje? Driewerf neen! Zodra je onder de categorie aspergebedrijven valt en dat is vanaf plant één, kom je in de classificatie uitbuitingsrisico-bedrijven en jawel dan volgt er een bedrijfscontrole! Om te huilen, daar is echt geen tijd voor. Er was geen vakje op het formulier om aan te geven dat we slechts 50 plantjes hebben in plaats van 50 hectare, dus het zijn met jouw welnemen op papier toch maar artisjokkenplanten geworden in de administratie. Ik denk dat de controle-instanties ook wel blij zijn dat ze niet voor joker naar Katwijk gereden zijn. Bovendien als je die zangvogel in het riet niet eens gedetermineerd krijgt, hoe moet ik dan het verschil tussen een asperge en een artisjok weten?