Welriekend de herfst in!

salie in de zon

18 september 2024

Vermoedelijk zal de geur uit het Kievitpakket je deze week, of anders volgende week, wel tegemoet komen. We hebben namelijk prachtige salie op het land staan, waar we graag even ruimte voor maken. Dit keukenkruid geeft smaak aan gerechten en ondersteunt het systeem. Of het nou gaat om je spijsvertering, of zenuwen of spanningen die het gestel teisteren, salie kalmeert. En wij kunnen het weten, want we bossen deze week 1500 bosjes van dit kruid en niet normaal hoe zen we nu zijn. Om eerlijk te zijn, dat valt nu nog wel mee, want je moet er natuurlijk wel eerst thee van zetten (erg lekker!) of het aan je gerechten toevoegen. Salie heet een geneeskruid te zijn, toch is de werking anders dan bij medicijnen uit de apotheek. De werking van kruiden is veel subtieler en zit veel meer in de ondersteuning, dan dat je in één keer van slepende klachten verlost bent. Er zijn makkelijk paralellen te bedenken met de biologische tuinbouw, waar we afzien van chemicaliën die een plaag of ziekte bestrijden. Ik ben maar wat blij met een apotheek waar ik naartoe kan als iets mankeer, maar ik gebruik ook graag kruiden ter preventie of ondersteuning. Er wordt soms wat laatdunkend over gedaan, maar de kennis in rurale culturen is opmerkelijk accuraat. Altijd goed om een goed naslagwerk te raadplegen bij opgroeiende kinderen of eenvoudige lichamelijke klachten, want een medicijn uit de apotheek werkt krachtig, maar zeker als het gaat om bijvoorbeeld spanningen, slecht slapen of dat soort zaken, heb je al snel medicatie die zelf ook een probleem kan veroorzaken. Dan is een kopje saliethee (of saliemelk!) misschien een beter idee om mee te beginnen.

Het land buldert nog van de oogsten. Wekelijks snijden we nog steeds pakweg 500 à 1000 volle kratten groente! Dat zegt ook wel iets over het oogstteam: met een paar man cheffen we dat elke week en dat is dus een totaal andere dynamiek dan het hebben van een moestuin. We moeten met enige regelmaat mensen teleurstellen die zelf een moestuin hebben en dat als referentie meegeven wanneer ze solliciteren op een plek in het oogstteam van de tuinbouw. Op een bepaalde manier zouden we eerder geïnteresseerd zijn in iemand die bijvoorbeeld aanvoerder van het rugbyteam is geweest. Een vriend van ons was dat en heeft nu een succesvol veehouderijbedrijf in Frankrijk, ik bedoel maar. Het fysieke spel op een tuinbouwbedrijf heeft weinig van doen met de vredige beleving van een moestuin. Er zijn trouwens wel steeds meer vormen van landbouw waar consumenten direct het inkomen garant stellen van een tuinder en daar gaat het tempo meestal van omlaag. Dat betekent vaak ook dat de productie scherp naar beneden gaat of dat er veel vrijwilligers nodig zijn om de producten te oogsten. Echter niet iedereen heeft het geld om meer te betalen voor zijn groenten of tijd om ze zelf te oogsten. Ons doel is ook om een alternatief te zijn op de ‘gewone’ wijze van vermarkten. Gewoonlijk is het via groothandels en detailhandel, zodat elk product vijf, zes keer door de handen gaat, alvorens de consument te bereiken. Dat kan sneller, vonden we 28 jaar geleden. En dat vinden we nog steeds!

IN het pakket, onder voorbehoud…
Waarom staat de pakketinhoud elke week weer ‘onder voorbehoud’ weergegeven? Is niet alles en elke nieuwe dag in zekere zin ‘onder voorbehoud?’ Voor het gemak ga ik er even vanuit dat deze nieuwsbrief morgenvroeg gewoon, zonder voorbehoud, door mijn collega Alex wordt gedupliceerd met onze stencilmachine met plantaardige inkt. Toch is de pakketinhoud wel degelijk beter onder voorbehoud te publiceren. Wij van de firma Kievit, van biologische landbouw, staan dus met de spreekwoordelijke bosjes salie de koolwitjes af te ranselen. Je bent dus overgeleverd aan de grillen van het leven op het veld, minder garantie, meer voorbehoud. En dus ook koolwitjes en de vogels die van rupsen houden. Maar hoeveel kool staat er na aan het einde van de teelt? 750? 800? En dan hebben we nog de grillen van het weer! Onvoorspelbaar en veranderlijk, ik zie deze keer even af van metaforen. Groenten worden chagrijnig van slecht weer en mogen ze dan in een vrolijk pakket? We dachten het niet. Dus vandaar beste Kievitklant, alles is onder voorbehoud.

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022