Welriekend de herfst in!
18 september 2024
Vermoedelijk zal de geur uit het Kievitpakket je deze week, of anders volgende week, wel tegemoet komen. We hebben namelijk prachtige salie op het land staan, waar we graag even ruimte voor maken. Dit keukenkruid geeft smaak aan gerechten en ondersteunt het systeem. Of het nou gaat om je spijsvertering, of zenuwen of spanningen die het gestel teisteren, salie kalmeert. En wij kunnen het weten, want we bossen deze week 1500 bosjes van dit kruid en niet normaal hoe zen we nu zijn. Om eerlijk te zijn, dat valt nu nog wel mee, want je moet er natuurlijk wel eerst thee van zetten (erg lekker!) of het aan je gerechten toevoegen. Salie heet een geneeskruid te zijn, toch is de werking anders dan bij medicijnen uit de apotheek. De werking van kruiden is veel subtieler en zit veel meer in de ondersteuning, dan dat je in één keer van slepende klachten verlost bent. Er zijn makkelijk paralellen te bedenken met de biologische tuinbouw, waar we afzien van chemicaliën die een plaag of ziekte bestrijden. Ik ben maar wat blij met een apotheek waar ik naartoe kan als iets mankeer, maar ik gebruik ook graag kruiden ter preventie of ondersteuning. Er wordt soms wat laatdunkend over gedaan, maar de kennis in rurale culturen is opmerkelijk accuraat. Altijd goed om een goed naslagwerk te raadplegen bij opgroeiende kinderen of eenvoudige lichamelijke klachten, want een medicijn uit de apotheek werkt krachtig, maar zeker als het gaat om bijvoorbeeld spanningen, slecht slapen of dat soort zaken, heb je al snel medicatie die zelf ook een probleem kan veroorzaken. Dan is een kopje saliethee (of saliemelk!) misschien een beter idee om mee te beginnen.
Het land buldert nog van de oogsten. Wekelijks snijden we nog steeds pakweg 500 à 1000 volle kratten groente! Dat zegt ook wel iets over het oogstteam: met een paar man cheffen we dat elke week en dat is dus een totaal andere dynamiek dan het hebben van een moestuin. We moeten met enige regelmaat mensen teleurstellen die zelf een moestuin hebben en dat als referentie meegeven wanneer ze solliciteren op een plek in het oogstteam van de tuinbouw. Op een bepaalde manier zouden we eerder geïnteresseerd zijn in iemand die bijvoorbeeld aanvoerder van het rugbyteam is geweest. Een vriend van ons was dat en heeft nu een succesvol veehouderijbedrijf in Frankrijk, ik bedoel maar. Het fysieke spel op een tuinbouwbedrijf heeft weinig van doen met de vredige beleving van een moestuin. Er zijn trouwens wel steeds meer vormen van landbouw waar consumenten direct het inkomen garant stellen van een tuinder en daar gaat het tempo meestal van omlaag. Dat betekent vaak ook dat de productie scherp naar beneden gaat of dat er veel vrijwilligers nodig zijn om de producten te oogsten. Echter niet iedereen heeft het geld om meer te betalen voor zijn groenten of tijd om ze zelf te oogsten. Ons doel is ook om een alternatief te zijn op de ‘gewone’ wijze van vermarkten. Gewoonlijk is het via groothandels en detailhandel, zodat elk product vijf, zes keer door de handen gaat, alvorens de consument te bereiken. Dat kan sneller, vonden we 28 jaar geleden. En dat vinden we nog steeds!
IN het pakket, onder voorbehoud…
Waarom staat de pakketinhoud elke week weer ‘onder voorbehoud’ weergegeven? Is niet alles en elke nieuwe dag in zekere zin ‘onder voorbehoud?’ Voor het gemak ga ik er even vanuit dat deze nieuwsbrief morgenvroeg gewoon, zonder voorbehoud, door mijn collega Alex wordt gedupliceerd met onze stencilmachine met plantaardige inkt. Toch is de pakketinhoud wel degelijk beter onder voorbehoud te publiceren. Wij van de firma Kievit, van biologische landbouw, staan dus met de spreekwoordelijke bosjes salie de koolwitjes af te ranselen. Je bent dus overgeleverd aan de grillen van het leven op het veld, minder garantie, meer voorbehoud. En dus ook koolwitjes en de vogels die van rupsen houden. Maar hoeveel kool staat er na aan het einde van de teelt? 750? 800? En dan hebben we nog de grillen van het weer! Onvoorspelbaar en veranderlijk, ik zie deze keer even af van metaforen. Groenten worden chagrijnig van slecht weer en mogen ze dan in een vrolijk pakket? We dachten het niet. Dus vandaar beste Kievitklant, alles is onder voorbehoud.