Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

kerst 2023

22 december 2023

Jawel, Kievit gaat op Kerstreces! Wij zijn gesloten in week 52 (week van Kerstmis) en de week 01 (week van Oud en Nieuw). Met de hoge continuïteitsdruk van een versbedrijf, voelt een vakantie als een zegen. Het is natuurlijk even wennen, dat ‘niets’ doen, maar voor de ondernemer zit ‘niets’ doen er ook niet helemaal in. Natuurlijk, een paar dagen lamlendig en lui onder de kerstboom, dat moet lukken! Zeker ook met de affirmaties die ik van mijn coach krijg (‘Ja, ik kan dit, niets doen onder een Kerstboom’) moet dat lukken! Neen, alle gekheid op een stokje, zover is het nog niet met de bedenker van je eigenste Kievit. Echter, even de alledaagse logistieke beslommeringen op een laag pitje zetten, dat is toch wel erg fijn. En belangrijk ook voor herstel van lichaam en geest, we zijn er als Kievitteam aan toe.

Het versbedrijf Kievit en ook andere biologische versbedrijven (op één hand te tellen), voelen allemaal dezelfde soort uitdagingen. Het geldt ook voor ons tuinbouwbedrijf en andere biologische tuinbouwbedrijven. Zijn er nog mensen die nog fysieke werk willen doen en zich gelijktijdig willen verbinden met hun werk? En krijgen wij de veelheid en vaak weinig praktische wetten nog uitgevoerd? Wat gaat het weer ons brengen, met steeds langere periodes van droogte en nattigheid? Kunnen wij de golf van kostenstijgingen, die ook weer samenhangen met die andere zorgen, op tijd opvangen? Toch wil ik in deze laatste nieuwsbrief niet op zorgen teren, maar met blijdschap terugkijken. We hebben in het afgelopen jaar vele uitdagingen naar behoren opgevangen en fijn samengewerkt.

Allereerst kijken we naar de tuinbouw. We hebben de opmerkelijke combinatie van tuinbouwgrond in Katwijk en Lelystad. Katwijk is het belangrijkste en grootste perceel. We hebben heel veel geleerd in ons 5e productiejaar, we doen meer dan alleen produceren. Je kon lezen in het afgelopen jaar hoe we experimenteerden met zuinige watergiften, nieuwe plantmethoden en het op nieuwe wijze lostrekken van de plantbedden. De groei was hierdoor aanmerkelijk beter en meer teelten lukten. Ook in het nieuwe jaar zien we goede mogelijkheden tot verdere ontwikkeling.

In het najaar viel het ons op dat we grote moeite hadden om ons leeglopende eigen programma goed aan te vullen met de oogsten van collega’s. Goede bio-tuinders zijn niet talrijk meer te vinden en de aanvoer is soms zeer onregelmatig. Eigenlijk zouden we nog flink wat kasruimte erbij willen hebben om nog meer eigen teelt te kunnen verzorgen in november en december. Ja, nog meer eigen teelt zou ons wel blij maken. Een zorg is nog wel om een goede veldbezetting te houden. Mogelijk dat we toch ook uit creatieve vaatjes moeten tappen. We hebben momenteel twee enthousiaste vrijwilligers die al best veel klussen die blijven liggen oppakken, enkele dagdelen per week. Mogelijk dat we ook die denkrichting in het nieuwe jaar open moeten houden.

Wat minder goed ging, was de 100% plantaardige teelt, die hebben we moeten afschalen naar 90%. Skal heeft een plantaardige meststof die bij ons belangrijk was van de toegestane lijst gehaald. De plantaardige korrel OPF die we eerst konden gebruiken bleek te onregelmatig van samenstelling. De opvolger hiervan bracht ons in problemen, de gewassen deden het er niet goed op. Daarom hebben we toch ter aanvulling van de groencompost (plantaardig) wat koemestkorrels moeten gebruiken. Vegan landbouw komt als keurmerk ook nog niet van de grond en we hebben onze handen vol aan ‘Biologisch’ en al die extra dingen die wij doen.

Biologisch en biologisch, binnen de bio-bedrijven heb je heel veel soorten en maten. Van kleinschalige, gezellige, soms met gebrekkig vakmanschap en grootschalige, kennisintensieve, kapitaalintensieve bedrijven. Grote akkers met hetzelfde gewas, weinig mensen op het veld. Mijn opleiding was voor een gedeelte op een bedrijf dat begin jaren ‘90 als één van de eerste grootschalige biologische tuinbouw ging verrichten. Mijn droom was: hoog kennisniveau, goed organisatieniveau en dan toegepast op veel kleine teelten. En afzet direct aan consumenten. In feite is dat gelukt, maar het kan nog veel beter. Ik spreek in de Kerstvakantie met mijn oud tuinbouwleraar of we niet een netwerk van kleine, franchisende Kievitjes zouden kunnen bouwen, want het werkt.

Dat het werkt ervaren we ook van de mensen van Lekker Nassûh in Den Haag. Hun groentepakketten worden door de leden zelf verdeeld op verschillende locaties. Ze willen steeds meer groenten van Kievit hebben, omdat we de kwaliteit kunnen bieden die ze zoeken. Toch valt er natuurlijk niet te luieren of te vieren dat het allemaal lekker loopt op de tuinbouw. We gaan ook in de winter heel hard aan de slag om weer een stap te kunnen maken in onze zogenaamde korte ketenlandbouw. Met kleine lichte machines om onkruid onder de duim te houden en tijd te besparen, zodat we met een paar mensen slagvaardig blijven.

Op de verwerking, waar we alle producten sorteren en afwegen, zijn we ook bezig om het volgende niveau te bewerkstelligen. Heel veel organisaties leunen op software of een managementstructuur, toch valt of staat een organisatie uiteindelijk op mensen. Zijn ze betrokken? Willen ze de schouders eronder zetten? Hoe komt iedereen in zijn kracht? En ook heel belangrijk, hoe ziet het precisie-uurwerk van de logistiek eruit?

‘Logistiek? Ja, dat geloof ik wel!’. Ik heb het zo vaak gehoord. Bedrijfskundigen die het onderschat hebben. Klassieke management opleiding, Lean-cursus en dan lekker aan de slag met marketeers om je bedrijf op de kaart te zetten. Veel publiciteit, veel subsidie en de logistiek, die komt vanzelf! Veel ondernemersvermogen, overheidsgeld en helaas ook consumenten-investeringen zijn al verdampt hierdoor. Ik heb al heel wat faillissementen hierdoor gezien. Een mooi verhaal over Missie, Toekomst en Idealen, maar met logistieke aannames die de een stuk zachter zijn dan de werkelijkheid van de versdynamiek.

Wekelijks bespreken we op Kievit de gaten die vallen door afwijking, door misoogst, door mistellingen vanwege andere maten dan gedacht en noem maar op. We zijn bliksemsnel in de oplossing, we werken goed samen we benutten de kwaliteiten van de mensen in het team. Samen hebben we een dijk aan ervaring en we zeggen niet dat we klaar zijn, voordat het ook echt opgelost is. Een groot verschil tussen Kievit en veel andere bedrijven is dat wij het ‘bottom up’, dus vanuit het werk zelf, hebben opgebouwd. Ook nu kijken we weer naar de volgende stap. Meer kennis en verantwoordelijkheden voor de uitvoerenden, meer energie steken in overleggen, om vervolgens weer een mooi pakket te kunnen samenstellen. Na al die jaren zijn we nog lang niet uitgedokterd. Sterker nog, het lijkt alsof er alleen maar meer laagjes bijkomen.

En voor het nieuwe jaar? Overal zijn er polariteiten die vanuit tegengestelde belangen werken, een soort dualiteit. Werkgevers tegen over werknemers. Producenten versus consumenten. Ik geloof daar niet in en ik ben daar ook niet goed in. Wat zul je nou de hele tijd pokeren met je leveranciers? Of met je werknemers? Je wilt van beide dat ze een redelijk ‘tarief’ hebben, zodat je langdurig met ze kan samenwerken. Iemand onder druk zetten voor een lagere prijs is dan niet de juiste keuze. Natuurlijk leidt dat niet tot een naïef hoge prijs. Als een teler een vermogen nodig heeft om een aardappel uit de grond te halen, dan is hij misschien niet de juiste aardappelteler, maar beter in spruiten. Een samenwerkprijs moet een soort middenprijs zijn. Dat geldt ook andersom: als een leveranciersprijs of een looneis van dien aard is dat je kostprijs door het dak gaat, dan is je bedrijf en je afname van de diensten geen lang leven beschoren. En het is prettig als dit soort zaken in harmonie worden besloten.

In het nieuwe jaar gaan we graag verder met deze samenwerkstructuren. Je bent als Kievitklant dé financierder van deze manier van werken. Je kan ook je boodschappen doen bij een multinational of bij een NV, dan doe je het uiteindelijk voor de aandeelhouders. Bij Kievit doe je het voor een club eigenwijze lieden die graag samenwerken en bouwen aan een unieke manier van werken. De korte keten, we bouwen er graag aan verder in het nieuwe jaar.

Voor nu rest er nog één ding: Wij van Kievit wensen jou in het nieuwe jaar heel veel geluk, vitaliteit en voorspoed toe. We hopen dat je in deze roerige tijden ook de vele dingen blijft zien die goed gaan, die hoop geven en laten zien dat er wel degelijk kan worden samengewerkt aan iets moois.
Fijne feestdagen en een mooi en gezond 2024 toegewenst!

 

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021