Kievit, voor vlammend HR-beleid

02 oktober 2024
Onze hete actie voor organisaties heeft een verrassende uitkomst! Heb je na het lezen van de vorige nieuwsbrief nog meegeleefd met Kievit en de HR-actie voor ingedutte collega’s? ‘Wij brengen pit, vuur en passie weer terug in je organisatie’, was onze spetterende HR-actie. Voor een habbekrats een pittige Madame Jeanette peper voor alle collega’s! Zo zie je maar weer, Kievit denkt na over gezonde voeding èn over het reilen en zeilen van je organisatie. Dus wij vol spanning bij de telefoon, om alle orders op te kunnen nemen, van al die bedrijven en organisaties waar mensen ondertussen een ‘baantje’ hebben, in plaats van eens flink te komen arbeiden. En wat denk je? Géén één reactie! Dus dat is uiteindelijk heel erg positief: om ons heen zijn louter organisaties en bedrijven waar iedereen van zichzelf al ‘helemaal aan’ is! Geen reden dus meer tot pessimisme, het gaat goed met Nederland.
Dat betekent toevallig ook nóg een keer goed nieuws en dat is een iets langer verhaal. In dit seizoen is het tijd voor pastinaak. Dat pakt nu extra leuk uit, want pastinaak was eigenlijk de vervanging van aardappel van de Spaanse hutspot. Of vervanging, eerder de voorloper. De introductie van de aardappel door Spaanse ontdekkingsreizigers mislukte eerst jammerlijk. Zonder het Margriet Kookboek wist men geen raad! Of beter, het Margaritha Kookboek, want we spreken over een Spaanse introductie van aardappel, meegenomen uit Zuid Amerika. Even ter verduidelijking voor klanten van na 1980; vroeger lazen wij boeken en konden we in boeken ook recepten opzoeken. Een standaardwerk voor iedereen die op kamers ging, was het ‘Margriet Kookboek’.
Pastinaak
Is dus een ouderwetse groente, die behoorlijk in opmars is gekomen in de afgelopen decennia. De Engelsen zijn er dol op en wij hebben dus een oud gewas terug op het menu. Alleen, de smaak, die is wel uitgesproken. Daar zat ik tijdens een oogst eens over na te denken. Die pastinaak, die heeft iets nodig, een tegenwicht aan het robuuste aroma van deze bleke wortel. De plant die nog in het wild op de Nederlandse velden groeit en door eeuwenlange selectie is verworden tot wat het nu is, een mals wortelgewas. Die stevige stoere wortel, die er staat, maar wel wat meer karakter zou mogen hebben, een soort dualiteit. Wat zou dat kunnen zijn? Opeens wist ik het, een Madame Jeanette! Pastinaak telen wij (nog) niet zelf, dus snel van een collega een paar exemplaren afgenomen, uitje gesnipperd, pastinaak in kleine blokjes, hete olie, tomaten erbij. En dan, zijn vurige geliefde, de hele madame erbij en langzaam laten garen. We zijn enthousiast! Die Madamekkes, dat zijn geen gewone pepers, dat zijn smaakbrengers. Erg heet, maar indien in z’n geheel, ongesneden erbij gegaard, dan geeft hij minder scherpte, maar warmte. En daarnaast dus een heel kenmerkend aroma en deze past geweldig bij pastinaak! Geke heeft het recept voor je uitgewerkt, geniet van de wortel, van de vrucht en vooral van de bijzondere omhelzing die deze twee maken! Het pepertje kan je daarna nog gebruiken in een ander sausje, geniaal! Alles komt bij elkaar; werkend Nederland bruist en jij smult thuis.
Oktober
We hebben er naar uit gekeken, want oktober is een moment dat het wat rustiger wordt op de tuin. Rustiger, niet rustig, we hebben nog zat te doen. Het is wel het moment om al die ideeën die je opdoet in het seizoen uit te werken. We hangen bij Kievit graag de Willy Wortel uit. Geen kernfusie, geen rocketscience, geen Elon Musk achtige activiteiten, maar wel finetuning. Wat ging goed, welke producten zouden we volgend jaar eens kunnen telen, planten we op de juiste wijze, kunnen we nog op onkruidwerk besparen, kunnen we de bemesting nog verder verfijnen en noem het maar op! Je denkt, hoe komen ze toch aan die passie, aan dat vuur, om meteen na een lang en zwaar tuinseizoen ook nog al die ideeën uit te werken om een nog mooier seizoen te kunnen draaien? Ik hou het op innerlijk vuur en af en toe een Madame Jeanette. Maar helaas wilde jouw HR manager daar niet aan