Niet voor één gaatje te vangen
28 juni 2024
Als tuinder sta je midden in de natuur en dat is vaak fantastisch. Niet alleen vanwege de vogels en de insecten, maar ook vanwege een briesje, een mooi licht in de vroege ochtend en het gevoel van rust en sereniteit. Die sereniteit is trouwens betrekkelijk, want in de zomer sta je aardig door te werken om de oogst vers van het land te krijgen. Hoe later je oogst, hoe slapper je groenten en met de aantallen die we draaien is het gewoon topsport. Bovendien vraagt het organisatorisch wel het een en ander. Als een overheid een tuinbouwbedrijf zou aansturen, dan zouden de uitkomsten bedroevend zijn en een krop sla 4.95 kosten. Je bent namelijk doorlopend aan het anticiperen op de levende have. Zeker als er zoveel dynamiek in het weer zit als in de afgelopen tijd. De paksoi van deze week, dat is bijvoorbeeld een heel verhaal.
De paksoi van deze week heeft namelijk gaatjes. Die komen van de aardvlo. De aardvlo is een springend mini-kevertje die kleine gaatjes knaagt in kruisbloemigen en soms ook in bieten. Er zijn altijd wel wat gaatjes te melden, maar bij bepaalde omstandigheden worden dat er meer. In het algemeen kun je zeggen als de plant zich top voelt, hij beter tegen plagen kan. De plant maakt dan een interessant stofje aan ter verdediging en juist die stofjes maken groenten supergezond. Mogelijk is een plant die aangevallen is door insecten daardoor dus gezonder dan de plant die nooit tegenslag heeft gehad, de zogenaamde silverspoon, louter meewind. Wij van de firma Kievit kunnen bevestigen dat onze plantjes geen verwende kropjes sla zijn. We hebben een mooi ecosysteem gebouwd rondom onze tuinderijen met een levende natuur. Legers met knagertjes en hun vijanden wisselen elkaar (over het algemeen) mooi af.
Terug naar de paksoi. Omdat het zo nat was, liepen de stikstofprocessen wat traag in de bodem. Ze liepen wel door, maar onvoldoende voor de gelijkmatige en snelle groei die een paksoi heeft. Hierdoor ging onze paksoi stressbladeren ontwikkelen, een voorbode van bloei. Wat deed die brave Kievit, terwijl iedereen nog in bed lag? Voor dag en dauw in de weer met bladbemesting! Een plantaardig eiwit dat we mogen gebruiken in de biologische en biologisch dynamische tuinbouw. De bladeren nemen deze makkelijk op en groeien weer verder. Dat is geen basisbemesting, maar wel eentje die ervoor zorgt dat de plant doorgroeit terwijl hij eigenlijk op schieten, oftewel ontploffen staat. Uiteindelijk is de paksoi dus alsnog naar een normale maat doorgegroeid, waardoor we dus nu toch paksoi hebben. En dat is prettig, want zoveel is er momenteel niet te krijgen in groenteland! En wat er te krijgen is, kost een vermogen, bijna als overheidssla.
En dan de financiële afwikkeling van de paksoi. Met een Kievitpakket heb je tegen een vaste prijs wekelijks je groenten in huis. In deze tijd hebben we budgetoverschrijdingen die we hopelijk in voorspoediger tijden weer wat kunnen inlopen. De paksoi zou de supermarkt niet halen met z’n gaatjes. Wij van de firma Kievit zijn dan ook van mening dat de supermarkten uiteindelijk niet het wereldheil gaan brengen. Ze hebben geen affiniteit met telers die een buitengewone situatie op het land hebben. Dus hun product, de paksoi met gaatjes, wordt afval. Dat is natuurlijk verre van duurzaam. En dan kun je alsnog af en toe ‘kneusjes’ (kromme komkommers) promoten of ‘sukkels’ (tomaten met een deuk) en ‘totale losers’ (paprika met twee kleuren) neerleggen, als alibi voor je goede daden, maar deze paksoi zou gewoon afgekeurd worden. Wij zijn blij met het behalen van de eindstreep. De gaatjes maken de paksoi wat lichter, maar we houden de gewichten in de gaten, dus net als de gaten in je kaas, betaal je er niet voor! Het wereldheil gutst weer royaal over de toonbank, zou je kunnen stellen.