Aardappeleters sturen de landbouw
23 oktober 2024
Jawel beste Kievitklant, jij maakt het allemaal mogelijk: een fijn lokaal bio- tuinbouwbedrijf met eigen afzet. Inmiddels een voorbeeld in de korte keten voor menselijke, duurzame, circulaire tuinbouw! Elke hap die jij eet, bevorderd onze ontwikkeling van software, de organisatorische ontwikkeling van de korte keten en onze innovaties in de tuinbouw, we zijn er blij mee! Nu is onze vraag aan jou: zou je ook onze aardappels willen eten? Waarom? Nou dat zit zo: onze dienstverlening blijft ook op langere termijn rendabel als wij per stop een mooi volume kunnen afleveren. Voor relatief kleine bedragen bezorgen we al en dat doen we graag! Zonder subsidie of wat dan ook, wij realiseren het gewoon met jou, onze klant. Echter, de markteconomie is ook een beetje streng, dus ben je idealistisch, maar dromerig in je kosten, dan wordt het niks. Wij zijn niet dromerig, frisse groenten, frisse geest zullen we maar zeggen.
Hoe dan ook, als je bij ons een fruitpakket of een groentepakket aanschaft en je koopt je aardappels weer ergens anders (en we hebben het vermoeden dat dit links en rechts voorkomt), heeft dat op langere termijn effect op de bezorgkosten. Dus wie vooruit denkt, heeft een uitstekende reden om gewoon bij je eigenste Kievit elke aardappel aan te schaffen die je consumeert! En dat is niet het hele verhaal, nee, wij hebben net op het veld rucola zitten knagen en dat maakt je zo scherp als een oogstmes. Het filmpje hiervan staat deze week trouwens op de site als je me niet gelooft.
We staan bij Kievit ook voor een voedseltransitie. Waarom? Het loopt krakend vast in de landbouw en daar weten we wat op met lokale teelt en afzetsystemen. En waarom? Lichtere machines, kleinschaligere landbouw, minder bodemerosie, de mens weer betrekken bij de landbouw, oog voor kringlopen en natuurelementen op het bedrijf, noem het maar op, duurzaamheid in de breedste zin van het woord, met ook nog eens een hele goede productie aan biologische knaagwaren.
Daar zijn wij maar druk mee: software, nieuwe samenwerkingen, vooruitstrevende en weerbare teeltsystemen en de bezorging van de toekomst. En geloof mij, veel bio-bedrijven kijken naar Kievit, want 3000+ pakketten, dat lukt niet iedereen, dus hebben we impact in de hele sector. Dat krijg je allemaal gratis bij je pakket, jij maakt dat dus mogelijk! En dat kan je dus verder ondersteunen met het kopen van aardappels, lees maar verder!
De boeren waar wij de aardappels van betrekken, zijn kleiner dan groot en groter dan klein. Je zou bijna denken dat de rucola is uitgewerkt, maar dat is geenszins het geval! Er dreigt namelijk een tweedeling in de landbouw te ontstaan: grote bedrijven worden steeds groter (denk: enorme machines, arbeidsmigranten, grote akkers, supermarktcontracten.) Of ze zijn juist heel klein: lokaal georiënteerd, moeite om te professionaliseren, wachtlijsten voor klanten en niet goed op te schalen. Het middenblok, met professionele productie, ruimte voor bijzondere gewassen en een leuke aankleding van het bedrijf én de mogelijkheid om een regio te voeden, heeft het zwaar. Er is regeldruk vanuit de overheid en prijsdruk van grote afnemers. Hun bestaanszekerheid neemt met sprongen toe met een betere prijs. De recente moeilijke aardappeljaren zetten de boeren onder druk. ‘Moeten we nog wel telen met een onzekere opbrengst?’ ‘Jawel, ga door! Wij (consumenten) vinden het echt geweldig dat middelgrote, op regio gerichte akkerbouwbedrijven door gaan, ook in moeilijke tijden! Wat moeten we doen, giro 555?’
Nee, beste Kievitklant, het is echt mogelijk zonder steunpakketten of donaties. Het is gewoon met je consumptiegedrag te sturen. Want als je je aardappels bij Kievit koopt, krijgt de boer echt serieus een veel betere prijs. Inmiddels nemen we vanwege misoogsten van drie bio-akkerbouwers aardappels af. We willen graag nog veel meer aardappels afnemen en verkopen. Die ontzettende goede collega-telers houden dan vertrouwen in hun aardappeltoekomst! Geef de duurzame en impact makende bio-landbouw een boost en meld je aan: info@kievitamines.nl