Bio status Kievit-land


geschreven door Kievit op 4 maart 2020

Jawel, het is zover. Alles wat we vanaf nu zaaien en planten, oogsten we straks met een volledig bio-keurmerk!

Ruim twee jaar duurt dat, na aanmelding en het consequent toepassen van de biologische teeltmethode en je gelijktijdig daarop laten controleren. Dat heeft in ons geval onredelijk lang geduurd vanwege de tergende bureaucratie, die ook controle-instantie Skal niet vreemd is. Allereerst wisten wij ruim een half jaar voor aanvang van het project al dat wij het perceel zouden gaan huren. De Skal-licentie konden we echter pas aanvragen met een ondertekend landcontract. Dat kostte ons een half jaar, want ook de gemeentelijke molens staan niet meteen om hun kordate wieken bekend.

Vervolgens, dat was nog erger, met het perceel hadden we intrinsiek aanspraak op een versnelde omschakelingsperiode. Het heeft namelijk braak gelegen en is al decennia niet behandeld met bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Niet een omschakeltermijn van twee jaar (zoals bij reguliere landbouwgrond,) maar één jaar. Echter, dat moet je kunnen aantonen en dat is bij Skal alleen mogelijk met een ondersteunend schrijven van de Provincie. Die was niet betrokken bij het beheer, maar de gemeente wel, die wordt echter weer niet erkend in deze. Je moet het maar weer bedenken als beleidsmaker!

Enfin, nog enkele producten die zijn geplant voor 1 maart zullen we met de ‘in omschakeling naar biologisch’ status verkopen en dan kunnen wij los (op bio-niveau)! We drinken er een flesje bio-prik op.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!