Bietenmix
17 september 2025
Bosbiet heeft natuurlijk iets speciaals. Je eet de bietjes, maar met een beetje culinaire bagage, bijvoorbeeld door de instructies van de receptenpagina, heb je nog meer groenten voor je geld. Je kunt namelijk ook het loof gebruiken, dat is prima eetbaar. Wij van de firma Kievit houden niet van een béétje groenten, maar wij blijven het eten van groenten promoten en daarbij trekken wij schaamteloos die van eigen teelt voor. In de beginjaren van Kievit, tuinbouwbedrijf één, 1996, hebben we ons enthousiasme echt moeten leren temperen. Binnen de kortste keren zaten hele gezinnen aan het kleinste pakket, omdat wij exorbitant grote porties aanhielden in de grote pakketten. Nu is dat meer in balans. Het loof van de bosbietjes, dat gaat helaas niet door deze week. De schoonheidscommisie greep in, iets met najaarsvlekjes door het natte weer. We hebben nu wel iets ander feestelijks: twee kleuren door elkaar. De naam regenboogbietjes gaat wat te ver, want de eerste regenboog met twee kleurtjes moet nog geboren worden, maar vrolijk zijn de kleurtjes wel. Voor meer receptinspiratie kijk je vooral ook op onze website, maar bietencurry zonder loof is ook lekker.
Oogstvreugde
Veel gewassen staan er gezond bij. Natuurlijk zijn er wel eens wat vlekjes of plekjes, maar de gezonde grond verwent ons momenteel met redelijk veel blije oogsten. Timing is wel belangrijk in deze tijd van het jaar. Wij telen de groenten zo mals mogelijk: zachte blaadjes, malse knolletjes. Echter het weer is niet meer zo mals. Gelukkig geen hagelbuien, maar regen en wind kunnen tere blaadjes behoorlijk op de proef stellen. En dan wij maar zwoegen en niet-ploegen aan de perfecte grond voor gezonde blaadjes, die vervolgens woest worden afgeragd door de elementen. Ook insecten, vogels en zoogdieren kunnen aardig huishouden, maar het ziet er momenteel gewoon rustig uit. We hebben opvallend weinig last van insectenplagen. Dat is overigens ook een teken van een evenwichtige plant. Wel zijn de kroppen en bijvoorbeeld de courgettes al wat kleiner dan in de volle zomer. We stormen dan ook (letterlijk) af op 21 september, waar de afname van het daglicht maximaal is. Een groot verval van maar liefst vier minuten per dag! Een Onhoudbare situatie, er volgen mogelijk zelfs kamervragen. Het goede nieuws echter is dat de afname afneemt na de 21e! De afname van de daglengte gaat zelfs naar nul op 21 december. Midwinter draait het tij en neemt de daglengte langzaam weer toe. De winter is derhalve overtuigend het vrolijkste jaargetijde, het is het enige seizoen waar de groei van daglengte toe neemt. Geen spaan tussen te krijgen.
Voor de akkerbouw, de bedrijven met grote percelen met zware trekkers, is dit de periode van de grote oogsten. Dat is ook een spannende periode, want als het dan veel regent, dan heb je wel een probleem met een grote zware trekker. Soms heb je een geweldige oogst van pakweg 20 voetbalvelden en dan krijg je hem niet gedaan, omdat de klei plakkerig is en de machines wegzakken. Wij zijn daar geen fan van, die schaalvergroting met de grote trekkers. Het leidt tot de laagste kostprijs, maar ook tot stukgereden land met schade aan het bodemleven. En dat is in de biologische tuinbouw je grootste goed. Zoals je eigen gezondheid, “als je maar gezond bent”, geldt dus ook voor de tuin!
Tong ho
Onze Chinese verrassing van dit seizoen. Elk jaar proberen we een exoot. Op zich was dit geen slecht optreden qua groei en wederom was het een boeiende nieuwe smaak in de keuken. De Chinezen zijn er dol op, al is dit natuurlijk buitengewoon generaliserend, waarvoor onze excuses. Er was pas een publicatie van iemand die hartstochtelijk pleitte om tweehonderd verschillende soorten natuurlijke voeding tot zich te nemen, om zo ook met pakweg tweehonderd verschillende bacteriën je microbioom in je darmen te voeden. Alle beetjes helpen als het gaat om verschillende groenten, noten, fruit en eiwitten. Dus gun je darmen zo nu en dan een nieuwe bacterie, eet tong ho!
