Kievit zonder army

18 juni 2025
Voedselverspilling staat terecht op de agenda. Mede ook door een goed gemarkerteerde club, de No Waste Army, actief om overal overschotten om te zetten in verwerkte producten en die te verspreiden onder de aanhangers, de zogenaamde strijders. Zonder strijd geen overwinning zou je zeggen, maar op zich is zoiets als samenwerking ook best fijn. Zeker in een gepolariseerde wereld zoals we nu hebben. Dus wij zijn blij iets moois te kunnen vertellen over Kievit en voedselverspilling. Wij beginnen met Kievit met jou, de Kievitklant. Je hebt je voorkeuren, een pakket, je extra wensen en mogelijk nog wat bijbestellingen en aanpassingen. Die hebben al die andere Kievitklanten ook. Prachtig om daarvoor te mogen telen! Vervolgens koppelen we dat met grote precisie aan onze teeltmogelijkheden. Dus niet op de bonnefooi iets kweken maar maatwerk. Vervolgens met wat maat- en vliegwerk (specialiteit Kievit) kunnen we zeggen, het komt elke week weer schoon op! Dat is toch geweldig? De hoeveelheid groenten die bij ons als afval eindigt is minimaal en betreft meestal ook echt afval. De kleine overschotten die we niet kwijt kunnen in de pakketten, gaan naar de Katwijkse voedselbank. Dus voor ons is er geen No Waste Army nodig. Als het aan Kievit ligt, dan mag het nieuws zelfs wel wat Army-armer gaan worden en voorkomen is beter dan genezen!
Tong Ho van Kievit
Elk jaar proberen we wel een nieuwe groente. Zo hadden een paar jaar geleden gember, vorig jaar waterspinazie en dit jaar hebben we Tong Ho, ook wel chrysanto genoemd. Collega Daan is wederom de groentefluisteraar die ons dit heeft aanbevolen als test van het jaar. En ja, ook hier zijn we weer enthousiast over. Gember is een lastige teelt onder de 30 graden Celcius. Waterspinazie een nachtmerrie om te oogsten. Tong Ho heeft zeker de potentie om een nieuwe groente te worden in het assortiment. Als je denkt, ik hou niet van nieuwigheid, geef mij maar een paprika of een stronk broccoli, dat waren een aantal decennia geleden de noviteiten die schrik aanjoegen! En hoe meer verschillende groentensoorten je eet, hoe pluriformer je microbioom wordt. Een gezond microbioom in je darmen helpt een gezonde hersenwerking en dat geeft je meer rationele power om de verleidingen van de wereld te weerstaan. En zo komt alles weer samen met een nieuw bosje groen.
Tuinbonen
Jawel tuinbonen, we hebben ze weer. Iets eerder dan in andere jaren en dat zal niemand verbazen, immers het was droog en warm in de afgelopen maanden. Alleen die snellere groei van de bonenplanten, heeft ons wel voor het eerst echt luizen opgeleverd in de tuinbonen. We waren zo mooi luizenarm altijd, maar nu hebben we echt een pittige aantasting in de bonen. Dus minder kilo’s en alle bonen goed spoelen. En over afwisseling gesproken, zo is er natuurlijk elk jaar wat. Zo hadden we vorig jaar dus een slakkenjaar, dit jaar is het een luizenjaar en wat wacht ons volgend jaar? Als het maar geen Cetti’s zangers zijn, want dan plukken we de tuinbonen met oordoppen in, wat een herrie voor zo’n klein vogeltje!
Een zomers rood kooltje
Een rode kool is één van de robuustere winterkolen. Harde, goed bewaarbare kolen die ons de ganse winter voorzien van verwarmend voedsel, boordevol vitamines. Een dame, alweer lang geleden en van een leeftijd dat ze beslist zonder broccoli of paprika was opgegroeid, gaf ons ooit een recept van ouderwets klaargemaakte rode kool. Ik meen met kruidnagel, kaneel en nog wat van dit soort specerijen. Erg lekker, maar bij de rode kool van deze week, denken wij beslist aan andere gerechten. Immers, dat is een zomerkooltje. Een veel sneller gegroeid kooltje dan de bewaarbare exemplaren van oktober. Zo gewonnen, zo geronnen, ook typisch weer zo’n uitdrukking van het pre-papricum, het tijdperk dat mensen nog geen paprika aten. En wat betekent het? Zoals het gekomen is, zo zal het zich ook gedragen. Dus een sneller gegroeide kool, is waarschijnlijk niet de best bewaarbare kool maar we des te knapperiger. Niet bewaren dus, maar lekker vers eten deze primeur!