Kievit zonder army

Tong ho

18 juni 2025

Voedselverspilling staat terecht op de agenda. Mede ook door  een goed gemarkerteerde club, de No Waste Army, actief om overal overschotten om te zetten in verwerkte producten en die te verspreiden onder de aanhangers, de zogenaamde strijders. Zonder strijd geen overwinning zou je zeggen, maar op zich is zoiets als samenwerking ook best fijn. Zeker in een gepolariseerde wereld zoals we nu hebben. Dus wij zijn blij iets moois te kunnen vertellen over Kievit en voedselverspilling. Wij beginnen met Kievit met jou, de Kievitklant. Je hebt je voorkeuren, een pakket, je extra wensen en mogelijk nog wat bijbestellingen en aanpassingen. Die hebben al die andere Kievitklanten ook. Prachtig om daarvoor te mogen telen! Vervolgens koppelen we dat met grote precisie aan onze teeltmogelijkheden. Dus niet op de bonnefooi iets kweken maar maatwerk. Vervolgens met wat maat- en vliegwerk (specialiteit Kievit) kunnen we zeggen, het komt elke week weer schoon op! Dat is toch geweldig? De hoeveelheid groenten die bij ons als afval eindigt is minimaal en betreft meestal ook echt afval. De kleine overschotten die we niet kwijt kunnen in de pakketten, gaan naar de Katwijkse voedselbank. Dus voor ons is er geen No Waste Army nodig. Als het aan Kievit ligt, dan mag het nieuws zelfs wel wat Army-armer gaan worden en voorkomen is beter dan genezen!

Tong Ho van Kievit
Elk jaar proberen we wel een nieuwe groente. Zo hadden een paar jaar geleden gember, vorig jaar waterspinazie en dit jaar hebben we Tong Ho, ook wel chrysanto genoemd. Collega Daan is wederom de groentefluisteraar die ons dit heeft aanbevolen als test van het jaar. En ja, ook hier zijn we weer enthousiast over. Gember is een lastige teelt onder de 30 graden Celcius. Waterspinazie een nachtmerrie om te oogsten. Tong Ho heeft zeker de potentie om een nieuwe groente te worden in het assortiment. Als je denkt, ik hou niet van nieuwigheid, geef mij maar een paprika of een stronk broccoli, dat waren een aantal decennia geleden de noviteiten die schrik aanjoegen! En hoe meer verschillende groentensoorten je eet, hoe pluriformer je microbioom wordt. Een gezond microbioom in je darmen helpt een gezonde hersenwerking en dat geeft je meer rationele power om de verleidingen van de wereld te weerstaan. En zo komt alles weer samen met een nieuw bosje groen.

Tuinbonen
Jawel tuinbonen, we hebben ze weer. Iets eerder dan in andere jaren en dat zal niemand verbazen, immers het was droog en warm in de afgelopen maanden. Alleen die snellere groei van de bonenplanten, heeft ons wel voor het eerst echt luizen opgeleverd in de tuinbonen. We waren zo mooi luizenarm altijd, maar nu hebben we echt een pittige aantasting in de bonen. Dus minder kilo’s en alle bonen goed spoelen. En over afwisseling gesproken, zo is er natuurlijk elk jaar wat. Zo hadden we vorig jaar dus een slakkenjaar, dit jaar is het een luizenjaar en wat wacht ons volgend jaar? Als het maar geen Cetti’s zangers zijn, want dan plukken we de tuinbonen met oordoppen in, wat een herrie voor zo’n klein vogeltje!

Een zomers rood kooltje
Een rode kool is één van de robuustere winterkolen. Harde, goed bewaarbare kolen die ons de ganse winter voorzien van verwarmend voedsel, boordevol vitamines. Een dame, alweer lang geleden en van een leeftijd dat ze beslist zonder broccoli of paprika was opgegroeid, gaf ons ooit een recept van ouderwets klaargemaakte rode kool. Ik meen met kruidnagel, kaneel en nog wat van dit soort specerijen. Erg lekker, maar bij de rode kool van deze week, denken wij beslist aan andere gerechten. Immers, dat is een zomerkooltje. Een veel sneller gegroeid kooltje dan de bewaarbare exemplaren van oktober. Zo gewonnen, zo geronnen, ook typisch weer zo’n uitdrukking van het pre-papricum, het tijdperk dat mensen nog geen paprika aten. En wat betekent het? Zoals het gekomen is, zo zal het zich ook gedragen. Dus een sneller gegroeide kool, is waarschijnlijk niet de best bewaarbare kool maar we des te knapperiger. Niet bewaren dus, maar lekker vers eten deze primeur!

Kievit zonder army

18 juni 2025

Lekkere buien

12 juni 2025

Meiraap

06 juni 2025

Op naar de zomer

04 juni 2025

Kievit op de bazaar

27 mei 2025

Koolrabi oogst

23 mei 2025

Temperatuursom

20 mei 2025

Paksoi oogst

16 mei 2025

Van de aap, de salie en de internist

13 mei 2025

Groei, groeier groeist

08 mei 2025

Schildpad

29 april 2025

Grrrroei!

24 april 2025

Regen kan geen kwaad

16 april 2025

Spinazie-oogst

09 april 2025

De wind die niets brengt en niets neemt

01 april 2025

Leve het micro-bioom!

26 maart 2025

Dubbelgezonde blaadjes!

20 maart 2025

Internationale spanning  op de blaadjesmarkt!

12 maart 2025

Soms begint het in de badkamer…

06 maart 2025

Voorjaar ruikt lekker!

26 februari 2025

Waar komt de naam Kievit vandaan? 

19 februari 2025

Over aardperen en Friese nagelkoeien

12 februari 2025

Paksoi van Bob     

07 februari 2025

Dappere prei weerstaat weer en wind!

29 januari 2025

January King

23 januari 2025

Lezing op de Warmonderhof

15 januari 2025

De beste wensen voor 2025!

09 januari 2025

Kievit, lui onder de kerstboom tot 6 januari!

28 december 2024

Wij houden niet van vinkjes tellen

13 december 2024

Boerenkool, superfood uit Leimuiden!

04 december 2024

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas in de kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023