Met Fibonacci aan tafel

romanesco foto Fred Bruin

09 november 2022

Collega Vlaar uit Noord Holland verzorgt deze week onze kunstwerkjes. Onlangs haalde het besmeuren van een kunstwerk nog alle media, dus ik snap je huiver om er een schep saus overheen te kwakken en in het bijzonder tomatensaus. In feite hoeft dat ook niet, want dit kunstwerkje romanesco smaakt zoals ’ie eruit ziet, echt heel lekker. Deze torentjesbloemkool is een ruimtevreter op het veld en past hierdoor niet op onze tuin(en). Theo Vlaar heeft bovendien uitstekende grond voor bloemkool, broccoli en bloemkool. Dus met enige regelmaat heeft hij producten voor ons pakket.

De romanesco groeit met een patroon van spiralen, waar de groei ongeveer dezelfde vermeerdering heeft als de getallen van de gulden snede, de reeks van Fibonacci. 1,2,3,5,8,13,21,34,55 etc. Bollenbozen onder jullie herkennen meteen dat het nieuwe getal de som is van de twee cijfers links. Je kan dus los, bij een gebrek aan tekst had ik gewoon lekker een heel A4tje vol kunnen Fibonacciëren. En hoe verder je komt, hoe sneller de nieuwsbrief vol is, maar het lukt ook wel zonder getallen. Fibonacci is mogelijk ook handig op een blind date. De onderwerpen over celebrities komen je na twee minuten al je neus uit, dus hoe draai je het gesprek om? Nou, met een celebrity uit de dertiende eeuw. Fibonacci! Ik weet niet hoe het afloopt, ga je zometeen naar huis met je droompartner, maar je kan het proberen. Ook zonder wiskundige interesses kun je je natuurlijk vergapen aan de vormen en patronen van de romanesco. Daniel Lohues (Celebrity uut Drenthe) “ ’n stukkie van ’n bloemkool is ok weer ’n bloemkooltie op zich”. Die moet echt nog een keer romanesco eten. Niet serveren met dikke saus er al op is onze tip. En zeker niet bij een blind date.

Wederom zorgen om cultuur bio-controles

Werken in de bio-sector is eigenlijk een feest. Bevlogen collega’s, vaak ook met een mooi verhaal. Prachtige biologische producten. Meestal positieve klanten en zelf altijd in de buurt om de verse worteltjes, de nieuwe appels, de palmkool en noem maar op te proeven. In de biologische landbouw wordt veel meer op vertrouwen gewerkt dan in de ‘reguliere’ sector. Als je een tuinder hebt uit de reguliere landbouw die in twee jaar omschakelt naar biologische productie, dan heeft hij soms ook twee jaar nodig om hieraan te wennen; Vertrouwen werkt gewoon.

Wat vervreemdend werkt dan de Skal bio-controle: die controleert zo ongeveer zero-tolerance. In de landbouw is het nog te doen, maar als je bijvoorbeeld pakketten samenstellen gaat, dan is het niet te doen. Als het gaat om bio-garantie, dan moet je niet naïef zijn. Consumenten betalen voor een hogere kostprijs voor biologische producten. Kievit is daarom voor een goede en strenge controle of alle producten wel daadwerkelijk van biologische herkomst zijn. Wij van Kievit besteden daarom veel tijd aan onze administratie. Toch hebben wij het regelmatig aan de stok met de Skal, omdat ze doorschieten in haarkloverij. Wij hebben ervaring, maar we zien collega’s echt in de problemen komen door draconische administratieve eisen die eigenlijk niets meer toevoegen. De zorgen zijn groot, maar de ruimte hier niet. Volgende week meer, het zal je vermoedelijk echt verbazen.

(De foto-credits gaan naar Fred Bruin, hij stuurde ons ooit deze leuke opname!)

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021