Op naar de zomer

raapjes oogst

04 juni 2025

Juni, eigenlijk is de zomer dan begonnen. Natuurlijk, de langste dag is officieel het startmoment van de zomer, maar de langste dag, dat is ook relatief, bijvoorbeeld als je ergens op verjaardagsvisite bent en de kamer zit vol met saaie mensen. Dat kan al heel snel als de langste dag voelen, maar beslist niet als de start van de zomer. Dus gemakshalve pakken we 1 juni en het voelt inderdaad nu al anders dan in mei. We zitten nu op stoom wat betreft de oogsten die van het land komen. De versnelling is er nu vanaf en we hebben een soort constante stroom van te oogsten producten. We zien ook de stevigere groenten zich aandienen, zoals de spitskolen, bietjes, meiraapjes, venkel, bleekselderij, noem maar op. Dat zijn allemaal producten met een iets langere groeitijd dan de bladgroenten.

 

Stevige groente.. denk je nu meteen aan de knol des vaderlands, de kurk waar Nederland op drijft, wiens afbeelding eigenlijk op onze nationale driekleur zou moeten worden geplaatst, de aardappel? Waren de afgelopen jaren niet zo nat dat er gevreesd werd voor uitsterven? Met het laatste exemplaar tussen de dodo en T-Rex Beatrix in Naturalis? Juist, daar gaat het dus dit seizoen weer uitstekend mee! Van uitsterven is geen sprake, er zijn zelfs al nieuwe oogst aardappels te krijgen. Die gaan in de gewassen aardappel-abonnementen en zijn ook te bestellen via onze Digitale Boerenmarkt. We hebben de komende weken ook nog ‘gewone’ oogst, bewaaraardappels Alouette in de aardappelabonnementen. Deze zijn nog iets gunstiger van prijs. Zo zie je maar weer, het nieuws staat vol met zaken die verkeerd gaan, maar laten we ook niet vergeten te benoemen als iets meevalt of goed gaat!

Wat ook een stoere knol is, is het meiraapje! Meiraap, raapsteel, het is inderdaad familie. De ene het blad, de ander de knol. Het blad van meiraap zou je kunnen eten als raapsteel, maar de smaak is minder elegant en de stelen zijn ruw van textuur. Ook raapstelen vormen een knolletje, maar dat mag geen naam hebben vergeleken met de mooie knol van de meiraap. De meiraap is een typisch gevalletje van een culinaire groente. Vooral gesmoord in olijfolie of roomboter is het echt smullen geblazen. Wel een beetje laat natuurlijk, de naam juni-raapjes zou gepaster zijn.

De bietjes hebben we nu in vele kleuren en maten. In sommige pakketten gaan Chioggia-bietjes, maar in de meeste de ‘gewone’ rode biet. Nou ‘gewoon’, we zijn echt in ons nopjes wat de smaak betreft. Een tijdje geleden schreef ik in de nieuwsbrief dat in de Verenigde Staten een groep boeren zich bezig houdt met het ontwikkelen van bodemgezondheid en de effecten op de vitaliteit van de producten. Houdbaarheid en smaak en ook bijvoorbeeld het suikergehalte zijn indicatoren dat de gezondheidsparameters zoals mineralen en anti-oxidanten royaal aanwezig zijn in deze groenten. Het blad van de bieten is wat bonter dan ons lief is. De grote verschillen in temperaturen is niet bij alle groenten goed gevallen. Vooral de vroege rode biet is van een ras wat daar wat onhebbelijk op reageert. Zeg biet, bij mijn oom hing een tegeltje aan de wand: ‘Een goede zeiler zeilt bij elke wind’. ‘Maar ik smaak toch goed’ werpt het bietje tegen. ‘Vol vitaliteit dus!’ Tja, daar heeft ’ie wel weer een punt..

Op naar de zomer

04 juni 2025

Kievit op de bazaar

27 mei 2025

Koolrabi oogst

23 mei 2025

Temperatuursom

20 mei 2025

Paksoi oogst

16 mei 2025

Van de aap, de salie en de internist

13 mei 2025

Groei, groeier groeist

08 mei 2025

Schildpad

29 april 2025

Grrrroei!

24 april 2025

Regen kan geen kwaad

16 april 2025

Spinazie-oogst

09 april 2025

De wind die niets brengt en niets neemt

01 april 2025

Leve het micro-bioom!

26 maart 2025

Dubbelgezonde blaadjes!

20 maart 2025

Internationale spanning  op de blaadjesmarkt!

12 maart 2025

Soms begint het in de badkamer…

06 maart 2025

Voorjaar ruikt lekker!

26 februari 2025

Waar komt de naam Kievit vandaan? 

19 februari 2025

Over aardperen en Friese nagelkoeien

12 februari 2025

Paksoi van Bob     

07 februari 2025

Dappere prei weerstaat weer en wind!

29 januari 2025

January King

23 januari 2025

Lezing op de Warmonderhof

15 januari 2025

De beste wensen voor 2025!

09 januari 2025

Kievit, lui onder de kerstboom tot 6 januari!

28 december 2024

Wij houden niet van vinkjes tellen

13 december 2024

Boerenkool, superfood uit Leimuiden!

04 december 2024

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas in de kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023