Warmonderhof op bezoek

24 september 2025
Na heel veel jaren van werken voor/aan Kievit, kan ik zeggen dat het hoogtepunt meestal ligt in het gewone. Dat je (en dat klinkt misschien vroom) ten dienste mag staan van de productie en verspreiding van een mooi biologisch product. Als ik mijn ogen een beetje dicht knijp, dan zie ik de eerste contouren van een aureooltje al verschijnen in de spiegel! Dus juist het gewone, dat je flow met mensen mag ervaren als hoogtepunt. Stel je voor dat iedereen dat zou hebben, geluk in de allerdaagse werkzaamheden, dan zouden we mogelijk op heel wat reizen naar verre oorden kunnen bezuinigen en dan gaat de aarde heel wat langer mee. Naast het geluk in het gewone, is er nog een highlight te melden, nieuwe helden op bezoek!
De landbouw moet langzamerhand, of liever met stevig tempo, anders. Veel systemen zijn verre van duurzaam, omdat ze in hoog tempo de aarde verontreinigen en/of opsouperen. Voor die landbouw dragen we dagelijks al bij, maar de toekomst vraagt ook nieuwe helden. En waar vind je die? Op de Warmonderhof! Ik heb die opleiding ook gevolgd en net als ik beginnen de meeste leerlingen heel erg idealistisch, maar ook met een romantisch beeld van de landbouw. Zo ontstaan er ook veel romantische initiatieven, die een heel mooi hoekje aarde onderhouden, maar weinig keiharde spitskolen oogsten, om het maar even plat te stellen. Veel relatie, weinig prestatie, in managementtaal. De landbouw vraagt na een korte romance op de Warmonderhof dus ook mensen die hun idealen kunnen omzetten in krachtige initiatieven met mooie kolen, tegen een redelijke prijs. Wat heb je aan biologische producten als ze zo duur zijn dat je een hoog inkomen moet hebben om ze te kunnen kopen? Neen, bereikbaarheid van gezond voedsel is één van de speerpunten van Kievit.
Dus prachtig je biologische tuinbouwbedrijf, maar hoe zorg je ervoor dat de wereld er qua voedselproductie ook nog iets aan heeft? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor dat je genoeg planten per uur plant? Dat soort details maakt uiteindelijk het verschil tussen een gezonde productie of armoede. Genoeg kleine en sympathieke tuinderijen zitten nog in een armoedeval of worden met een kunstmatige geldstroom of veelbetalende consumenten overeind gehouden. Een belangrijke maatschappelijk taak dus voor de biotuinders met ervaring! Dat kan door lesgeven op vakschool Warmonderhof, weer een vinkje achter de het lijstje van de zingeving. En nu komt het leuke nieuws: jij kan dit steunen! Gewoon door klant te zijn van Kievit. En vooruit, op jouw route is nog wel plek, dus geef je buurvrouw ook maar op!
Luizen in de andijvie
Bij de oogst hebben we ze heus wel gezien, de luisjes in de andijvie. We hebben alle kroppen al een keer gespoeld, maar je zult er nog wel een paar aantreffen. Een luisje eten is beslist niet schadelijk voor je gezondheid (het betreft hier biologisch geteelde luizen), maar we begrijpen dat de meeste mensen daar toch niet zo’n zin in hebben. De eerste spoeling met ruim water en een scheut azijn of een flinke schep zout en de luizen trekken hun pootjes af van de andijvie, dus ingewikkeld is het niet. En wij snappen die luizen wel, de andijvie is mals en de nachten zijn best koud…
Groenbemesters zaaien
Na de groentenoogst, komt nu het moment van de groenbemesters. Dat zijn plantjes met geen ander nut dan de bodem bedekt houden, de nutriënten vast te houden en zorgen dat de grond niet erodeert door de winterse elementen. Dat is een oud principe dat al jaren gebruikt werd in de biologische tuinbouw en nu is het zelfs bij wet verplicht, omdat je hiermee stikstof vasthoudt die anders misschien uitspoelt. Dat is de keerzijde van goede werken, straks wordt het bij wet verplicht.