Warmonderhof op bezoek

warmonderhof op bezoek

24 september 2025

Na heel veel jaren van werken voor/aan Kievit, kan ik zeggen dat het hoogtepunt meestal ligt in het gewone. Dat je (en dat klinkt misschien vroom) ten dienste mag staan van de productie en verspreiding van een mooi biologisch product. Als ik mijn ogen een beetje dicht knijp, dan zie ik de eerste contouren van een aureooltje al verschijnen in de spiegel! Dus juist het gewone, dat je flow met mensen mag ervaren als hoogtepunt. Stel je voor dat iedereen dat zou hebben, geluk in de allerdaagse werkzaamheden, dan zouden we mogelijk op heel wat reizen naar verre oorden kunnen bezuinigen en dan gaat de aarde heel wat langer mee. Naast het geluk in het gewone, is er nog een highlight te melden, nieuwe helden op bezoek!

 

De landbouw moet langzamerhand, of liever met stevig tempo, anders. Veel systemen zijn verre van duurzaam, omdat ze in hoog tempo de aarde verontreinigen en/of opsouperen. Voor die landbouw dragen we dagelijks al bij, maar de toekomst vraagt ook nieuwe helden. En waar vind je die? Op de Warmonderhof! Ik heb die opleiding ook gevolgd en net als ik beginnen de meeste leerlingen heel erg idealistisch, maar ook met een romantisch beeld van de landbouw. Zo ontstaan er ook veel romantische initiatieven, die een heel mooi hoekje aarde onderhouden, maar weinig keiharde spitskolen oogsten, om het maar even plat te stellen. Veel relatie, weinig prestatie, in managementtaal. De landbouw vraagt na een korte romance op de Warmonderhof dus ook mensen die hun idealen kunnen omzetten in krachtige initiatieven met mooie kolen, tegen een redelijke prijs. Wat heb je aan biologische producten als ze zo duur zijn dat je een hoog inkomen moet hebben om ze te kunnen kopen? Neen, bereikbaarheid van gezond voedsel is één van de speerpunten van Kievit.

Dus prachtig je biologische tuinbouwbedrijf, maar hoe zorg je ervoor dat de wereld er qua voedselproductie ook nog iets aan heeft? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor dat je genoeg planten per uur plant? Dat soort details maakt uiteindelijk het verschil tussen een gezonde productie of armoede. Genoeg kleine en sympathieke tuinderijen zitten nog in een armoedeval of worden met een kunstmatige geldstroom of veelbetalende consumenten overeind gehouden. Een belangrijke maatschappelijk taak dus voor de biotuinders met ervaring! Dat kan door lesgeven op vakschool Warmonderhof, weer een vinkje achter de het lijstje van de zingeving. En nu komt het leuke nieuws: jij kan dit steunen! Gewoon door klant te zijn van Kievit. En vooruit, op jouw route is nog wel plek, dus geef je buurvrouw ook maar op!

Luizen in de andijvie
Bij de oogst hebben we ze heus wel gezien, de luisjes in de andijvie. We hebben alle kroppen al een keer gespoeld, maar je zult er nog wel een paar aantreffen. Een luisje eten is beslist niet schadelijk voor je gezondheid (het betreft hier biologisch geteelde luizen), maar we begrijpen dat de meeste mensen daar toch niet zo’n zin in hebben. De eerste spoeling met ruim water en een scheut azijn of een flinke schep zout en de luizen trekken hun pootjes af van de andijvie, dus ingewikkeld is het niet. En wij snappen die luizen wel, de andijvie is mals en de nachten zijn best koud…

Groenbemesters zaaien
Na de groentenoogst, komt nu het moment van de groenbemesters. Dat zijn plantjes met geen ander nut dan de bodem bedekt houden, de nutriënten vast te houden en zorgen dat de grond niet erodeert door de winterse elementen. Dat is een oud principe dat al jaren gebruikt werd in de biologische tuinbouw en nu is het zelfs bij wet verplicht, omdat je hiermee stikstof vasthoudt die anders misschien uitspoelt. Dat is de keerzijde van goede werken, straks wordt het bij wet verplicht.

Citroengras..

08 oktober 2025

De kas in het najaar

06 oktober 2025

Dauwtrappen

01 oktober 2025

Appels van onze boomgaard

26 september 2025

Warmonderhof op bezoek

24 september 2025

Bietenmix

17 september 2025

Explain!

10 september 2025

Bijzondere vogels op tuinderij Lelystad

03 september 2025

De vakanties lopen ten einde…

27 augustus 2025

We zijn er weer!

20 augustus 2025

Video: Venkel is voedsel

25 juli 2025

Jawel, het is zover, vakantie!

23 juli 2025

Volop contact met Warmonderhof

18 juli 2025

En toen kwam er ook nog een hittegolf

08 juli 2025

Zomerse Sla

04 juli 2025

De veren van Kievit

02 juli 2025

Tevreden andijvie

26 juni 2025

Kievit en The Beast

25 juni 2025

Kievit zonder army

18 juni 2025

Lekkere buien

12 juni 2025

Meiraap

06 juni 2025

Op naar de zomer

04 juni 2025

Kievit op de bazaar

27 mei 2025

Koolrabi oogst

23 mei 2025

Temperatuursom

20 mei 2025

Paksoi oogst

16 mei 2025

Van de aap, de salie en de internist

13 mei 2025

Groei, groeier groeist

08 mei 2025

Schildpad

29 april 2025

Grrrroei!

24 april 2025

Regen kan geen kwaad

16 april 2025

Spinazie-oogst

09 april 2025

De wind die niets brengt en niets neemt

01 april 2025

Leve het micro-bioom!

26 maart 2025

Dubbelgezonde blaadjes!

20 maart 2025

Internationale spanning  op de blaadjesmarkt!

12 maart 2025

Soms begint het in de badkamer…

06 maart 2025

Voorjaar ruikt lekker!

26 februari 2025

Waar komt de naam Kievit vandaan? 

19 februari 2025

Over aardperen en Friese nagelkoeien

12 februari 2025

Paksoi van Bob     

07 februari 2025

Dappere prei weerstaat weer en wind!

29 januari 2025

January King

23 januari 2025

Lezing op de Warmonderhof

15 januari 2025

De beste wensen voor 2025!

09 januari 2025

Kievit, lui onder de kerstboom tot 6 januari!

28 december 2024

Wij houden niet van vinkjes tellen

13 december 2024

Boerenkool, superfood uit Leimuiden!

04 december 2024

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas in de kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023