Bd-landbouw 100 jaar
24 mei 2024
Jawel, afgelopen weekend hadden wij een mooi feestje op de Warmonderhof, dé biologische land- en tuinbouwschool in Dronten. De reden was: 100 jaar Biologisch Dynamische landbouw. Behalve een gedenkwaardig jubileum, dat er anders werd gedacht over landbouw en samenhang, ook een mooi samenzijn van jonge en oude idealisten in de landbouw.
De Warmonderhof blijft een bijzondere plek van jonge mensen (voltijd-opleiding) en mensen die al elders een carrière hebben gehad en de parttime opleiding doen. Landbouw is behalve een bedrijfstak ook een plek waar je als mens kan helen. Veel mensen zoeken op de Warmonderhof naar een volgende stap in hun werkzame leven. Uiteindelijk eindigen weinigen in de echte landbouw, omdat het best veel van de mens vraagt. Het is een zwaar beroep. Je fysieke belastbaarheid moet groeien en je organisatorische belastbaarheid eigenlijk ook. In de huidige economie en arbeidsorganisatie is nog weinig ruimte om daar in te groeien.
We plukken de vruchten!
De vruchtbaarheidsprincipes werken uitstekend momenteel! De investeringen die we hebben gedaan voor de bodem, worden nu steeds overtuigender omgezet in plantengroei. En de afwisseling van warmte en vocht brengen ons nu een ongekende weelde. Nu nog even oogsten natuurlijk en dan moet je even goed gaan opletten, want voordat je het weet ben je te laat!
De optimale groeiomstandigheden laten zelfs de geharde tuinbouw-pro’s verbijsterd achter. ‘Schatje, wat ben je stil vanavond?’ ‘Ja sorrie, ik heb net een rondje op het veld gedaan’. Wie wel eens een verkeersboete een dag te laat heeft betaald, kent het verschijnsel van exponentiele toename. Onze gewassen gaan daar momenteel makkelijk overheen.
De echt hete dagen van pas geleden zijn wel een beetje een zorg, want sommige planten schieten makkelijk in bloeistand. De spinazie bijvoorbeeld, snijden we veel kleiner dan we van plan waren, vanwege bloemvorming. Het hoort er ook een beetje bij, af en toe gaat het net even te hard en dan moet je of eerder oogsten, of bloemetjes plukken. Een lesje in timing en improvisatie.
Nieuwe gewassen
Deze week hebben we mooie primeurs. Spitskool, palmkool, koolrabi, daikon. Ook volgende week hebben we weer verrassingen. De spitskool, daar zijn we trots op. We zijn nog nooit zo vroeg in het seizoen aan de spitskool geweest. Het gewas heeft zich mooi ontwikkeld tot ferme kooltjes. Op het BD-feest, dat mag je best weten, heb ik daar over op lopen scheppen.
Koolrabi verrast ons ook met een enorme eindsprint. Van halve tennisbal naar anderhalve in een week tijd. Koolrabi is trouwens een stengelgroente. Het is geen knol of bol, maar een soort verdikking op de stengel die ons een bloemkoolachtige groente oplevert op een moment dat er weinig bloemkool te koop is.
Daikon is een Chinese radijs-achtige. Hij heeft eigenlijk voor het mooie, net te veel zijwortels ontwikkeld. We hadden geen tijd om die te verwijderen. Het positieve van daikon is dat je snel een lekkere plak hebt en hij droogt minder snel uit dan gewone radijs. Nu nog minder zijtakken, we werken er aan..
Palmkool, De Italiaanse versie van onze boerenkool. Alleen dan een keer geen stamppot, maar heerlijk om te roerbakken in een pasta of rijstgerecht.