De aspergetijd is begonnen!

asperges

21 april 2017

Eindelijk zijn ze er dan weer: asperges! Vers van Tom Romme, die met zijn bedrijf op de Brabantse zandgrond bij Lage Mierde een prachtige biologische kwaliteit produceert.

De teelt van asperges

De aspergeteelt is bijzonder, omdat het één van de weinige vaste planten is in het tuinbouw bedrijf. (Rabarber is een andere bekende.) Waar in de rest van de tuin de planten telkens verhuizen in de zogenoemde vruchtwisseling, staan de asperges jaren achter elkaar op het zelfde stuk en leveren ons het ‘witte goud’. Het aspergeseizoen is echter maar kort, de rest van het jaar groeit de plant uit met weelderig varenachtig groen, om zo krachten op te doen voor het volgende jaar.Een aspergeplant zit diep verstopt in de grond en heeft een soort basis van dikke vlezige wortels. Op die wortelbasis zitten groeipunten die de winter slapend doorbrengen. Zodra de eerste warmte de wortelbasis bereikt, lopen ze uit. Langzaam naderen zij dan de oppervlakte van de zogenaamde ‘ruggen’: lange stroken van opgeworpen zandgrond. De diepte wordt zo kunstmatig vergroot, zodat er een mooie lange witte asperge kan groeien.Tegenwoordig worden de meeste ruggen afgedekt met plastic. Wit aan de ene kant en zwart aan de andere kant. Kom je warme te kort, dan leg je het zwarte plastic boven, heb je warmte te veel, dan reflecteert de witte kant veel van de zonnewarmte.De lengte van de asperge wordt dus mede bepaald door de afstand die de groeischeut moet afleggen voordat hij het daglicht bereikt. Zodra dit gebeurt, ontstaat er een nieuwe fase, dan wordt de groeischeut groen. Dezelfde witte asperge ontwikkelt zich dan bovengronds verder als een groene asperge. Groene asperges zijn vooral in  het zuiden van Europa populair, in Nederland zijn het natuurlijk de witte die het goed doen. Niet dat Nederlanders zulke maagdelijke lieden zijn, we hebben er gewoon de goede grond voor en zo is het ontstaan.Vroeg in de ochtend gaan de stekers het veld in, ontbloten de ruggen (van het asperge-veld, niet van zichzelf) en zoeken de asperges die net of bijna boven komen. De groeischeuten worden uitgegraven en gestoken met een asperge-mes. Tot zover de teelt, jij wilt natuurlijk gewoon weten hoe je ze kunt bemachtigen… Gewoon op onze Digitale boerenmarkt! Makkelijk, snel en 100% biologisch.

Witte asperges bereiden

Witte asperges blijven fris in een plastic zak waar ook een beetje lucht bij kan, of een vochtige theedoek. Snijd de onderkanten bij en schil ze met een dunschiller van het topje naar beneden, niet te zuinig schillen, want draadjes verpesten je aspergegeluk. Als je ze wast vóór het schillen, kan je de schillen ook meekoken, voor meer smaak aan je asperges. Eet ze lekker puur, met aardappeltjes, een ei, eventueel een plakje ham en gesmolten boter.

Wijntje erbij

Extra feestelijk wordt het natuurlijk met een mooi wit wijntje, zoals de Rivaner Trocken Weingut Engelhard uit ons assortiment, of de Vignoble des 2 lunes, de la terre à la lune.

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021