Droge weken!

zandsloot zorgt voor water in droge tijden

geschreven door Kievit op 24 april 2019

Wij prijzen ons gelukkig met een constante wateraanvoer, de zandsloot die door de Zanderij loopt. Is het droog, dan stroomt er water uit de Rijn de sloot in. Na natte dagen en in de winter dan vloeit er water uit de duinen weer naar de Rijn. Onze zandgronden zijn redelijk gevoelig voor droogte maar dankzij onze vaste beregening en het goede water, is het relatief makkelijk om goed te irrigeren.

Binnenkort komen er nog een paar grote bakken bij om regenwater op te vangen en gaan we ook proberen ons spoelwater te hergebruiken voor de plantjes in de kas. Al met al een behoorlijk ideale watervoorziening waarmee we de groei er goed inhouden. Ook tijdens Pasen was er al met al nog best werk om alles van vocht te voorzien. Je krijgt wel loon naar werken, want met deze temperaturen, de gezonde grond en dan nog heerlijk en regelmatig water en je ziet de plantjes groeien.

Kievit deelt land met andere vogels

En dat de groei er goed inzit, is niet alleen maar fijn voor de planten, zo kunnen we ook de vraat van onze buurman en -vrouw Meerkoet een beetje compenseren. Ook die van aanvliegende neef Duif die net als de meerkoet vooral van koolbladeren houdt. Vreemd genoeg laten ze de malse sla en de zachtere koolsoorten als paksoi en Chinese kool staan. Maar de spitskolen en de speciale bloemkolen staan er soms wat rafelig bij. Gelukkig eten ze vooral de buitenste bladeren en laten ze het hartje ongemoeid. We hebben nu wat meer spreiding straks in de oogst, want een blaadje eraf kost zo een week extra. Extra slow food dus, dankzij onze gevederde vrienden op het veld (bedankt hoor …).

Vos

Het evenwicht is echter pas compleet met onze toppredator, de vos. Zolang niemand vos lust valt deze status hem ten deel. Die sluipt in de kleine uurtjes ook rond en gezien de vele veren we afgebeten aantreffen, is hij geen vegetariër. Met name duif lijkt hij te lusten. En zo wordt de groei van de kolen mede mogelijk gemaakt door onze vos.

Ook een flinke kraai zorgt indirect voor onze kolen. Hij zorgt voor enige regulering in de gezinsuitbreiding van de familie Meerkoet. Zat mevrouw vorige week nog trots op een paar eieren, deze lagen nota bene met Pasen verorberd op land. Nee, niet eens de moeite genomen om ze te verven …

Karpers

In de sloot, met zijn schier oneindige water, liggen momenteel karpers te paaien. Het water kolkt soms van jewelste. Ik ken verhalen van mensen die voor veel geld ver weg een baantje trekken met dolfijnen en hierdoor een spirituele belevenis te ondergaan. Wij van Kievit kunnen dit waarschijnlijk voor een veel duurzamer alternatief aanbieden. Geen verre vliegreis nodig. Wel moet ik nog even uitzoeken of een karper in paringsdrift nog wel onderscheid maakt in soortgenoten of mensen.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!