Kans voor nieuw talent bij Kievit!
05 mei 2023
Ja, je leest het goed, we zoeken versterking bij Kievit! In ons unieke bedrijf, waar we ons wekelijks inzetten voor de mooiste biologische producten, zijn extra handen gewenst. Aan de ene kant heeft het iets romantisch, ons ‘Biologisch van land naar klant’, maar aan de andere kant hebben we op onze eigen Kievit-manier ook een strakke logistiek ontwikkeld. Dat vraagt toch wel een ferme inzet en een aanpakmentaliteit. We zoeken op dit moment vooral versterking met het maken van bestellingen en voor het bezorgwerk. Op de website staat een uitgebreidere tekst. Een vacaturetekst is ook op te vragen via info@kievitamines.nl
Aanvoer groenten zeer beperkt
Zelden was het aanbod zo beperkt als in deze tijd het geval is. Door koude links en hitte rechts, is het momenteel lastig om een pakket samen te stellen. We zijn hard bezig om het voorjaar op gang te brengen met vervroegingdoeken op de tuin, met extra plantingen voor in de kas, maar we kunnen uiteraard geen ijzer met handen breken. Gelijktijdig zijn heel veel Nederlandse bewaargroenten op. De kolen, de bieten, de peentjes. De komende tijd zal het samenstellen van het pakket wekelijks een avontuur zijn. Broccoli, dat hebben we met enige regelmatig in het pakket, maar dat is nu een zeldzame plant en onbetaalbaar. Biologische sperziebonen uit Spanje lukken dan plotseling wel, deze week. De Hollandse bonen duren nog pakweg 7 weken plus één week extra voor als het onder de 15 graden blijft. De komende tijd krijgen we wel lekker veel primeurs van eigen bodem. Ondanks de koude groeit het toch gewoon allemaal door, maar niet altijd zo hard als we zouden willen.
Peterselie
Koken met kruiden maakt het eten af. De knorren en unoxen van deze wereld hebben de thuiskoks van deze wereld verleid om het zichzelf makkelijk te maken. En jawel, dat is gelukt! Industrie werd schatrijk met flesjes vol kunstmatige smaakversterkers. Vroeger, toen alles goed was, toen werd er meer met kruiden gekookt. Kruiden geven smaak, diepgang aan het gerecht en zorgen bijvoorbeeld ook voor extra vitamines en stimulering van de organen. Mijn organen stimuleren? Het klinkt bijna als ongewenste bejegening! Ach mag ik uw nieren een keertje stimuleren? Als je het zo opschrijft dan klinkt dat inderdaad niet best.
Toch heeft Kievit ook deze week eerbare bedoelingen. Onze peterselie heeft echt zin in het voorjaar. En hij combineert fantastisch met heel veel groenten. Je voelt de frisheid in je mond als je op een takje knabbelt. En gelijktijdig is het een vitamine-bom van jewelste. Dus uit het raam met al die dure smaakjes van de industrie. Die smaakjes die je organen dus geheel níet stimuleren, maar enkel belasten. Hup, aan de slag met de smaken uit de natuur! Nou ja, van Kievit deze week. Bijna natuur.
Tijm
Tijm, dat is voor mij een soort vakantie-vriend. Ik hou erg van eenvoud. Dus vroeger, toen ik nog tijd had, waren mijn vakanties op de fiets. Door Nederland, België, Frankrijk, Duitsland fietste ik en ik en zag het landschap langzaam voorbij glijden. In de avond zette ik mijn tentje op en kookte ik op gasstel een éénpansmaaltijd. Op de fiets, vooral door de heuvels en bergen, moet je weinig gewicht bij je hebben. Dus geen plek voor sausjes en dergelijke. Meestal vond ik dan wel een beetje tijm in de berm. En jawel, met mijn beste opinel-zakmes hakte ik deze dan de pan in. De tijm van deze week heb ik niet met een opinel geoogst. Helaas voor mijn duimtopje zijn onze gekartelde rvs oogstmesjes nog een stuk scherper. Ook daar zijn weer kruiden voor trouwens.