Kievit, immer vlammend in biologisch  

240925_Kievit_Pepers_011

25 september 2024

Drie Oktoberspecial
Zoals je weet zijn we bij Kievit de hele week druk in de weer met alle biologische oogsten, tot en met de bezorging aan huis. Vliegensvlug lassen wij alle van land tot klant-processen aan elkaar, tot één ragfijne, snelle beweging. We hebben om alles rond te krijgen heel veel verschillende bezorgroutes. Volgende week komen een aantal net niet op tijd voor het hutspot-moment van Drie Oktober. Vandaar nu al peen en uien, voor sommigen gevoelsmatig wat vroeg. Dus het meest voorspelbare pakket van het jaar, maar dan deze keer op een onvoorspelbaar moment, dat is dan wel weer een verrassing, toch?

 

Drie Oktober, het feest ligt ons na aan het hart. Niet vanwege de haringen, de kermis of zelfs de hutspot, maar omdat het zo goed is eens per jaar stil te staan bij de honger van toen en de welvaart van nu. We zitten in de rijkste tijd ooit en maar weinigen hebben dat nog echt in de gaten.

Onze boerderij-kat Bob vangt af en toe een rat. Daar zijn katten ooit voor gedomesticeerd, tot huisdier-gemaakt, om onze eerste rurale nederzettingen vrij te houden van ongewenste knagers. Afgelopen week lag er weer een slachtoffer op het terras. Nu onaangenaam natuurlijk: een dode rat. Ten tijde van de Spaanse bezetting zouden we hebben gevochten om deze rat als eerste in onze handen te krijgen. Wat een luxe toch weer, om dit, laten we zeggen, in tijden van voorspoed minder appetijtelijke hapje, in de kliko te kunnen gooien. Om vervolgens ook nog te kunnen kiezen welke kaas we vandaag op onze glutenvrije cracker zullen doen. Geniet van je cracker, van de kaas en wees blij en dankbaar voor wat we hebben.

Kievit’s pepers jagen de Spanjaarden weg!  

Wij hebben, enthousiast gemaakt door onze schoonzoon met een moestuin, dit jaar redelijk wat pepers gezet in de kas. Veel verschillende soorten, nieuwsgierig als we zijn naar alles wat groeit. Dat is verworden tot een enorme jungle vol diverse pepers, waarover later meer. Deze zomer rijpten de eerste Madame Jeannetten af, pittig in smaak en echt een heerlijk aroma gevend aan gerechten. Een jonge Spaanse gast was niet onder indruk van de reputatie van deze Madam, wiens naam elders toch altijd met respect wordt uitgesproken. Hij pakte een flinke reep van de snijplank en mijn dochters gilden nog, ‘No really don’t do this!’, maar dat was aan (Spaanse) dovenmansoren gericht. Hij nam een hap en verschoot vervolgens van geel naar groen naar oranje, rood en paars in het gezicht. En nadat zo de gehele regenboog de revue had gepasseerd, sprintte hij naar de kraan om vervolgens een kwartier lang, ondersteboven en dwars door het gegorgel jammerend, een kuub water over zijn smaakpapillen te laten stromen. Echt helpen doet dat overigens niet, melk schijnt beter te zijn. De Spaanse gast was vervolgens niet langer geïnteresseerd om nog onze Carolina Reaper te proberen, toch jammer. Dat is de enige peper die met recht laatdunkend over onze gele Madames mag spreken.
Stel je nou eens voor dat we deze pepers hadden kunnen verspreiden onder de Spaanse troepen, in 15-zoveel, dan hadden we misschien nog iets van die 80 jaar kunnen afsnoepen.

Speciale actie voor (grote?) organisaties!
Die madammen groeien overigens zo goed, dat we duizenden te veel hebben. Dus we moeten even creatief zijn en we hebben een leuke actie bedacht! Werk jij in een wat grotere organisatie waarvan  je denkt, ‘ Hier kan wel iets meer pit in de zaak, wat enthousiasme en vuur ingebracht worden’, dan leveren we graag voor een (toepasselijk) scherpe prijs een hoeveelheid pittige pepers. Het is nú het moment om de passie weer terug te brengen met een klein, maar indrukwekkend presentje voor de collega’s, een heerlijke Madame van Kievit! De smaak is echt goed, de impact groot. Als je er 1000 afneemt, dan schrijf ik er ook nog een kleine bedrijfsmotivatie op maat bij. Over passie op je werk bijvoorbeeld. Nogmaals, wel even doorpakken, ze zijn nu goed. En van Geke krijg je een lekker recept!

January King

23 januari 2025

Lezing op de Warmonderhof

15 januari 2025

De beste wensen voor 2025!

09 januari 2025

Kievit, lui onder de kerstboom tot 6 januari!

28 december 2024

Wij houden niet van vinkjes tellen

13 december 2024

Boerenkool, superfood uit Leimuiden!

04 december 2024

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023