Koolraap, een geniale lelijkerd
07 maart 2017
Koolraap heeft zijn imago niet mee. Zijn hoogtij-jaren waren ongetwijfeld in de jaren ’50. Niet zeuren, schouders eronder en doorscheppen. Het waren de jaren van wederopbouw en de winterse kost was nog lang niet zo gevarieerd als tegenwoordig. Van broccoli en paprika hadden we al helemaal nog nooit gehoord. Behalve dat je toen een stuk sneller een parkeervak vond dan tegenwoordig, zijn er verder weinig zaken uit die tijd die tot de verbeelding spreken. En het kan niet anders dan dat onze vriend de koolraap daar nog een beetje last van heeft.
Tegenwoordig moet je je als koolraap ook nog staande houden in een tijdperk waar presentatie zo ongeveer alles is. En hoewel onze robuuste vriend natuurlijk straalt met Sint Maarten (hoe, dat zie je hier), heeft hij verder maar weinig glamour van zichzelf. Hij kan geen trucjes, hij heeft geen fancy kleurtjes, hij is op knollige wijze zichzelf. Tijd dus voor een make-over van onze culinaire stylingsadviseurs!De koolraap is als het stille wezen achterin het vliegtuig, waar niemand echt naar kijkt. Nee, iedereen kijkt naar die dame voorin! Met die elegante pas, die golvende haren, die lange benen. Prima, hoor, maar wat als het vliegtuig neerstort in de jungle? Die dame voorin, die kijkt hysterisch, de haren in de war en die elegante pas komt met die naaldhakken in het oerwoud ook niet helemaal tot zijn recht. Nee, daar hebben we even niets aan. Dan komt die stille van achteren in beweging! Sterk, onvermoeibaar en heldhaftig ordent zij de bruikbare brokken, spalkt alle gebroken benen met repen vliegtuig en zorgt voor een groot vuur, zodat ze allemaal weldra gered zullen worden!Zo van dat type hout is onze stoere knol gesneden! Natuurlijk zijn wij van Kievit niet neergestort in de jungle, maar het is wel einde winter en onze vitamines zijn broodnodig. Net als daglicht, beweging en een glimlach zo nu en dan. En onze koolraap gaat daarvoor zorgen. We zetten er deze week twee specialistes op, die deze bescheiden knol uit de coulissen trekken en hem/haar laten schitteren op de culinaire bühne.Geke maakte het recept koolraap-spaghetti bolognes en Arianne maakte het vegan recept voor koolraap-frietjes.En er komt nog meer feel-good informatie aan, want het is niet alleen een échte streken seizoensgroente, het is ook nog eens één van de meeste gezonde die er is. Ronald Vader van GoerreOverflakkee teelde ze voor Kievit. Smullen maar!