Koude bodem, warme zon

blogfoto

11 april 2017

Hopelijk ben je net als wij afgelopen weekend erop uit geweest om de ontluikende natuur van nabij te bestuderen. Immers, daar snuif je nieuwe energie op voor het nieuwe seizoen. Niet op je smartphone, niet op je tablet, nee gewoon (kosteloos) in de duinen of in het veld. De vogels jatten de haren van je hond voor een nieuw nest, opgewarmde slakken sprinten naar het volgende groene blaadje en ook de hazen in het veld zien er blij uit.

De natuur komt onregelmatig op gang en de verschillen in groeikracht zijn momenteel groot. Dat laat het verschil tussen de soorten onderling goed zien. Zo staan vele bomen nog in winterstand, terwijl er ook al heel wat bomen in bloei staan of fris en vrolijk groen uitlopen. En ook in het landschap zijn de verschillen groot. In de schaduw of vol in de zon met wat beschutting, dat is een wereld van verschil. Als je naar de winter terug verlangt, veeg dan in een bos wat bladeren weg. Daar onder is het gewoon nog heerlijk 5 graden Celsius.Landbouw is niets anders dan gecultiveerde natuur. Op een dag besloot de mens dat het welletjes was om maar af te wachten wat er nu weer aan groeiend spul te vinden was. Het moment om de regie in eigen handen te nemen was daar. Dat lukte heel aardig, van aardpeer tot artisjok, van citroen tot aardbei, van sappige sla tot bloemkool; het is allemaal veredeld uit de planten in het veld! Met al dat veredelde spul moeten we het ook in dit seizoen weer doen. En hoewel de natuur zijn best doet, hebben we nog wel last van de koude grond, zoals in het bos. Natuurlijk, een voorzichtig zonnetje inspireert, maar de koude grond is nog de rem op de mogelijkheden. In het vroege voorjaar combineren we dus alle trucen die er zijn! We houden in de kassen de warmte vast voor nieuwe blaadjes, we hebben overwinteraars van het veld, we hebben importgroente, de laatste bewaargroenten en tot slot nog kweek uit donkere schuren (witlof en shiitake).

De laatste bewaargroenten

We hebben een paar mooie verhalen in het pakket. Een paasgele koolraap! De laatste ronden van het wintergroenten, net als de bataat en de waspeen. Ze zijn nog steeds in opperbeste culinaire stemming vanwege de professionele bewaring van tegenwoordig. En we hebben ook vanuit Kievit weer serieuze begeleiding, want na een leuke correspondentie met één van onze trouwe klanten (die koolraap helemaal niets vond), hebben we een mooie kookvideo opgenomen! Groenten uit de regio en van het seizoen, daar doen wij graag ons best voor! En met een beetje kookvaardigheid tover je niet alleen een duurzame, maar ook een zeer smakelijke maaltijd op tafel. Met die combinatie benader je ons Kievit-ideaal!Hier vind je de kookvideo en het recept: zoete koolraapstamppot met kokos en kerrie In het kookfilmpje hebben we ook meteen aandacht voor de eerste bataten van Boer Wiel. Hij heeft hard gewerkt om bataat, ook wel zoete aardappel genoemd, in Nederland te kunnen telen en dit is gelukt. Hij heeft wel wat last gehad van een paar insecten die wat oppervlakkige gaatjes hebben geboord. Vandaar dat, als dit het geval is, de porties wat groter zijn gemaakt.

Winterbloemkool

Theo Vlaar meldde zich, “Hoera er is weer winterbloemkool!”. De winter was niet te koud en met een beetje vorst ideaal! De oude zeeklei (bij Enkhuizen) was goed te bewerken, maar niet dusdanig dat de bloemkool er onder te lijden had. Mooier kan het niet! Vriest het niet, dan plakt de klei, en vriest het hard dan is je winterbloemkool weg. Dat een gewas overwintert op het veld en dan weer gaat groeien, dat kennen we ook met prei en de flowersprouts van een paar weken terug. Het zou in principe ook kunnen met romanesco en broccoli, maar zover zijn we nog niet met de veredeling.

Boerenkool, superfood uit Leimuiden!

04 december 2024

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023