Laat me je boerenkool zien en ik zeg wie je bent!
17 januari 2017
Wij leven in een drukke tijd. Rennen, vliegen, struikelen en weer opstaan. Nee, u niet persoonlijk natuurlijk, maar gemiddeld als moderne mens brengen we heel wat tijd door met werken, regelen en druk in de weer zijn met de beslommeringen van alle dag. Een Indiaan zou er meewarig zijn hoofd van schudden.Druk, druk, druk, maar weinig verbinding. Veel hoofd, soms ook veel hart, maar weinig verbinding tussen die twee. En daar heeft die Indiaan wel een punt natuurlijk, want we hebben door de hoge snelheid en al die beeldbuizen natuurlijk nog maar weinig contact met onszelf, onze naasten en de primaire zaken des levens. En dat we er ondertussen wel naar snakken, is duidelijk. Zelfs op boerenkoolniveau is dat makkelijk aan te tonen. Let maar eens op!
In reclames gaat de hele pure struik in de pan. Dat begrijpen de reclamejongens goed, want dat is ons verlangen naar ‘puur en echt’. Dat is ons hart. In de praktijk gooit iedereen een zakje gesneden boerenkool snel in de pan en dat is dat fijne hoofd van ons. Wij van Kievit veroordelen niet, wij gaan dat hoofd en hart weer in verbinding brengen!Het leuke is dat je ook met je hoofd toestemming kunt krijgen voor de echte boerenkool! Het kost je namelijk niet zoveel van je kostbare regeltijd als je denkt. Zie het instructiefilmpje, rissen is zo gebeurd en het doet iets met je. Het verzorgen van de maaltijd met het echte, pure product. Het contact met de planten, het water. Het met aandacht verzorgen van het voedsel. Tien minuten van aandacht voor je basis doet al iets. Het is namelijk zo dat je met water en werk met je handen iets van het drukke geregel van de dag compenseert. Natuurlijk heeft het geen zin als je geen ruimte voelt om dan ontspannen proberen te koken. Echter, als je je realiseert dat dit met levend materiaal werken 10 minuten kost en werkt als een complementair, meditatief moment, dan wordt het opeens een onthaast moment om de verbinding te herstellen. En herstellen doe je zelf ook! Want dat doe je door iets te doen wat totaal anders is dan wat je overdag deed. Zat je achter een beeldbuis en was je druk met je hoofd bezig? Dan ontspan je door iets met je handen te doen. En zeker doet groen spul en het wassende water ook nog iets extra’s voor je.Enfin, echte, niet van te voren gesneden boerenkool! Rissen kan eventueel ook met kinderen als die in de buurt rondrennen. Het wassen mag met koud water, maar je mag jezelf natuurlijk ook trakteren op lauw water, dat voelt ook al weer anders. Hak het grof of snijd het pas na het koken en maak dan iets heerlijks als stamppot, of iets Italiaans of iets Marokkaans (deze week in de nieuwsbrief). En dan ontdek je: wat zit er veel smaak aan deze boerenkool! Het is niet voor niets dat wij er zelfs na twintig jaar zo enthousiast over zijn!Handige links:Instructiefilmpje boerenkool rissenRecept Italiaanse boerenkoolRecept Marokkaanse boerenkool