Spinazie-oogst

oogst van spinazie in de kas

09 april 2025

 

Alweer een mooie spinazie-oogst vliegt ons om de oren!
De teelt van spinazie is niet voor beginners en we kunnen inmiddels stellen dat we die aardig op de rails hebben staan in de kassen. Een grote klus van spinazie is de oogst. Natuurlijk kan je machines kopen die zo duur zijn als een sportwagen, maar die zouden in ons geval collega’s vervangen die graag in de tuinbouw werken. Bovendien, met wat kleinere percelen, kom je ook een heel eind met goed handwerk. Dat handwerk, dat is een vak als je het goed wilt doen. Natuurlijk, als arbeid gratis is dan kun je met een groep blije vrijwilligers ook best een fijne ochtend hebben en bovendien best wat spinazie oogsten. Als het economisch moet kloppen, dan dien je elke dag weer opnieuw bezig zijn met je arbeidsorganisatie. Eigenlijk is een oogst een soort verhuizing. Met veel plezier heeft de spinazie enige tijd in ons kas gewoond, maar nu verhuisd/verkast hij naar de verwerking. En dat moet even in een paar uur gebeuren. Dus systematisch demonteren (oogsten), met blinkend mes en de vaardigheid van een chirurg. Dan vliegensvlug in de verhuisdoos (groentekrat) en daarna even in een koud bad om te koelen, zodat hij lekker vers bij de klanten komt! Kijk maar op ons filmpje, daar kun je zien dat er wederom geen woord gelogen is!

Biologische groenten, er zal altijd een vleug van romantiek om blijven hangen. Zo hadden wij ooit een collega die vol enthousiasme kwam helpen bij de spinazie oogst. Ze kwam aanlopen met een opmerkelijk attribuut voor bij de oogst en wel een heerlijk kopje koffie dat op de hoek van de groentekrat werd neergezet. Dat werkt toch heel anders, nietwaar? Alsof je naar voetbal zit te kijken en de spits denkt, een lekker bakkie, daar knapt een mens van op! Niet dus! Met gestrekt been oogsten wij full focus de spinazie en al die andere verse groenten! We blijven erbij, het heeft meer met sport te maken dan met een ‘feelgood community’. (Tenzij jij bereid bent om fors extra te betalen voor je groente.) Blij worden we trouwens uiteindelijk toch wel, als we impact maken en dat is dat we met een rap tempo 300 kilo spinazie gespoeld op de zaak hebben om 10 uur in de ochtend. Daarna koffie.

Dat goede gevoel is meer dan alleen maar een gevalletje van ‘lekker’. Een goed gevoel heb je immers ook als je op kantoor een prop papier van grote afstand in de prullenbak weet te mikken. Maar volstaat dat propje papier ook als motor van je zingeving? Is het voldoende dat je dagelijks naar een beeldscherm zit te staren, maar halverwege de dag van vijf meter afstand met die prop weer een voltreffer hebt? Wij van de firma Kievit gaan daar geen oordeel over vellen, maar we zijn wel wat blij met de vreugde van een eenvoudig, maar nuttig proces. De blijdschap die verse biologische groenten en een goede samenwerking kunnen brengen. De gein als alle stappen precies aansluiten met de aanvoer van al die bio-collega’s. En dat als we de pakketten net klaar hebben, dat dan de eerste bezorgers alweer binnenkomen om alles mooi op tijd bij de klant af te leveren.

Dus de kweek van al die plantjes met fijne collega’s, dat sportieve moment van de oogst, het sjouwen en het spoelen, de portionering met de volgende fijne collega’s, het wederom sportieve moment van de pakkettenassemblage en het precies op tijd vertrekken van die busjes, doet me beseffen dat ik 29 jaar geleden nog maar half bewust, precies de goede keuze heb gemaakt! Op 12 april 1996 zat ik bij de Kamer van Koophandel met de volgende boodschap: beste KvK, noteert u aub, zojuist opgericht: Biologisch Tuinbouwbedrijf Kievit! (‘Oh leuk, wat is dat biologisch?’).

Winter meets lente, ook deze week weer zichtbaar in het pakket. Wintergroente rode kool is vanwege de vele neerslag van ‘24 alleen in kleine maatjes nog beschikbaar. Dit jaar begint 180 graden anders. Dat hoort ook bij het vak. Wij zorgen voor weerbare tuinbouw, nat of droog, kom maar op! En ook in ‘25 gaan heel erg ons best doen voor weer een stapje beter. En we willen niet slijmen, maar dat kan allemaal dankzij jou verbintenis met ons. Zijn we toch nog een feel good community!

Regen kan geen kwaad

16 april 2025

Spinazie-oogst

09 april 2025

De wind die niets brengt en niets neemt

01 april 2025

Leve het micro-bioom!

26 maart 2025

Dubbelgezonde blaadjes!

20 maart 2025