Zomer-reces! 

boris en boris de slak

19 juli 2024

Het zomerreces van Kievit begint bijna, tijd voor een terugblik op het voorjaar! De tijdspanne van het vroege voorjaar tot de zomervakantie voelt altijd als een lange en intensieve periode. Ons voorjaar begint al voor de officiële lente datum. We zijn druk met planten, compost verspreiden en met afdekmaterialen om de plantjes te voeden en te beschermen tegen de elementen. Heel langzaam zie je ze ontwikkelen, terwijl regen en wind veelvuldig om je oren vliegt.

Als het puur om de planten zou gaan, zou je zeggen: ‘Laat toch zitten dat vroege voorjaar, straks is het warmer en dan groeien de planten vanzelf weg!’ We hebben echter een goede reden, het is vanwege onze klanten, vanwege jou dus. In mei, zo blijkt uit empirisch onderzoek, zijn de meeste mensen wel klaar met de winterse knollen en de bewaarkolen en dan snakt iedereen naar verse groenten van buiten. Dat lukt uiteraard niet door half mei als tuinder pas uit je winterslaap te stappen.

Dat buiten was niet mals dit jaar en dat is het natuurlijk eigenlijk zelden. Een paar seizoenen geleden was het koud, droog en winderig, nu was het zeiknat en warm. Gelukkig lukte het er redelijk goed op. Wijzelf konden er tegen, omdat we een laag we-zijn-van-suikergehalte hebben, de grond kon er tegen omdat we deze goed hebben ontgonnen en liefdevol hebben onderhouden. En de plantjes omdat we deze eigenlijk relatief warm en vochtig houden. Toch ging dat niet vanzelf. Bij elke overvloedige plensbui spoelden ook wat voedingsstoffen uit. Bij 30 mm op één dag zou ook de hagelslag van je boterham spoelen, een betere metafoor kan ik vlak voor de vakantie niet vinden. En reken maar dat we veel dagen van 30 mm+ hebben meegemaakt.

Verder was het een hele uitdaging dat het onkruid bleef komen, bijna zonder pauze. Immers bij elke druppel denkt er wel ergens een onkruidzaadje; ‘Hoera ik mag, dit wordt mijn seizoen!’ Gewapend met schoffels, hakken, wiedvingers en onkruidfreesjes hebben we week in week uit op ze staan wachten, dat optimistische groene spul dat wel even dacht ons veld te veroveren. Uiteindelijk hebben de groenten gewonnen, maar persoonlijk voel ik wel dat ik heb gewerkt.

Ook het organiseren van arbeid is bij wisselvallig weer geen sinecure. De maatschappelijke wens is natuurlijk dat iedereen vaste uren heeft. Flexibele arbeid heeft een negatieve klank en zou moeten worden ontmoedigd als vapes met frambozensmaak op de basisschool. Echt geweldig op het provinciehuis, in een ziekenhuis en als elektricien. Echter, de hoeveelheid werk die je kan doen op een natte dag is wel even anders dan op een stralende dag die je op onze werffoto’s ziet. Natuurlijk, een deel van ons werk gaat gewoon door bij slecht weer, maar je druipt op natte dagen ook letterlijk af, omdat je dan heel weinig op het land kan doen, behalve je laars verliezen in de zuigende grond.

Dus je moet een beetje meebewegen met het weer in een voorjaar en zomer als deze. Dat is soms een lastige puzzel in dit soort periodes, het vraagt creativiteit en een zekere flexibiliteit van je collega’s. De potplantjes in het voorjaar brachten gelukkig wel de nodige continuïteit in arbeid, dus dat was een deel van de oplossing. We kunnen in de kas dan meer uren nuttig besteden. Vanwege de vele regendagen hebben we er dus ook lekker veel van kunnen opkweken en gelukkig zijn ze ook weer verkocht. Behalve leuke plantjes voor in je tuin zijn ze dus ook een soort verzekering voor de arbeidscontinuïteit. Dankjewel dus voor het kopen van deze geurige en sociale plantjes!

Op de verwerking bouwen we immer verder aan samenhang en teamvorming. We gaan daarvoor niet naar de Ardennen om onderste aan een touw te hangen, om er zo achter te komen dat je op je collega’s kunt bouwen (of toch niet). Dat hebben wij bij de firma Kievit ook niet nodig, want de rurale dynamiek van al die biologische tuinbouwproducten geeft al genoeg vergelijkbare omstandigheden. De relatie die je met land en klant bouwt, wil je ook met je collega’s voelen en andersom, anders gaat de verbinding nooit goed stromen.

Het klinkt wat romantisch misschien, maar de rol van Kievit is nou eenmaal een vorm van Verbinding en dat lukt minder goed met een vreemdelingenlegioen van een Oost-Europees uitzendbureau. Niet dat we daar iets tegen hebben, iedereen kiest een organisatie die hem/haar past. Wij willen méér dan alleen werken, het gaat om het verzorgen van een voedselkolom die in onze samenleving vanwege economische optimalisatie in stukjes is geknipt en hierdoor een schrijnend gebrek aan verbinding vertoont.

Wat wij feitelijk proberen is die relatie weer herstellen, zonder dat de kostprijs hierdoor omhoog schiet, vanwege het inleveren van de efficiency. We proberen dus efficiënt te zijn én in verbinding te blijven. Dat resulteert in (hopelijk/vinden wij) in een redelijke prijs voor een mooi product (hopelijk/vinden wij). Waar we nu mee bezig zijn is de Kievit-logistiek slimmer en inzichtelijker te maken. Dat vraagt een 3D-brein waarin allemaal relaties en logistieke stapjes op intuïtieve manier zo worden uitgerold, dat een kind de was kan doen.

Als dat lukt, dan kan Kievit een systeem worden wat op meerdere plekken kan worden uitgerold. Vaak ontvingen we een mail van mensen die gingen verhuizen en vervolgens zich een slag in de rondte zochten naar een Kievit in de nieuwe woonomgeving. We hebben gein in onze eigen Kievit, maar het heeft volgens ons ook potentie als systeem dat elders ook zou moeten kunnen gedijen, ambitie dus. Niet zozeer voor onszelf, maar door anderen in het land. Om deze noot te kraken zijn we naast het werk druk in de weer. Gelukkig is er hele goede kennis en ervaring aan komen waaien, waar we laagdrempelig mee kunnen sparren en ontwikkelen. En dat doen we terwijl we software ontwikkelen om alle processen te kunnen volgen zonder een dubbele administratie te voeren.

Ook op het veld zijn we verder aan het ontwikkelen. Fijn dat we een verdubbeling van de neerslag kunnen handelen, maar wat als het daar niet bij blijft? Of andersom, als er in de zomer helemaal geen neerslag valt? Oncomfortabele gedachten, waar je nu de spade voor in de grond moet steken. En om die grond gezond te houden moeten we meer onderzoek en investeringen doen in lichte hulpmiddelen. Die lichte machines zijn onvoldoende ontwikkeld en zijn keihard nodig om aan de ene kant het werk gedaan te krijgen en aan de andere kant te zorgen dat de bodem niet wordt aangestampt.

Alleen er is nog niet heel veel ontwikkeling gestoken, alles is decennia lang gericht geweest op schaalvergroting en het nog zwaarder maken van alle machines. Totdat een paar eigenwijze bio-tuinders kozen voor land- en bodembehoud. We zijn nog een kleine sector, maar dat gaat mogelijk veranderen als akkerbouwers achter elkaar niet kunnen rooien en vervolgens ook niet kunnen poten. Dat soort combinaties hou je niet vol. De grafieken van temperatuurontwikkelingen gaan stevig omhoog en dat betekent meer dynamiek in met name de waterhuishouding. Hét thema van 2024. Tot zover een korte terugblik op het afgelopen seizoen.

Door het harde werken, was het trouwens bijna nog lastig om op vakantie te gaan. We hadden een nieuwe ID nodig, de oude was verlopen. Tegenwoordig heb je dan behalve een nieuwe pasfoto ook een vingerafdruk nodig. Laten die vingers van ons nou nog nauwelijks scanbaar te zijn! Door het harde werk is het profiel zo goed als afgesleten. Er was nog net een vinger te vinden met een volwaardige print, ik was al bezig om mijn teen aan te bieden, tot afgrijzen van de dame achter het loket. Maar het is gelukt: we gaan! Tot over drie weken!

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022