De veren van Kievit

02 juli 2025
Uiteindelijk bleek de Navo-top van afgelopen week voor je eigenste groentenvogel Kievit nauwelijks een belemmering van betekenis. De schrik zat er op nationaal niveau zo goed in, dat we nauwelijks hinder ondervonden. Maar never a dull moment, deze week alweer een nieuwe uitdaging, de hitte! Zou dit dan de week zijn dat wij kermend ter aarde gaan storten? Alsof de veren van Icarus los zullen gaan laten door de hitte van de zon? Zien de kinderen al een prachtweek aankomen met louter pizza en ander junkvoer? Ik zou er niet te hard op rekenen. De veren van Kievit zitten stevig vast in het vogelvlees en weer of geen weer, we zorgen voor je biologische verswaren.
Als jij denkt, ook mijn veren laten niet zo gauw los, dan hebben wij misschien wel een professionele match. Als je het dan bovendien een leuk idee lijkt om bij ons bezorgwerk te komen doen in combinatie met het inpakken of eventueel zelfs oogsten van verse biologische producten, dan wordt het misschien tijd om in de pen te klimmen, want we hebben plek voor versterking!
In de zomer zwermen de Kieviters alle kanten op. We beginnen in de ochtend met oogsten en dat zijn soms indrukwekkende volumes, de keerzijde van gezond land. De bekende bezorgbus hebben we zo gevuld met sla, andijvie, paksoi, prei, spitskool, peterselie, bietjes, venkel, bleekselderij en noem al die blije groentes maar op. Daarna dan gaan we afwegen, sorteren en verpakken en klaarzetten voor de pakketten. De stap erna is de bandploeg. Daar staan wat ferme lieden op een rijtje, de kratten met tassen vliegen voorbij en ze worden op elke plek aan de band van een andere groente voorzien. Vervolgens worden de kratten, gevuld met pakketten, precies afgeteld op routes gezet. Een deel gaat terug de koelcel in om even te wachten op de bezorger, maar de meeste pakketten vliegen vrijwel meteen de deur uit. Het leuke is dat als je bij Kievit werkt, dat je dan kan oogsten, sorteren, pakketten kan maken en dan in de bus kan springen met dezelfde groenten! Dat is wat heel wat bedrijven je proberen te doen geloven dat dit zo bij ze werkt, maar wij doen dat dus echt! Het vraagt wel enige fermheid, want we moeten op je kunnen rekenen en het is soms best een workout. Als je dat bij je hebt, dan ben je ook wel erg lekker in beweging en dat houdt je uiteindelijk fit, jong en lenig. Zeker als je gelijktijdig van de Kievitamines snoept en zo komt alles weer bij elkaar!
Deze week oogsten we royaal van de palmkool uit de kas. Deze Italiaanse bladkool vindt het heerlijk in onze kas en het is een feest om die uitbundige groei te zien. Deze week oogsten we bijna 100 volle kratten van deze bijzondere groente. Het Hollandse voorjaar vindt ’ie maar niks. Vandaar dat we dus dan maar een plek in de kas hebben gereserveerd. Gezien de uitbundigheid waarmee onze Italiaanse vriend(in) hier groeit, denken we dat ’ie het wel naar zijn/haar zin heeft. Dat is natuurlijk altijd weer afwachten Italiaanse groente. Venkel komt er ook vandaan maar die vindt dan de Italiaanse zomers weer te warm. Even afwachten wat onze kritische knol van het weer van deze week vindt.
Ook de oogst van de prei is een klein feestje. Met een vork lichten we ze op, we snijden de wortels eraf en dan kun je met één beweging het buitenste velletje eraf stropen en voilà: een witte maagdelijke prei! Er zijn dikke en dunne maagden dit jaar. Het is me een raadsel waarom ze niet gewoon even dik zijn, zoals in sprookjes, maar op het veld zijn de verschillen enorm. Met bepaalde exemplaren hoef je echt niet naar een voetbalstadion, je wordt meteen gearresteerd, gezonde biologische groente of niet. Hoe anders in het begin! Een dun sprietje groen, in de koude van het voorjaar. Soms heb je dat een planting van een paar weken later uiteindelijk eerder groot wordt dan de eerste plantingen. Op zich ook wel logisch, als het moeilijke omstandigheden zijn op het veld in het vroege voorjaar, dan kun je beter wat later starten. Alleen net als je vakantie, boek je het plantgoed ruim van te voren, en dan moet maar weer afwachten wat voor een weer je treft!