Broccoli
10 oktober 2017
Broccoli heeft het zwaar dit seizoen. Op meerdere plekken waren er plaaginsecten actief die ervoor zorgden dat de productie veel lager was dan normaal. De koolgalmug was dit jaar de grote boosdoener. In de biologische teelt is het vaak een komen en gaan van kleine plagen. Daar wordt meestal anders op gereageerd dan in de reguliere tuinbouw. Kijk je in de teeltbegroting van een reguliere teeltbeschrijving, dan wordt er een prachtige apotheek aan spuitmiddelen begroot, waarmee je elke zuiger in het veld middels chemische oorlogsvoering een kopje kleiner maakt. Wij van de biologische tuinbouw willen dat natuurlijk niet. Wij doen het anders. De grote kracht en het grote geheim van de biologische tuinbouw is een gezonde bodem. Het is bijna dezelfde truc die je ook thuis toepast en dat is een gezonde basis.
Goede bodem, goed basis
Je neemt een biologisch groentepakket, je eet vers en gevarieerd en vooral groenten en, warempel, ik voel me langzaam beter dan toen ik het deed op broodjes kroket. En ik ben ook minder vaak ziek! Nou, in de landbouw is het niet anders. Wie de bodem goed verzorgt en de plantjes goed verzorgt en deze niet opfokt met kunstmest, die zorgt voor planten met over het algemeen een betere weerstand. En, over het algemeen, hebben die veel minder last van plagen. Echter, het ene jaar is het andere niet. En net als dat je niet alle onheil tegen houdt met een groentepakket (je moet eigenlijk ook nog een biologisch fruitpakket!), zo kan ook biologische broccoli opeens last krijgen van meer plagen dan normaal. Dit jaar was zo’n jaar. Mondjesmaat broccoli dus, maar deze week gelukkig weer een echte oogst van Bio Brass uit Zeewolde.
Rupsjes voor meer smaak!
Overigens betekent biologische broccoli dat er wel eens een rups in kan zitten. En mogen wij van de firma Kievit je dan feliciteren?! Immers, er zijn niet alleen steeds vaker survivalprogramma’s op tv waarin iedereen kan zien dat in de jungle het vinden van een rups tot blije mensen leidt (hoera, we hebben eiwit!). Neen, er is nog een tweede reden tot blijdschap; de broccoli met een rups levert je meer goede stofjes! Glucosinolaten in broccoli (en ook in spruitjes, rucola en andere koolachtigen) zorgen voor een goede smaak en zijn stoffen die je beschermen tegen de meest vreselijke ziektes. En wat denk je? De broccoli maakt er meer van aan zodra er een rups aan hem begint te knagen. Het is ongelooflijk!Niet treuren als je géén rups hebt gevonden. Een truc is om zelf een rupsengezicht te trekken en kleine hapjes te nemen van de nog rauwe broccoli. Wie weet stijgt het gehalte aan glucosinolaten subiet.