Daglicht keldert, veld veranderd


geschreven door Kievit op 30 september 2021

Dagelijks worden er stevige happen genomen van ons beschikbare daglicht. Over een maand zijn we twee uur per daglicht per etmaal lichter! Uh.. donkerder, want we zijn ze dan gewoon kwijt. De duisternis is dus nabij, maar wij van de firma Kievit zijn daar voor het innerlijk licht. Een vrolijke boodschap of een relativerende beschouwing leveren we immers wekelijks (een soort van) gratis bij je pakket vol biologische groenten. Tot zover de relativering en de toegezegde steun.
Op het veld merken we het goed dat de daglengte afneemt. Je merkt dat  er minder energie beschikbaar is voor de planten. Die groeien dus even wat minder rap dan in die vermaledijde zomer, wanneer alles uit de grond knalt. Uit de grond ‘knallen’ klinkt natuurlijk spectaculair en dat is het ook, maar je moet je het wel allemaal oogsten als tuinders. De meeste tuinders die ik ken hebben dan ook na de zomer altijd een iets minder grote snavel. Ze worden dan wat trager en moeten een beetje herstellen van de noeste arbeid. Goed dat de planten dus ook lekker langzaam groeien.

Nu het allemaal wat minder hard gaat, komen we ook toe aan onderhoud en opruimwerk en dat is heel prettig. En we hadden zelfs een beetje tijd om een schoolklas van De Noordwijkse school te ontvangen. Erg leuk om aan kinderen te vertellen over wat we doen en ze de tuin te laten zien!

Onkruid vraagt nog veel aandacht
De natte zomer bracht veel extra onkruid. In ‘normale’ jaren regent het vaak een paar weken niet in juli of augustus en dan kun je met vereende krachten het onkruid flink reduceren. Droogte is essentieel voor reductie. In de afgelopen zomer regende het bijna elke week. Wat een weelde en ook wat een onkruid kwam erna. Met onze prachtige en brede sloot, hebben we vogel- en visrijk irrigatiewater en vrezen wij de droogte niet. Wekelijks regen is dus lastiger op te lossen.
Het onkruid groeide dus beter dan ooit en dat geeft tot aan het einde van het seizoen veel extra werk. Voor volgend jaar willen we een tandje bijzetten met slimme investeringen. Een supersonische schoffelmachine en een kriebel-eg met een elektro-motor om de spontaan opgekomen kruiden letterlijk in de kiem te smoren. We hebben dan in korte tijd meer slagkracht om toe te slaan. Laat de natte zomer van 2022 nu maar komen! Maar iets droger mag natuurlijk ook…

 


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!