Knolselderij gezond en veelzijdig
31 oktober 2017
Een belangrijke telg van de selderij-familie is de knolselderij. Deze gezellige dikkerd vormt samen met de bleekselderij en het selderij-kruidenbosje de familie selderij, die onderdeel uitmaakt van een enorme groentefamilie, de schermbloemigen. Een peen lijkt niet erg op een bleekselderij, totdat ze doorschieten en een bloem vormen, dan denk je – verrek – het lijkt wel familie, en jawel, dan heb je gelijk. Dat moet een lekker gevoel geven al in de eerste alinea van deze nieuwsbrief!
Alles voor het voortbestaan van de familie selderij
Die knolselderij heeft lang op het veld gestaan. Geplant als een klein selderijplantje heeft hij de volle zomer staan groeien en groeien. Die bladmassa die ontstond, die was er niet voor niets. Nee, daarmee ving de selderijplant een seizoen lang zonne-energie, om deze vervolgens op te slaan in een slimme batterij, de knol. Toen deze groter werd, en de dagen korter, toen werd zelfs langzaam de energie uit het blad teruggetrokken om de knol nog voller te laden. Kracht voor in de winter en vooral voor het nieuwe seizoen. Want de knolselderij wil meer, hij wil bloeien, hij wil zaad maken en nakomelingen.
Een knol rond en vol aroma
Echter, Hans van Rozendaal had andere plannen en we gaan hem niet in zijn eentje de schuld geven, ook wij van Kievit bezagen de knol met hele andere ogen. Heerlijk rond en vol aroma! Alle zomerzon omgezet in goede voeding. En een knolselderij is niet alleen erg lekker om te bakken, maar ook om toe te voegen aan een aardappelpuree of voor de snert, selleriesalade of voor de rauwe knaag. Hij is bovendien ook nog erg gezond! Dat alle groenten zo gezond zijn dat ze voor iedereen de basis moeten vormen, dat wisten we al. Echter, met die knolgewassen kun je ook nog een tikkie uitdelen aan je behoefte aan koolhydraten, die vaak wat oververtegenwoordigd zijn op de Nederlandse borden. Iets minder aardappel, rijst of pasta en iets meer wortel, knolselderij, koolraap of pastinaak en je beweegt je menu weer wat meer in de goede richting. Een knolselderij wilde eigenlijk bloeien, maar je merkt aan alles dat hij, nu het plan veranderd is, enthousiast meewerkt aan een lekker maal.
Recepten met knolselderij vind je hier:
RÖSTI VAN KNOLSELDERIJSPINAZIE EN KNOLSELDERIJSAUS MET KURKUMAEWRTENSOEP RECEPT, HEERLIJKE KOM SNERT BIJ GUUR WEER!