Biologisch in december
06 december 2017
Aan het einde van een seizoen, loop je als teler steeds meer risico’s op een mislukte teelt. En ook heel vroeg in het seizoen loop je natuurlijk veel meer risico.
De groei van sla
Als je bijvoorbeeld een gewas als sla neemt dan zijn de aller vroegste teelten riskant, immers kou kan een klein slaplantje aardig plagen. Dat kan met een late nachtvorst, of gewoon dat de lente langer op zich laat wachten terwijl je slaplantjes al buiten staan.Wordt het dan langzaam warmer, dan kom je in het natuurlijke groeiseizoen van de slaplant. Dan heeft misschien zelfs de gepensioneerde buurman sla! De zomer schrijdt voort en op gegeven moment heb je zo’n beetje de laatste dagen dat je sla nog kan zaaien of planten. Meestal is het zo in juli, augustus, dat je van een hoop gewassen de laatste exemplaren uitzet. En als er geen sla meer groeit, dan begint het importseizoen.
Biologisch uit de buurt
Wij van Kievit proberen zo lang mogelijk een product uit Nederland te halen. En dat doen we vol overtuiging. Niet dat we geen goede biologische producten uit het buitenland kunnen krijgen (in tegendeel!), meer dat we echt ons best doen voor bio uit de buurt. Dat is dus niet alleen maar zonneschijn en rozengeur, want we zitten intussen wel mooi al in december. Veel teelten zijn vanaf november al een stuk riskanter dan in de vroege herfst.
Biologisch in december
Zo hebben we deze week te maken met peterselie met teveel smet in de blaadjes en een oogst winterpostelein die toch niet zo hard groeide als gehoopt. Lastig voor de planning en toch, ook dat hoort erbij als je met verse producten werkt. En zeker als ze ook nog biologisch dienen te zijn!