Kievit’s eieren
31 oktober 2024
Vorige week stond in de nieuwsbrief hoe we de biologische kleinere aardappeltelers gezond houden in voor- en tegenspoed. We zorgen met Kievit voor een goede en voorspelbare afname tegen een redelijke prijs. Zo doen we dat met alle producten die wij niet zelf telen. Duurzame landbouw heeft behoefte aan duurzame relaties.
Hoewel wij ‘Kievit’ zijn, leggen we helaas geen eieren! Wat is dat nou voor een Kievit, zou je kunnen zeggen, maar we maken het goed en wel met smakelijke kippeneieren! Vele doosjes eko-eieren (10st) en vele doosjes Demeter-eieren (6 stuks) vliegen bij ons over de toonbank. De klanten weten inmiddels wel waarom: ze zijn kakelvers. Daarom hebben velen al een abonnement.
Naast kakelverse eieren en het gemak van het abonnement, het klantvoordeel dus, is er ook wederom voordeel voor Kievit èn voordeel voor de kippenboeren Jan Knook (Eko) en Jari Rombouts (Demeter). Net als bij de aardappelen dus en we kunnen ook dit weer toelichten. Heerlijk om al die voordelen even van mij af te schrijven, ik heb dat geleerd van mijn begeleider, ‘Blijf er niet mee rondlopen’.
Enfin, de klant, Kievit èn de bioboeren dus, maar laten we eerst het voordeel van de kip eens benoemen. Die kip, dat is me er eentje. Wij hebben ze zelf ook, hobbymatig. De kip is eigenlijk een soort bosvogel. Lekker scharrelen op de grond, op zoek naar alles wat beweegt of zich stilhoudt. Wij snijden veel bladgewassen en wieden onkruidjes. Een volle emmer gooien we eens per dag in de ren. De kippen kijken dan taxerend wat we nu weer meebrengen. Het allerlekkerst vinden ze een worm. De eerste die dat te pakken krijgt, rent er dan luid kakelend mee weg, de andere kippen op een draf er achteraan. Kipje, dat kun je toch beter heimelijk doen, een beetje stil wegsluipen. Nee, in het vogelrijk zijn de verstandelijke vermogens niet heel egaal uitgedeeld. Een dwergpapegaai of kraai zou bijna je zaterdagsudoku oplossen. De kip, die kun je echt alles wijsmaken.
Daar is flink misbruik van gemaakt. Slechte omstandigheden, afgebrande snavels, veel opgepropt binnenzitten, dat was het lot van de kip na de oorlog. Echter het feit dat deze vogel niet meteen een afstudeert in de econometrie wil nog niet zeggen dat we naar tegen haar mogen doen. Bij de bio-boeren mogen ze in ieder geval weer kip zijn. Of ze het dan ook doen, hangt van het humeur van de dieren af. Je ziet ze vaak ook binnen of vlak bij de ingang blijven, onderzoekend kijken naar de buitenlucht. Je moet ook wel een beetje oppassen als malse loopvogel: de buizerd, de havik, het gaat goed met deze carnivogels. Ook de vos, ook niet vies van een kippetje, is talrijk te vinden. Dus aarzelend gaan de kippen naar buiten, tokkend, scharrelend, elkaar af en toe in de veren pikkend. Hoe dapperder de kip, hoe verder van het hok. Dus verschillen zijn er wel degelijk. Wil je alleen nog eieren van dappere exemplaren? Dan kunnen we even niets voor je doen. De keuze is Demeter of Eko (bio). De Demeter kippen wonen het mooist, bijna in een soort bos.
Bio is basic: ruimte, buitenruimte, uiteraard geen geknip in de snavel, biologisch voer en daar doet de kip het prima op. Demeter, dat gaat verder, dat is investeren in nog meer aankleden van de buitenruimte, hanen bij de kip voor de orde, kruidenpreparaten voor weerstand van de kip. Het Demeter-ei van Jari’s kippen is daarom onze persoonlijke favoriet. De hanen bij de kip brengen wel een soort orde. Ik ga mij natuurlijk niet wagen op het gladde ijs van de rol van de man in een groep. Dat is spelen met je leven, bergbeklimmen is veiliger, dan heb je nog een touw. Toch, bij de kippen brengt de haan naast kortdurende romances ook echt wel wat rust in de tent.
Voor Kievit? Tja, zoals ook bij de aardappels. Als wij je pakket bezorgen en we brengen behalve je pakket ook nog aardappels en eieren, dan maakt dat onze stop meer rendabel en dat is goed. Want dan is onze plantaardige brandstof makkelijker te betalen. De kippenboeren? Die zijn erg blij met de betere prijs dan van de grote inkooporganisaties. En jij? Verse eieren, bij je pakket zonder nadenken!