Prikbeestjes
04 juli 2017
Sinds een aantal jaren is er in de biologische fruitteelt een lastig probleem bijgekomen. Een Aziatisch fruitvliegje vraagt veel extra aandacht van de zachtfruittelers. Deze fruitvliegjes komen af op overrijp fruit en prikken vervolgens ook in het goede spul. Van oudsher liggen er in de pruimen- of bessentuin altijd wel wat overrijpe of gevallen vruchten op de grond, maar dat kan dankzij het fruitvliegje niet meer.
Voor de blauwe bessenplukkers betekent dat bijvoorbeeld dat ze met twee bakjes moeten plukken. Eén bakje voor de goede bessen en ook dus een bakje met de overrijpe vruchten die moeten worden afgevoerd. Doe je dat niet, dan neemt de kans op plotseling bederf bij je goede vruchten snel toe. Dat probleem lijkt ook met de platte perziken aan de hand te zijn. Jarenlang was dat eigenlijk de meest betrouwbare perzik die je biologisch kon krijgen en dit jaar zien we opeens massaal bederf bij vruchten die er zojuist nog goed uitzagen. Dat is een flinke strop voor de kwekers en waarschijnlijk voor hun een flinke kostprijsstijging bij de pluk.
En wij hebben ook prikbeestjes tijdens de pluk
Wij hebben ‘gelukkig’ een iets anders beestje dat prikt tijdens de oogst van de bonen, de bieten en de spitskool van deze week! Dazen weten ons goed te vinden. Een vervelende groep steekvliegen die je in alle maten hebt, van kleurrijk en klein tot de grootste vlieg die je kunt tegenkomen. Met een scherp snuitje prikken ze in je vel om een klein slokje bloed te nemen. Dat gaat nog wel, een beetje vervelend prikje met een bult die daarop volgt. Dus gelukkig ook niet als bij een perzik, dat je een zacht plekje krijgt waar je twee dagen later je vinger in kan prikken. Neen, het meest ellendige is dat de daas eitjes legt met de eiwitten van je bloed. Dus doorredenerend, zie je waarschijnlijk bij elke geslaagde beet van zo’n daas, het jaar erop enkele tientallen, honderden (?) extra dazen! Vandaar dat het de grote kunst is ze dood te slaan voordat ze prikken. De dazen zijn echter ook niet van gisteren. Geluidloos komen ze aanvliegen en ze landen met superzachte dazenpootjes, waarschijnlijk met zacht dazenbont aan de onderkant. Ik overweeg dringend een spinnen-tatoeage in mijn nek….