Ratatouille-zomer

onkruid.2

18 augustus 2023

Dit is een moment in het jaar dat het een soort van ratatouille-zomer is. Zeker in een huishouden met meerdere mensen, is het zoeken naar ritme en structuur. De jonge lui beginnen al af te tellen en de ouders ook. Die laatste weken kun je eigenlijk beter schrappen, want dan begint het hangen. Dat is het grensnut-principe. Het eerste koekje is heerlijk maar na 42 koekjes bij de thee denk je; ‘Die laatste 41 hadden niet persé gehoeven’. Dus al die vrije dagen, het is niet louter feest. En het eten is ook nog onregelmatig. Er is geen peil op te trekken en omdat het vakantie is moet er ook nog uit huis gegeten worden. Voor veel geld een plak deeg uit de oven met een paar dunne flinters groente. Kortom, eigenlijk zijn het de ‘vlees nog visweken’, maar omdat die niet in ons assortiment zitten, maken we er de doldwaze ratatouille weken van!

We gaan dus veel combineren met groenten als courgette, aubergine en ramiro. Ik kook als man des huizes niet vaak, maar zodra het moet, dan is het gecombineerd. Courgette, prei, selderij, peentjes en de hele groentekraam. Meestal heb ik een stoompannetje met mandje klaar om de verschillende porties voor te garen. Uitje bakken, kleine stukjes peen, selderij voorgaren, prei en courgette roerbakken. Nu ben ik bezig met voorgewelde droge bonen en die dan twintig minuten koken. Niet van die slappe bonen uit het blik, maar een soort nootachtige boon wordt het dan. ‘Knorrepot’ zo noemde ik dat vroeger. Mijn dochter hield ik de toen voor dat dit heeeeel bijzonder was, vaders knorrepot, maar ze trapte er niet in. ‘Nee hoor, knorrepot is heel gewoooon’.

Veel onkruid, weinig handjes!
Vroeger, toen alles beter was en DDT nog onschuldig, toen hielp iedereen mee op de boerderij. Dat waren nog eens tijden met een hele andere economie. Heel veel mensen werkten toen nog op een klein landbouwbedrijf. In 1950 waren er nog acht keer zoveel landbouwbedrijven en meer dan een half miljoen mensen waren werkzaam in de landbouw. Vaak was dat eenvoudig handwerk. Ik weet niet of we daar naar terug moeten verlangen, het waren vaak vastliggende hiërarchieën waarin de arbeider of ‘knecht’ meestal laag opgeleid was en weinig perspectief had. Het was daarentegen misschien ook wel een logische plek voor mensen die nu verloren ronddwalen op de arbeidsmarkt. Buitenlucht, voor dieren of planten zorgen; veel mensen zouden er van opknappen en het zou vast vernielde bushokjes schelen.

Nu gebeurt er iets anders, het wordt steeds moeilijker om geschikte arbeid te vinden, handwerk heeft een slecht imago. Op latere leeftijd wordt het wel overwogen. Mensen die hun leven lang zittend werk hebben verricht, verlangen soms naar een grote verandering, opnieuw starten, echt werk en zingeving. Zo simpel als het eruit ziet, zo complex is het eigenlijk. De motorische vaardigheid en belastbaarheid die je nodig hebt, die krijg je niet zomaar meer als je vooral achter een beeldscherm hebt gezeten. Afwassen, aardappels schillen, het is als gitaarles voor je praktische motoriek en veel generaties hebben er inmiddels al nauwelijks meer mee te maken gehad. Toch is dat geen overbodige oefening, voor iemand die het geld wil verdienen met grotendeels handwerk. Kortom, voor de sector zelf is het lastig om bekwaam personeel te vinden.

Er wordt dus veel geïnvesteerd in techniek. Schoffels voor achter de trekker, wiedeggen (tandjes die onkruidjes uit het veld trekken en het gewas laten staan), het wordt steeds verfijnder. Kleine schijfjes, rubberen vingers, branders; steeds meer technieken worden op de akkers losgelaten om werkgever nummer één, de onkruidjes, de baas te blijven. Wij van de firma Kievit doen nog met veel inzet en vaardigheid met de hand, maar ook wij zetten steeds meer in op slimme techniek om de groente betaalbaar te houden, want ook de lonen zijn aardig in ontwikkeling sinds 1950!

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023