Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024
Je kan er op rekenen, zodra het een beetje begint te herfsten, dan beginnen de virussen vat op ons te krijgen. De halfgebruinde zomergoden uit je omgeving transformeren in rap tempo in hoestende en niezende brokjes ellende. Je kan natuurlijk een ferm besluit maken en zeggen dat je geen mens bent voor meedoen en trends. En toch, zodra het buitenleven afneemt, is de kans op viraal ongemak een stukje groter. Hoe komt dat toch, door het samenklonteren in kleine binnenruimtes? Is het de zonne-energie die ons beschermt? Bewegen we minder? Eigenlijk weet niemand het zeker. Eén ding is gelukkig wel met zekerheid te zeggen en dat is dat gezonde voeding je beschermt tegen het kleine virustuig. En mocht het toeslaan, dan is het effect kleiner. Dus het is weer tijd voor extra gezonde voeding!
Het leuke is, dat als wij nu op het veld kijken, dan zijn het vooral de extra gezonde groenten die er nog staan. Alsof de natuur precies weet wat we nodig hebben. Hoewel, natuur, om eerlijk te zijn hebben we een flink deel van de natuur buiten de deur proberen te houden. Onkruidjes, koolwitjes, allemaal ontzettend gezellige natuur die flink kan concurreren met onze behoefte aan een flinke portie gezondheid van het veld. Dus laten we niet te romantisch worden en de natuur verheerlijken als onstuitbare stroom gezondheid die ons door de meest barre winter sleept. Gelukshormonen maak je makkelijk aan op een naïef wereldbeeld, terwijl de oogst veiligstellen juist scherpte vereist! Want zo is het wel, er zijn steeds meer mensen die er vertrouwen in hebben: dat als je alles maar loslaat, dat dan het godenvoedsel vanzelf je aanrecht op rolt. Aan hen bied ik graag een rondleiding aan in een verouderde boomgaard. En dan wordt het verschil tussen loslaten en het midden zoeken tussen totale natuur en de mixvorm van natuur en cultuur duidelijk. Alleen dat laatste leidt tot de appel die je wilt en ook nog tegen een aanvaardbare prijs.
Enfin, samenwerken met de natuurlijke bronnen is natuurlijk fantastisch. Een beetje vitaliserende compost of mest, een elegant schoffeltje om het ergste tuig uit het plantrijk te bedwingen. En zo nu en dan een keurig insectendoekje tegen het schuim der aarde dat lurkt aan onze edele gewassen. Zo komen wij weer tot gezondmakende planten van het najaar, waarvan dus opvallend veel uit de koolfamilie. En jawel, dat is dus krachtvoer voor hen die kwakkelen of dat graag voor willen zijn, en dat is er nu volop. En nu kunnen de gelukshormonen dus wel worden losgelaten, zonder voor naïeveling te worden uitgemaakt. Ook in de winter en het vroege voorjaar zul je heel wat plantjes vinden die je dan veel goeds kunnen brengen. Wordt dus vervolgd.
Excel voor een beter schema
Ach die planten, die groeien maar raak! Er is geen peil op te trekken. De woestenij neemt het na het zaaien over en de tuinder, die moet maar afwachten wat er van komt. Zo is het niet helemaal, beste lezer van dit wekelijkse biogroente-magazine, groenteteelt is een vak. We zijn ons steeds verder aan het verdiepen in het groeien en hopelijk vooral niet bloeien van onze groenten. Van lieve oogstjes in het voorjaar tot bulderende groententsunami’s in de zomer. Prachtig allemaal, maar hoe zorgen we ervoor dat dit allemaal naadloos tot mooie pakketten leidt?
Eén belangrijk aspect van de tuinbouw is de planning. Er zaten een paar fouten in de planning van afgelopen jaar. Welke dat zijn dat hou ik voor me, want ik ga natuurlijk niet zomaar de vuile was van planfouten buitenhangen. Daar word je dan nog jaren aan herinnerd, hoe goed de relatie met de klanten ook is. Dat zien we dus als leerstof voor een nog beter seizoen 2025! Ons enthousiasme voor het tuindersvak doet ons nu achter de pc, in excel belanden. Het nieuwe seizoen dient te worden uitgedacht. Als we in excel een plantweek invoeren, dan weten we inmiddels, dankzij ervaring op het land en zelfgebouwde formules in excel, ongeveer wat de oogstweek zal zijn. Alle temperatuurswisselingen en daglengteverschillen zijn dan al gecorrigeerd! Excel meets nature dus.