Tropische gewassen uit de kas
29 september 2023
Deze week oogsten wij citroengras of sereh uit de kas! Het is een proefje, maar de plant heeft het uitstekend gedaan in onze foliekas. We kweken hem samen met de gember die binnenkort aan de beurt is om geoogst te worden. Van Collega Daan kreeg ik de tip om waterspinazie of Kangkoeng te telen. ‘Helemaal hot in Den Haag!’. Dat zijn leuke uitbreidingen van het gewone groentepallet. En aan hen die huiveren bij al die vreemde namen en gewassen, dat deden ze in de jaren ’60 en ’70 ook al! Broccoli, kiwi, paprika… wat kan je daar nou weer mee? Inmiddels zijn we er aan gewend. Net als paksoi, Chinese kool, palmkool en nog heel veel meer! En mocht wennen lastig zijn? We zijn er voor je, we loodsen je met de receptenpagina en moed gevende woorden!
Drie Oktober, Leidens Ontzet
Vanwege onze start vanuit de stad Leiden, doen wij elk jaar mee met de traditie van peen en uien in de week voor Drie Oktober, de datum dat in 1574 de Spanjaarden hun stellingen verlieten en Leiden bevrijd werd. Er werd gruwelijke honger geleden binnen de stadswallen. Buiten stond een grote pan met hutspot, eindelijk voedsel. Dat wordt jaarlijks gevierd met een moderne versie hiervan met aardappels, peen en uien. En haring met wittebrood, maar daar zijn wij van de firma Kievit minder bedreven in. Drie oktober is in deze tijd een handje folklore en daarna heel veel kermis. Toch is het goed in deze tijd van overvloed, om even stil te staan bij het fenomeen honger: geen voedsel hebben. Vechten om een rat, omdat je die kan eten. Als ik een rat tegenkom, dan kan ik me daar geen voorstelling van maken.
Ten tijde van corona, een paar jaar en de wat stotterende logistiek, toen schoot de samenleving even goed in de angst. Er werd flink gehamsterd en met name de run op wc-papier was opvallend. De Leidenaren van 1574 zouden ons bulderend (en graatmager) uitlachen, haha, wc-papier, grijpen jullie daarnaar als de nood aan de man is? Onze welvaart is in de tijdslijn gezien helemaal niet zo gewoon. En ook helemaal niet zo gegarandeerd als dat alles nu voelt. Het is goed om daar zo nu en dan even bij stil te staan. En oké, daarna zijn we weer misselijk van de milkshake en de maagrammelaar of de nierschudder, of hoe die attracties op de kermis ook mogen heten.
Zomerse boerenkool
‘Boerenkool, dat is een echte wintergroente!’ Ik dacht het niet. De winter begint 21 december en in heel wat jaren was de boerenkool dan al aardig op. Lege velden, gure wind en duiven die nog net niet vechten om een wegrennende rat. Neen, boerenkool is herfst. En dat kan ook helemaal geen kwaad, want de nationale kwakkelweken lijken te zijn aangebroken. Boerenkool, dat is een vitamine-bom en ook niet verkeerd, heel erg smullen! Boerenkool, stamppot, met spot kijken we soms neer op de nationale winter-, wacht corrigeer me, herfstgroente. ‘Stamppot’ staat ook niet meteen voor avontuur, sensatie en collega’s die de dag erna aan je lip hangen om alles te horen over je nieuwste culinaire belevenis. Als tuinder kreeg ik wel zin in die prachtige bladeren op het veld. Goed gegroeide, mooi gezonde boerenkool. Even rissen en daarna in grof hakken dat blad, zo klaar. Dat apart in een stoompan. In tuinbouw ben ik van de data, in de keuken vooral van het proeven. Minuutje of twintig schat ik in. Ondertussen bak ik roer een rode ui, een zappho of een courgette, wat knoflook. De voorgestoomde boerenkool erbij, passata (of tomatenpuree) erbij en echt smullen.
Vergeet de stamppot, vergeet het verhaal dat je vorst nodig hebt voor boerenkool, laat je geest de vrije ruimte. Als je conservatieve huisgenoten hebt, dan serveer je het met macaroni. ‘Hier Macaroni’ zou dan een gepaste openingszin zijn. Boerenkool is niet alleen superfood vanwege de vitamines, het is ook een superfood omdat het zo makkelijk om te toveren is tot een zomers maaltje! Binnenkort hebben we ook nog rode boerenkool. Maar één ding te gelijk, eerst even ontstamppotten…