Wateronderzoek in Lelystad
16 juni 2023
De grootste volumes voor Kievit telen we in Katwijk. Oplettende Kievitklanten weten dat we in Lelystad tegenwoordig ook een perceel hebben van pakweg één hectare. Daar staan onze ciderbomen, een mooie kas waar we de potplanten en pakketgroenten telen en hebben we een mooi, vruchtbaar stuk land. Wat niet in Katwijk past, telen we daar. De ‘familie Kievit’ woont daar en ik rij wekelijks een aantal keren naar Katwijk voor oogst en andere werkzaamheden. In Lelystad, wat verder van de hectiek, is er ruimte voor andere zaken. Het proberen van andere teelten, teeltmethoden en nu ook onderzoek naar werken met minder water. In Katwijk kunnen wij schaamteloos brassen met water: alles wat wij niet gebruiken van onze Zandsloot stroomt een kilometer later de zee in. Een bijzondere situatie dus, die niet iedereen heeft. In Lelystad is die weelde er niet. We zijn vanwege de grondsoort minder afhankelijk van beregening, maar het water is ook moeilijker te bereiken zonder grote investeringen. Dat inspireert om iets anders te proberen, namelijk druppelsystemen. Die worden meestal alleen in vaste opstelling gebruikt en dat is in de buitenteelt onhandig. Dus nu zijn we aan het proberen ze verplaatsbaar te maken. ‘Planten’ doen we al anders dan gebruikelijk. We maken geultjes, zodat we sneller en makkelijker kunnen werken. Door die geultjes voor te druppelen met verplaatsbare druppelaars en daarop het plantje te zetten, besparen we niet alleen heel veel water, we planten bijna twee keer zo snel en hebben bijna geen onkruid meer. Explosies daarvan ontstaan als je na het planten volvelds moet beregenen. Verrassend effectief, beneden is het water, de plant kan er weken mee vooruit en we hebben bijna geen onkruid. Met een eenvoudig mechaniekje verplaatsen we snel vijf slangen naar het volgende bed. Er is nog een hoop te ontwikkelen. We hoeven er geen subsidie voor, dat jij klant bent bij Kievit is genoeg om dit soort onderzoek mogelijk te maken. (Een filmpje vind je op onze Facebookpagina of ons Instagram account!)
In een onderzoek naar het beter doorkomen van koude lentes, hebben we Chinese kool in de kas gekweekt. Ook bij een collega hebben we wat onder gebracht, we hadden zelf niet genoeg plek meer. Dat is ook een stap naar een duurzamere groenteteelt: gewassen die nauwelijks in kassen werden gekweekt tot nu toe, voorrang geven op de traditionele vruchtgewassen, zodat import afneemt. Ook voor deze ontwikkelingen geldt: geen subsidie nodig, louter klantentrouw.
De dienstregeling slaat op hol
En toen werd het warm! De NS, die dienstregeling is een makkie. Hoewel, blaadjes op de rails, storingen in de ICT, stakingen, dat is inderdaad ook een hele uitdaging. Maar de treinen hebben airconditioning en gaan niet opeens sneller rijden als het warm wordt! En dat is precies het verschil met onze dienstregeling, waarde Kievitklant. Ook wij hebben mooie dienstregelingen. Plant- en oogstschema’s keurig volgens de tabellen, tot zover geen verschil. Inchecken (planten) en vergeet vooral niet uit te checken (de oogst). Maar die plantenbedden, voor het gemak even als treinen beschouwd, het lijkt wel anarchie, die houden zich niet langer aan de tabellen! De planten hebben op hun beurt ook een excuus. Vertegenwoordigd door een mondige bosui: ‘Ja hallo, wat denk je? Eerst koude noordenwind, kijk maar na, je nieuwsbrief stond er vol mee. En nu lekker een warme föhn uit het oosten? En wij moeten éénparige, lineaire beweging tonen alsof wij een elektrisch treintje zijn?’ Daar heb je en punt, mondige bosui. Een plant groeit niet lineair, maar exponentieel in de eerste fase. En temperatuur heeft daar een flinke invloed op. Een plant wordt bewogen als een willoos groen schepseltje en wij als tuinders proberen hem/haar zo goed mogelijk te voorzien van de voorwaarden voor aangename groei. Maar enfin, de dienstregeling loopt dus eerst vertraging op en daarna schuift ’ie weer in elkaar als het warm wordt. De tuinder wordt ondertussen niet gespaard, want die kan vol aan de bak. Hoge temperaturen, exponentiële plantengroei, massale uitchecks (oogsten) en je wordt wel even getest op je duurvermogen. Het zijn dan ook stoere Kievitmedewerkers die zich melden op de velden om mee te helpen. De tuinbouw doen we door het seizoen heen met een paar mensen. Bij deze grote oogsten schieten de hulptroepen juist: te hulp. Helpen is typisch gedrag voor hulptroepen. Wel mooie teammomenten; zwaar werk, pittige condities, maar ook de kick om op een ochtend weer 400 kratten groenten naar de verwerking te kunnen rijden.